Tragedia de la Crevedia a fost amplificată de faptul că stațiile GPL nu au repsectat distanța prevăzută de lege față de drumul național și față de alte case.
Newsweek România a constat că alte 3 stații GPL de pe o rază de 10 kilometri din apropierea celei unde s-a produs explozia nu respectă distanțele de siguranță prevăzute de lege.
Stații GPL din Crevedia, lipite de case, drumuri, magazine. Distanța de siguranță, încălcată
În imaginea de mai jos, un centru comercial se construiește la câțiva metri de o stație GPL în Crevedia, pe Drumul Național spre Târgoviște. Până la drum ar trebui să fie 15 metri. Potrivit legii între o stație GPL și un spațiu comercial trebuie să fie nu mai puțin de 50 de metri. Legea e AICI
Construcția este înălțată în aceste zile, iar cel care a încălcat legea este primarul localității Florin Petre care a dat avizul de construcție.
Citește și: Primarul din Crevedia, unde a explodat stația GPL, condamnat la închisoare în legătură cu un furt
Tot în Crevedia o altă stație GPL este lipită de o zonă de case, gen ansamblu rezindențial. Nu este clar a fost înainte: casele sau ansamblul.
În localitatea învecinată, la Buftea și la doar 10 kilometri de locul deflagrației, o altă stație GPL este lipită de o casă.
Potrivit legii, distanța minimă de siguranță între o casă individuală și o stație GPL este de minim 20 de metri.
Alte distanțe minime între stații GPL și clădiri (40 de metri), drum național (15 metri), bisrerică (40 de metri).
Citește și: 12.000 €/lună pentru șefa companiei de stat care trebuia să facă verificări la stația GPL Crevedia
Cum s-a produs tragedia
Procurorul general Alex Florența a explicat cum s-au produs exploziile de la stația GPL din Crevedia, în urma cărora doi oameni au murit, iar alți 56 au fost răniți. Se fac percheziții la primărie și la locuințele asociaților firmei.
Anchetatorul spune că, după ce punctul de lucru a fost închis, curtea respectivă a fost declarată loc de parcare, dar sunt indicii că acolo angajații obișnuiau să facă transfer de GPL din cisterne.
Florența a explicat ce s-a întâmplat, de fapt, pe 26 august, în curtea respectivă.
”În 26 august în clădire erau cazați 4 angajați nepalezi. În jurul orei 8.30, unul dintre angajați a mers acolo, erau două cisterne.
În jurul orei 18 a ajuns o a treia cistenă, șoferul i-a spus angajatului că are o problemă la roată și că trebuie să transfere GPL în altă cisternă.
În condiții neelucidate, sub cisterna cu gaz a apărut o sursă de foc. Angajatul a remarcat, le-a cerut celor 4 nepalezi să iasă și să oprească traficul. În timpul acesta cei doi șoferi erau acolo încercând să stingă focul.
La scurt timp a avut loc o primă explozie puternică.
Citește și: Imaginile care arată că Arafat ar fi putut împiedica tragedia din Crevedia accesând „Google Earth”
În interval de circa o oră, la fața locului au ajuns diferite echipaje de intervenție”, a spus procurorul.
El a mai precizat că explozia a doua a fost mai puternică decât prima.
”Au fost identificați mai mulți martori și se fac audieri la sediul IGPR. În prezent sunt în derulare și percheziții la primăria din localitate, la un punct de lucru din București și la locuințele celor doi asociați.