CALENDAR 10 - 16 IANUARIE - Liberalii „sinceri“ se rup de PNL

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 10.01.2020 - 11:02
Casa Vernescu

10 ianuarie 1880: O grupare liberală în frunte cu Gheorghe Vernescu („liberalii sinceri“), de orientare politică conservatoare, părăsește Partidul Național Liberal, formând Partidul Liberalilor Sinceri.

SHARE

Vernescu (foto) avea studii de Drept la Universitatea din Paris și, după revenirea în țară, practicase cu mult succes avocatura, ceea ce i-a adus o avere substanțială. Fusese numit, în 1864, de Alexandru Ioan Cuza, în Consiliul de Stat, iar în 1865 a ocupat poziția de ministru al Justiției.

În 1875, a fondat Partidul Național Liberal, alături de I.C.Brătianu și Mihail Kogălniceanu.

Vernescu a intrat însă în conflict cu Brătianu, pe care-l acuza de tendințe dictatoriale, și, în 1880, a fondat „Partidul Liberalilor Sinceri“, pe care-l definea drept „o partidă politică cu principii sincer liberale, cu totul deosebită de partida așa-zisă național-liberală“.

În cartea sa „Bucureștii de altă dată“, Constantin Bacalbașa îl acuză pe Vernescu că, de fapt, apăra interesele moșierimii. Vernescu însuși era mare moșier.

Treptat, liberalii sinceri s-au apropiat de conservatori și au format un partid cu strania denumire de Partidul Liberal Conservator.

În 1891, formațiunea lui Vernescu face însă o nouă voltă și revine în PNL. De numele lui Vernescu este legată o casă celebră de pe Calea Victoriei, unde s-a aflat sediul Uniunii Scriitorilor.

Casa, cumpărată de Vernescu în 1886, restaurată de Ion Mincu și pictată de George Demetrescu Mirea, a fost multă vreme considerată ca fiind cea mai frumoasă de pe Calea Victoriei.

America trează

16 ianuarie 1919: Intră în vigoare cel de-al 18-lea Amendament al Constituției SUA, care interzice producerea, vânzarea și transportarea băuturilor alcoolice, la presiunea mișcării anti-alcool, înființată cu un secol mai devreme.

Legea Prohibiției, așa cum este cunoscut amendamentul, intră în vigoare în 17 ianuarie 1920. În ciuda eforturilor făcute de autorități, înflorește contrabanda, iar în 1933, autoritățile abrogă prohibiția, prin Amendamentul 21.

Primul muzeu public național din lume

15 ianuarie 1759: Este inaugurat The British Museum, primul muzeu public național din lume, deschis tuturor „persoanelor studioase și curioase“.

Sir Hans Sloane, colecționar, își donează averea statului, cerând înființarea instituției.

Cea mai populară expoziție a muzeului a fost cea despre Egiptul antic: în 1972, 1,6 milioane de oameni au venit să vadă comorile faraonului Tutankhamon.

Prima ediție a aventurilor lui Don Quijote

16 ianuarie 1605: Este publicată „El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha“, a lui Miguel de Cervantes.

Considerat primul roman modern, este o satiră la adresa poveștilor cavalerești. Datorită succesului de care s-a bucurat, un impostor, Alonso Fernandez de Avellaneda, a publicat o continuare a poveștii.

În replică, Cervantes scrie, în 1614, „Segunda parte del ingenioso caballero don Quijote de la Mancha“, care se încheie cu moartea lui Don Quijote, speculându-se că, astfel, Cervantes a vrut să evite alte continuări.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te