Spitalul din Focșani, echipamente medicale de la o firmă cu sediul acasă la directorul Hexi Pharma

DE Alexandru Pop | Actualizat: 01.04.2021 - 22:38
Panaitescu & Condrea/FOTO: Facebook

Miron Victor Panaitescu este cunoscut ca omul cu strategiile financiare din spatele lui Dan Condrea, fostul patron al Hexi Pharma. Trimis în judecată din decembrie 2018 pentru complicitate la spălare de bani, Panaitescu face în continuare afaceri fără nici o problemă.

SHARE

Pe 3 decembrie 2018, printr-un comunicat de presă, DNA anunța trimiterea în judecată atât a Hexi Pharma Co SRL, “pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată”, cât și a lui Miron Victor Panaitescu, “administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la spălarea banilor”.

Conform procurorilor, “În perioada iulie 2013 – decembrie 2015, inculpatul Panaitescu Miron Victor l-a ajutat pe administratorul S.C. Hexi Pharma CO S.R.L. (în prezent decedat) să disimuleze originea ilicită a sumelor de 2.275.672,19 euro și 9.875.717,45 lei, obținute de acesta din urmă ca urmare a săvârșirii infracțiunii de delapidare. În acest sens, între societățile administrate de inculpatul Panaitescu Miron Victor și două firme din Cipru controlate de administratorul S.C. Hexi Pharma CO S.R.L, au fost încheiate mai multe contracte fictive de prestări servicii. Ulterior, o parte din aceste sume de bani au fost retrase direct de la ATM-uri, iar restul au fost transferate în conturile unor societăți de unde au fost la fel retrase în numerar, de administratorul S.C. Hexi Pharma CO S.R.L.
Agenția Națională de Administrare Fiscală a declarat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 9.553.392 lei, reprezentând prejudicial cauzat bugetului de stat în maniera de mai sus.”

Panaitescu, afaceri în ciuda DNA

Nici până să fie trimis în judecată, însă, și nici după aceea, Panaitescu nu a fost ținut pe loc de aceste mici inconveniente penale. Pe 29 octombrie 2018, cu cinci săptămâni înainte să fie trimis în judecată, de exemplu, Panaitescu reprezenta Urban Broker de Asigurare SRL să intre cu 4,76% din părțile sociale în Carptree SRL. Fost condamnat pentru operațiuni ilegale pe piața de capital, Panaitescu reprezenta în tranzacția cu Carptree SRL o firmă care, cu câteva luni înainte, fusese sancționată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. De altfel, în noiembrie 2018, ASF i-a și retras autorizația de funcționare firmei, după cum arată decizia publicată în “Monitorul oficial”: “Prin Decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 428/2018, Societatea URBAN BROKER DE ASIGURARE S.R.L. a fost sanctionata cu interzicerea temporara a activitatii de la data comunicarii acesteia pana la data transmiterii la Autoritatea de Supraveghere Financiara a dovezii care sa ateste faptul ca domnul Lucian Burghelea administrator/director general al societatii indeplineste conditiile de pregatire profesionala conform prevederilor legale, dar nu mai mult de 4 luni de la data comunicarii deciziei. Societatea nu a dus la indeplinire masurile stabilite prin decizia mai sus mentionata, in sensul ca nu a transmis Autoritatii de Supraveghere Financiara, in termenul stabilit, documente din care sa rezulte faptul ca domnul Lucian Burghelea in calitate de administrator/director general al societatii indeplineste conditiile de pregatire profesionala, conform prevederilor legale.”

O firmă din Mioveni se mută acasă la Panaitescu

În ianuarie 2019, la puțin peste o lună de la trimiterea în judecată, Panaitescu era din nou la Registrul Comerțului pentru operațiuni cu altă firmă. La 15 luni de la trimiterea sa în fața judecătorilor, afaceristul a mai trecut de aproape 30 de ori pe la RC pentru a intra în sau ieși din diverse afaceri.

În iulie 2019, nu s-a mai dus Panaitescu spre o afacere ci a venit afacerea către el. Către domiciliul lui, mai exact, o casă de pe o stradă din sectorul 1 din zona Atelierelor CFR Grivița – strada Lămâiului (nu vom publica numărul străzii din motive de legislație GDPR; deținem, însă, documente care să probeze suprapunerea domiciliului cu sediul firmei). Se întâmpla în iulie, când o firmă din Mioveni, Argeș, își muta sediul de pe bd. Dacia din Mioveni în sectorul 1 din București. La momentul mutării adresei, firma se numea (ca și în prezent) Almed Investments SRL. La înființare, însă, în 2011, avea numele Downstream Fuel Operations SRL iar ca activitate principală înregistrase “comerț cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate”.

