CALENDAR 11 - 24 SEPTEMBRIE - Bucureștiul are gară spre Târgoviște

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 02.10.2020 - 13:36

25 septembrie 1872: Se inaugurează Gara de Nord, cunoscută 
pe atunci sub numele de Gara Târgoviște.

SHARE

Terenul pe care a fost construită gara – pe atunci la marginea Capitalei – a fost cumpărat de stat de la fiica boierului Dinicu Golescu, căsătorită cu secretarul Legaţiei Marii Britanii, Effigham Grant (nume ce-l va purta viitorul pod). În sud, Bucureștiul avea deja o gară, la Filaret.

Clădirea noii gări, alături de peroane şi linii, a fost realizată după planurile Ministerului Lucrărilor Publice de Consorţiul Stroussberg.

Consorţiul a dat faliment, iar statul a cumpărat acţiunile sale, devenind principalul proprietar al zonei gării şi al liniilor adiacente.

În noiembrie 1870, Gara Târgoviște a fost dată în exploatare odată cu deschiderea provizorie a liniei București - Ploiești.

Inaugurarea oficială a avut loc peste doi ani, la 13/25 septembrie 1872, odată cu darea în exploatare a liniilor de cale ferată Pitești - București - Buzău și Galați - Tecuci - Roman, în lungime de peste 600 km, cu 39 de stații.

Gara a fost modernizată şi mărită între anii 1930-1932. Corpul nou de clădire, realizat de arhitectul Victor Stephănescu, are o faţadă monumentală, concepută într-o manieră neoclasică modernă, dominată de porticul format din şase coloane de mari dimensiuni.

Ceaușescu plănuise demolarea gării, în 1992, și mutarea ei la marginea Bucureștiului. În prezent, clădirea este inclusă în Lista Monumentelor Istorice din România. Vechiul salon regal a fost refăcut în 2013. 

Prima victorie a sufragetelor

19 septembrie 1893: Prin Legea Electorală, promulgată de guvernatorul insulei, femeile din Noua Zeelandă primesc dreptul de vot. Este prima țară care le-a acordat acest drept, fiind urmată în 1902 de Australia.

Femeile au votat efectiv în noiembrie 1893, la alegerile generale, iar, în același an, o femeie pe nume Elizabeth Yates a fost aleasă primar al unei suburbii din Auckland, o premieră în Imperiul Britanic.

Uciderea lui Armand Călinescu

21 septembrie 1939: Premierul Armand Călinescu este asasinat, la București, de un comando legionar condus de avocatul Dumitru Dumitrescu.

Urmează, la ordinele Regelui Carol al II-lea, o cumplită represiune împotriva mișcării legionare: toţi cei 8 care au participat la asasinat au fost executaţi în locul în care au comis crima.

La nivelul ţării, au fost ucişi câte 2-3 lideri legionari din fiecare judeţ. Cadavrele lor au fost lăsate în văzul lumii mai multe zile. Totalul victimelor ar fi fost de ordinul sutelor.

Începuturile anesteziologiei

30 septembrie 1846: Prima extracție de dinți fără durere, sub anestezie - eter -, a fost efectuată de William Thomas Green Morton pe pacientul său Eben Frost. Morton urmase cursurile școlii de medicină la Harvard, dar nu a reușit să le termine din cauza problemelor financiare și, din 1845, se străduia să descopere un anestezic.

A folosit eterul pentru a-și adormi pacientul abia după ce l-a testat pe propria persoană. Morton n-a reușit să facă bani din descoperirea sa și a murit sărac în 1849.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te