Șefa DIICOT, Oana Pâțu, care a girat anchetarea Newsweek și Libertatea, drept la replică mincinos

DE Alexandru Pop | 09.06.2021 - 17:28
Șefa DIICOT, Oana Pâțu, care a girat anchetarea Newsweek și Libertatea, drept la replică mincinos/FOTO: Main News

Șefa interimară a DIICOT, Oana Daniela Pâțu, a trimis, după publicarea unui articol de către Newsweek România, un drept la replică în care se apără de acuzații care nu i-au fost aduse.

SHARE

Marți, 8 iunie a.c., Newsweek România a publicat un articol intitulat "Șefa interimară a DIICOT, Oana Pâțu, a girat dosarul penal împotriva Newsweek și Libertatea".

În acesta, se notează că "Procurorul Edi Ionuț Oprea (care a chemat la audieri jurnaliști ai Newsweek România și Libertatea într-un dosar deschis la plângerea primarului Daniel Băluță de la Sectorul 4 - n.r.) a preferat să își ignore șeful direct și să lucreze direct cu șefa interimară a DIICOT, procurorul Oana Daniela Pâțu. Ba chiar i-ar fi spus acesteia că îi cheamă pe jurnaliști la audieri pentru a face <puțin circ>.

Lipsa de probe din dosar nu a împiedicat-o pe Pâțu să-și aprobe subordonatul, căruia i-a girat demersul de a ancheta jurnaliști."

Nicăieri în articol nu se menționează că Pâțu ar fi știut că procurorul Oprea ar fi fost în conflict de interese sau incompatibilitate din cauza faptului că partenera de viață a acestuia, avocata Simona Mihaela Oprea, a reprezentat în ultimii ani cel puțin doi membri ai familiei Goleac, apropiați ai primarului Băluță.

De asemenea, în articolul Newsweek România nu se spune nici că șefa interimară a DIICOT i-ar fi repartizat dosarul penal lui Oprea, ci doar că acesta din urmă "a preferat să își ignore șeful direct".

Totuși, Pâțu scrie, în dreptul la replică, că "În cadrul articolului susmenționat au fost prezentate o serie de informații false, fără a mi se solicita un punct de vedere, referitoare la participarea subsemnatei la acțiuni prin care se încearcă intimidarea unor jurnaliști, insinuându-se cunoașterea de către mine a presupusei stări de incompatiblitate în care se află procurorul de caz. În realitate, dosarul la care faceți referire nu a fost repartizat de către mine domnului procuror șef serviciu Edi Ionuț Oprea, întrucât desemnarea nominală a procurorului care efectuează cercetările s-a făcut la nivelul secției în care acesta își desfășoară activitatea și nu de către conducerea DIICOT."

Mai jos, dreptul la replică integral al Oanei Daniela Pâțu:

 

Către publicația Newsweek România,

Urmare articolului publicat la data de 08.06.2021, sub titlul „Exclusiv! Șefa interimară a DIICOT, Oana Pâțu, a girat dosarul penal împotriva Newsweek și Libertatea”, vă solicit publicarea următorului drept la replică:

Articolul publicat sub semnătura jurnalistului Alexandru Pop prezintă informații referitoare la activitatea mea, în calitate de procuror șef adjunct DIICOT, care nu au bază factuală sau fundamentare în principiile de funcționare ale Ministerului Public.

În cadrul articolului susmenționat au fost prezentate o serie de informații false, fără a mi se solicita un punct de vedere, referitoare la participarea subsemnatei la acțiuni prin care se încearcă intimidarea unor jurnaliști, insinuându-se cunoașterea de către mine a presupusei stări de incompatiblitate în care se află procurorul de caz.

În realitate, dosarul la care faceți referire nu a fost repartizat de către mine domnului procuror șef serviciu Edi Ionuț Oprea, întrucât desemnarea nominală a procurorului care efectuează cercetările s-a făcut la nivelul secției în care acesta își desfășoară activitatea și nu de către conducerea DIICOT.

Precizez că am fost informată despre citarea jurnaliștilor din cadrul trusturilor de presă Newsweek și Libertatea ulterior momentului trimiterii citațiilor de către procurorul de caz, prin intermediul procurorului șef secție.

Conform principiilor de organizare ale Ministerului Public, procurorul de caz este independent atât în privința modului în care efectuează urmărirea penală cât și în soluția dispusă, la finalizarea acesteia. Modul în care este administrat probatoriul într-o cauză penală (persoanele care urmează a fi audiate, calitatea acestora, data citării acestora etc.) este atributul exclusiv al procurorului de caz. Procurorul șef adjunct DIICOT nu poate interveni în ancheta procurorului, orice act de acest tip constituind o imixtiune. Mai mult, verificarea legalității actelor de urmărire penală efectuate în cauza la care se face referire în cuprinsul articolului nu este atributul procurorului șef adjunct al DIICOT.

Urmare materialului de presă publicat de Rise Project, la data de 25.05.2021, din care rezultă existența unor posibile stări de incompatibilitate a procurorului de caz, am dispus efectuarea imediată a unor verificări interne, iar la data de 27.05.2021, am sesizat Inspecția Judiciară, înaintând toate materialele rezultate din verificări.

Subsemnata am luat cunoștință despre situația care ar fi putut să atragă o stare de incompatibiltate din articolele apărute în mass – media.

Procuror șef adjunct DIICOT

Oana Daniela Pâțu

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te