Sporuri imorale scăzute doar pentru 5% din angajații Camerei Deputaților după tăierea privilegiilor

DE Petre Bădică | Actualizat: 26.09.2023 - 16:04
Sporuri imorale scăzute doar pentru 5% din agajații Camerei Deputaților  - Foto: Camera Deputaților / Facebook
Sporuri imorale scăzute doar pentru 5% din agajații Camerei Deputaților - Foto: Camera Deputaților / Facebook

Guvernul a anunțat tăierea privilegiilor, dar asta nu se aplică angajaților din Senat sau Camera Deputaților. Sub 5% din sutele de angajați vor rămâne fără câteva sute de lei din sporurile imorale și fără temei pe care le primesc lunar.

SHARE

Sporurile pentru condiții vătămătoare de muncă, imorale și fără temei, rămân neatinse pentru majoritatea angajaților din Senat și Camera Deputaților. Și ceilalalți angajați la stat vor rămâne cu ele, deși premierul a anunațt că începe „tăierea privilegiilor”.

Sporuri imorale scăzute doar pentru 5% din agajații Camerei Deputaților după tăierea privilegiilor

Marcel Ciolacu a subliniat, în debutul şedinţei Executivului, că România "nu îşi mai permite" facilităţi şi "privilegii" de 75 de miliarde de lei plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei anual, care reprezintă 15% din PIB.

Citește și: Ciolacu anunță că va aduce la buget 225 miliarde lei pe an. Ce privilegii și facilități dispar

Newsweek România a scris că tăierea privilegiile nu se aplică majorității covârșitoare a angajaților la stat. Care, deși lucrează din fața computerului vor primi în continuare spor de antenă sau de praf. 

Citește și: Cum a făcut Ciolacu ca 99% din bugetari să păstreze sporurile de sute de lei pentru praf și „antenă”

Newsweek a făcut o simulare „la firul ierbii” pentru a vedea cu cât li se vor tăiat sporurile angajaților din Parlament. Publicăm mai jos lista salalariilor și a sporurilor.

Modul în care se taie sporurile este următorul: 

„În raport cu condițiile de muncă în care se desfășoară activitatea, condiții periculoase sau vătămătoare, personalul salarizat poate primi un spor de până la 15% din salariul de bază dar nu mai mult de 1.500 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, cu respectarea prevederilor legale în vigoare”.

De menționat că, în prima variantă a Legii austerității, plafonul maxim era de 1.000 de lei brut. Prin ridicarea plafonului, evident că mai mulți angajați vor rămâne cu sporuri mai considetente.

Plafonul de 1.500 lei este imens chiar și pentru angajații de la Camera Deputaților care sunt unii dintre cei mai bine plătiți bugetari. După cum se vede, doar șefii și directorii primesc sporuri de condiții vătămătoare care depășesc 1.500 de lei brut.

Spor de 3.000 lei pe lună? Da, se poate

Ceilalți, de la muncitopri la consilieri iau sporuri de sub 1.500 lei și le vor păstrat în integralitatea lor.

Potrivit legii pentru care guvernul își asumă răspunderea, șeful de birou va pierde un „privilegiu” de 280 de lei, Directorul - 500 lei, iar secretarul general -1.500 lei. Secretarul General al Camerei Deputaților este unul din cei mai bine plătiți bugetari cu salariu de 24.000 lei pe lună.

O analiză a Newsweek România arată că din cei 560 de angajați funcționari publici ai Camerei Deputaților doar în jur de 30 vor avea sporuri tăiate. Iar tăierile, cum am arătat mai sus vor fi simbolice: 200 - 500 de lei la salarii și de 20.000 lei pe lună.

Restul, de peste 520 de angajați ai Camerei Deputaților vor rămâne cu sporurile de până la 1.500 lei pe lună intacte.

Altfel spus, la Camera Deputaților sporurile ticăloase rămân în picioare și nu sunt considerate „privilegii”.

Citește și: Dezmăț în Parlament unde 110 directori și șefi primesc 15.000 lei/lună plus sporuri de 2.000 lei

LISTA SALARIIOR ȘI SPORURILOR ANGAJAȚILOR DE LA CAMERA DEPUTAȚILOR

De ce se acordă sporuri pentru condiții vătămătoare?

Sporurile pentru condiții vătămătoare de muncă sunt acordate angajaților din birouri pentru motive absurde: muncesc în praf, în camere prost luminate, sunt expuși la radiațiile de la ecranul compuetrul, imprimnate sau antenelor aflate la sute de metri. Ca noi ceilalți care nu luăm aceste sporuri pentru condiții vătămătoare de muncă.

Sporurile sunt acordate, în apropae toate cazurile în cunatumul maxim admis de lege 15%, ca și cum angajaților la stat le-ar fi puse în același fel viața în pericol.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te