Tatăl noului agent guvernamental al României la CJUE, contracte publice în Dolj

DE Petru Zoltan | Actualizat: 18.05.2018 - 14:42

I s-a refuzat intrarea în Externe pe merit, după ce a picat examenele, dar premierul Dăncilă l-a introdus, totuși, în diplomație, pe ușa din dos. Deloc întâmplător: tatăl noului agent guvernamental al României la Curtea de Justiție a UE i-a fost șef Olguței Vasilescu.

SHARE

Tânărul Radu Costin Canțăr și-a început cariera în slujba lui Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj. Conform declarației de avere depuse în noiembrie 2008, Canțăr era consilier la cabinetul lui Prioteasa, șeful județului. 

Pe atunci, deținea un Renault din 2001, primise cadou 20.000 de RON de la bunica Elena Nuțu și beneficia de o indemnizație de 2.338 lei de la Pro-Plant Prest Impex SRL. În declarația de interese mai menționa că are funcția de vicepreședinte al TSD Dolj.

Pe 26 noiembrie 2013, actualul agent guvernamental a depus o nouă declarație de avere. De data aceasta, în calitate de angajat la Consiliul Concurenței, pe funcția de inspector de concurență pe domeniul feroviar. 

În document, Canțăr a specificat că primise un „dar manual din partea bunicii” de 83.950 lei, bani pe care îi depusese într-un depozit la CEC. În plus, primise și o bursă doctorală la Universitatea din Craiova, Facultatea de Drept.

Bani de la Olguța

Mult mai interesantă este declarația de interese din 2013. Conform acesteia, tatăl său, Mircea Canțăr, a primit șase contracte de publicitate în valoare de peste 53.000 lei de la Consiliul Județean Dolj, Biblioteca Județeană "Alexandru și Aristia Aman", Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj, Finanțe Publice Dolj, dar și de la Municipiul Craiova.  

În declarația de interese din aprilie 2014, Canțăr jr a adăugat și alte contracte ale părintelui. De data asta, era vorba de publicitate de la Primăria Municipiului Craiova, condusă de Lia Olguța Vasilescu, actualul ministru al Muncii. Canțăr senior i-a fost șef Olguței Vasilescu la ziarul "Cuvântul libertății".

Citește și: Agentul României la Curtea de Justiţie a UE, demis de Darius Vâlcov

Conform documentului citat, bani publici mai veneau de la DGASPC Dolj (un contract de 16.129 lei), de la DGRFP (9.000 de lei), Consiliul Județean Dolj – 32.000 lei, Gal Colinele Olteniei – 8.100 lei, Biblioteca Județeană – 13.392 lei. În total, aproximativ 60.000 lei.

În declarația de avere din 2015, juniorul Canțăr declara că, în anul precedent, firma tatălui său primise șase contracte de publicitate de la instituțiile din subordinea Olguțăi Vasilescu și Ion Prioteasa. Astfel, Primăria Craiova cotizase cu 1.300 de lei, Protecția Copilului cu 8.000 lei, Biblioteca Județeană cu 29.760 lei, Piețe și Târguri Craiova cu 3.900 lei, Consiliul Județean Dolj cu 32.250 lei iar Muzeul Olteniei cu puțin peste 16.000 lei.

Firma lui Mircea Canțăr, Ed Press Com, a primit alte opt contracte în 2015. Valoarea acestora se ridică la aproximativ 89.000 lei. În anul 2016, a primit nouă contracte, în cuatum de aproximativ 80.000 lei.

Canțăr în locul lui Radu

Prin numirea făcută de premierul Viorica Dăncilă la ordinul lui Liviu Dragnea, Costin Radu Canțăr va prelua atribuțiile de agent guvernamental de la Răzvan Horaţiu Radu. Ultimul a emis un comunicat de presă în care a menționat că lasă în urmă 11 ani de reprezentare a României în fața Curții Europene a Drepturilor Omului și a Curții de Justiție a Uniunii Europene.

„Am reușit să anulăm anul trecut în fața instanței europene o decizei a Comisiei Europene care impunea României plata a peste 100 de milioane de euro cu titlul de corecții financiare”, a arătat Răzvan Horaţiu Radu.

Rolul agentului guvernamental

În cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) funcţionează Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, care asigură reprezentarea României la nivelul Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Conform MAE, autorităţile publice competente în domeniile care fac obiectul acţiunilor declanşate colaborează strâns cu agentul guvernamental, în vederea elaborării şi transmiterii poziţiilor României în cadrul procedurilor prevăzute de art. 1 alin. (2) din OUG nr. 11/2017. În acest context, participă la reuniunile organizate de agentul guvernamental, comunică punctele de vedere, înscrisurile şi informaţiile solicitate de agentul guvernamental, precum şi orice alte informaţii considerate relevante, realizează demersurile stabilite de comun acord cu agentul guvernamental.

Acţiunile în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor declanşate de Comisia Europeană împotriva României pot avea ca obiect fie incompatibilitatea normelor juridice naţionale cu legislaţia UE, fie cazuri de aplicare incorectă a normelor de drept UE, fie neîndeplinirea obligaţiilor de comunicare a măsurilor naţionale de transpunere a directivelor UE.

Canțăr, concurs de simulări despre CJUE

Totuși, conform unui articol publicat de juridice.ro în mai 2011, deci acum exact șapte ani, Radu Costin Canțăr are o minimă legătură cu CJUE. 

"Mihai Narcis Osiceanu, Radu Costin Cantar (în centru, în fotografia de mai sus - n.r.), Florin Corneanu, studenti ai Universitatii din Craiova, Facultatea de Drept si Stiinte Administrative, au castigat locul al doilea la pledoariile scrise in cadrul concursului international de procese simulate organizat de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene la Vilnius, Lituania. 

De asemenea Mihai Narcis Osiceanu a primit premiul best speaker al competitiei.

Echipa din Craiova  a fost coordonata de d-na prof. dr. Bianca Predescu care a fost si sponsor al deplasarii in Lituania alaturi de Baroul Dolj, acordand permanenta sustinere echipei pentru formare profesionala la nivel european. Denisa Lavinia Dobre si Razvan Scafes au avut calitatea de ”coach”. 

In cadrul competiei au participat 16 echipe din 9 tari: Bulgaria, Croatia, Georgia, Lituania, Letonia, Polonia, Romania, Ucraina, Slovenia. Printre reprezentantii din partea Romaniei s-au numarat: Universitatea din Craiova, Universitatea A.I. Cuza din Iasi si Universitatea Nicolae Titulescu din Bucuresti.", se arată în articolul menționat.

________________________

Foto: juridice.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te