În mai 2016, firma și-a schimbat și numele (în Rary Top Spedition SRL), și activitatea principală (în “transporturi rutiere de mărfuri”). În decembrie 2018, societatea a ajuns la numele actual. Și și-a schimbat din nou obiectul de activitate. Conform Ministerului de Finanțe, prestând, cu patru angajați, transport rutier de mărfuri, a avut venituri de 1,3 milioane de lei în 2008 și o pierdere de 110.629 lei. Anul următor, însă, 2019, cu numai un angajat și ocupându-se cu “comerț cu ridicata al produselor farmaceutice”, firma a făcut profit de aproape 400.000 de lei la venituri de puțin peste un milion de lei. Așadar, în sfârșit, după mutarea la domiciliul lui Panaitescu, succes în afaceri.

De la motorină la echipamente medicale

Începutul anului curent, însă, a fost și mai bun. Excepțional, chiar. Pregătit, ce-i drept, de anul anterior. Astfel, pe 17 iulie 2019, Spitalul Județean de Urgență “Sf. Pantelimon” din Focșani elabora documentația unui anunț de licitație pentru un acord cadru de furnizare de aparatură medicală iar anunțul era publicat pe platforma de licitații publice pe 20 iulie. Între cele două date, pe 18 iulie 2019, Almed Investments SRL decidea schimbarea sediului din Mioveni, bd. Dacia, pe strada Lămâiului din București, domiciliul lui Miron Victor Panaitescu. Probabil doar o coincidență. Mare.

Pe 15 ianuarie a.c., Spitalul Județean de Urgență “Sf. Pantelimon” din Focșani publica anunțul de atribuire a acordului-cadru. Conform anunțului, valoarea totală a achiziției (fără TVA) a fost de 15,3 milioane de lei și împărțită în loturi. Conform anunțului de atribuire a contractelor, Almed Investments SRL a câștigat un contract de 320.400 lei (pentru “echipamente medicale recuperare”), altul de 1,3 milioane de lei (tot pentru “echipamente medicale recuperare”) și un al treilea de 770.832 lei (de asemenea pentru “echipamente medicale recuperare”). În total, 2,4 milioane de lei.

Practic, prima participare la o licitație de echipament medical pentru o firmă care vânduse combustibil și făcuse transport de mărfuri, primele contracte. Totul, imediat ce firma s-a mutat la domiciliul fostului administrator al lui Dan Condrea, proprietarul Hexi Pharma Co.

Clanul Costache din Mioveni

Almed Investments SRL este deținută Cosmin-Gheorghe Costache și de vărul său, Claudiu-George Filionescu. Costache mai deține și Continental Fast Line SRL, firmă de transport de persoane destul de solidă financiar: 93 de angajați, peste 22 de milioane de lei venituri în 2018 și un profit de peste două milioane de lei net. Cosmin-Gheorghe Costache este fiul lui Gheorghe Costache, om de afaceri din Mioveni și candidat atât din partea PNG (fostul partid al lui Gigi Becali), cât și din partea PDL, la primăria Mioveni, dar fără succes.

Cosmin-Gheorghe Costache (foto) a admis pentru Newsweek România că și-a mutat firma la domiciliul lui Panaitescu, însă susține că habar nu are cine e acesta: “Nu îl știu pe domnul menționat de dumeavoastră (Miron Victor Panaitescu - n.r.). La adresa sediului social este o firmă de avocatură. Noi vindem echipamente medicale, dar acum nu mai vindem.”

Contactat ulterior pentru a da detalii despre licitația de la Focșani, Costache nu a mai răspuns la telefon.

Victor Miron Panaitescu (care nu a putut fi contactat până acum) a fost condamnat în trecut pentru operațiuni ilegale cu acțiuni.

__________________________________

Pe 29 martie 2021, Newsweek România a primit un drept la replică (integral, mai jos), la aproape un an de la publicarea acestui articol (16 martie 2020). 

În mod eronat, dreptul la replică menționează ca dată de publicare a articolului ziua de 16 martie 2021. De fapt, cum am menționat anterior, data de publicare este 16 martie 2020.

De asemenea, dreptul la replică face supoziții ridicole referitoare la intenția articolului, într-un limbaj rudimentar, supoziții pe care Newsweek România le consideră cu totul irelevante.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te