SRI, MApN, MAI își vând imobilele către angajați, cu dobânzi sub prețul pieței. Nu le pot întreține

DE Petre Bădică | Actualizat: 13.12.2023 - 19:56
SRI, MApN, MAI vând imobilele către angajați, cu dobânzi sub prețul pieței - Foto: Newsweek

SRI, Ministerul de Interne și Ministerul Apărării își vînd imobilele pe care le dețin, considerate de serviciu, angajaților, la dobânzi preferențiale, sub prețul pieței. Instituțiile spun că nu le mai pot întreține. Valoarea imobilelor e stabilită după o formulă din 1990.

SHARE

Serviciul Român de Informații, Ministerul Apărării și Ministerul de Interne scot la vânzare casele și apartamentele pe care le-au construit din bani publici și care treceau drept locuințe de serviciu.

Vânzarea se va face către angajați, cu o dobândă preferențială de doar 5%, sub prețul pieței. Dobânzile imobiliare pe piața bancară sunt între 6 și 8%.

Inițiatorul legii este un deputat ce aparține minorităților bulgare.

Angajații instituțiilor de mai sus pot cumpăra imobilele achitând rate timp de maximum 20 de ani. Instituțiile spun că fac această vânzare deoarece nu mai au bani să întrețină imobilele. 

Vânzarea este posibilă urmare a unei ințiative legislative depuse în luna decembrie a acestui an de către reprezentantul minorităților bulgare. Pot cumpăra imobilele angajații care stau acum în chirie și care au un contract.

Ei trebuie să locuiască în locuința de serviciu, astfel că nu pot fi mai mulți pretendenți. De asemenea, cel care vrea apartamentul/casa nu trebuie să mai fi cumpărat o altă locuință de serviciu. Nu este clar dacă chiriașul poate cumpăra locuința în cazul în care mai are un imobil.

SRI, MApN, MAI își vând imobilele către angajați, cu dobânzi sub prețul pieței

Locuințele de serviciu pot fi vândute titularilor de contract de închiriere, cu plata integrală sau în rate cu o dobândă de numai 5%.

Dobânda este mai mică decât cea de pe piața liberă. Spre exemplu, ING îți dă credit imobiliar cu dobânzi de 6 - 7,5%. Detalii AICI 

La Banca Transilvania ai dobândă de 5,5% doar în primii 3 ani. Detalii AICI

BRD zice că are cea mai mică dobândă de 5,9%. Detalii AICI

la Raiffeisesen „oferta standard” este de 7,96%. Detalii AICI

Cum se face vânzarea

Prețul imobilului se stabilește pe baza procedurilor de evaluare prevăzute în anexele 1 și 2 din Decretul lege 61/1990 privind vânzarea de locuințe construite din fondurile statuilui și prin indexarea valorii astfel determinate în funcție de indicele de creștere a prețulurilor de consum valabil în perioada cuprinsă între intrarea în vigoare a acestui act normativ și data încheierii contractului de vânzare. 

Decretul îl avreți AICI și este de pe vremea lui Ion Iliescu.

Prețurile sunt din același timp și au formule de calcul pentru indexare. Ar fi fost mult mai util și corect ca prețul apartamentului vândut să fie evaluat după prețul de azi al pieței și nu printr-o formulă de indexare de acum 34 de ani.

Nu va exista licitație în caz că sunt mai mulți doritori.

Cine e inițiatorul

Inițiatorul legii este, în mod ciudat, Nacov Gheorghe - deputat UBBR, deputat al minorităților bulgare. El este un politician român etnic bulgar bănățean, membru al Camerei Deputaților din România. Este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității Sf. Clement din Ohrida din Sofia, Bulgaria.

Motivarea acestei inițiative o găsiți mai jos.

Vânzarea imobilelor de serviciu către angajați s-a făcut, adesea, - vezi scandalurile  ANL - prin subevaluarea acestora și prin păgubirea bugetului de stat. O formulă de calcul învechită și o dobândă sub cea a pieței nu ne dau speranțe că în cazul vânzării imobilelor ce aparțin MApN, SRI, MAI se va întâmpla altfel.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te