Secretarul general adjunct din Ministerul de Finanțe, acuzată de CNSAS că a turnat la Securitate

DE Sorin Semeniuc | Actualizat: 02.05.2019 - 21:33
Florina Claudia Prisecaru este secretar general adjunct la Finanțe/FOTO: Facebook.com

La jumătatea lunii aprilie, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a depus la Curtea de Apel București un dosar cu probe care dovedesc faptul că Florina Claudia Prisecaru, fostă Crăciun (50 de ani) a fost colaboratoare a Securității.

SHARE

Femeia este unul dintre cei mai importanți angajați din Ministerul Finanțelor Publice, deținând rolul de Ordonator principal de credite în instituție.

„Note destul de multe și de consistente"

Pe baza probelor din dosarele aflate în arhiva instituției, cei 11 membri ai Colegiului CNSAS au constatat, luna trecută, faptul că Prisecaru a fost colaboratoare a poliției politice comuniste, în sensul în care prin informațiile pe care le-a furnizat a afectat drepturile și libertățile fundamentale ale unor persoane. Cu alte cuvinte, cei turnați au avut de suferit. Decizia finală va fi luată de instanță, dosarul fiind depus la Curtea de Apel București. Primul termen al procesului nu a fost încă stabilit.

Conform CV-ului Claudiei Prisecaru, în perioada susceptibilă de a fi aceea în care a fost o unealtă a Securității, aceasta a fost elev la un liceu din Târgu Jiu (1983-1987) și studentă la Facultatea de Electrotehnică din Craiova (1987-1989).

O sursă din cadrul CNSAS ne-a declarat că relația cu Securitatea a tinerei Claudia Florina a început în 1987 și că unele note informative le-a scris pe când era angajată ca subinginer la o întreprindere, "note destul de multe și de consistente, așa că nu exista altă variantă decât instanța".

Conform OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securității, "colaborator al Securităţii – persoana care a furnizat informaţii, indiferent sub ce formă, precum note şi rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii Securităţii, prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului."

De 26 de ani în Ministerul de Finanțe

Prisecaru este angajat cu state vechi în Ministerul Finanțelor, unde a ajuns, ca referent, în 1993. Cinci ani mai târziu a avansat ca expert, pentru ca, între 2000 și 2014 să fie șeful serviciului care se ocupa de coordonarea și organizarea patrimoniului instituției. Între 2014 și 2017 a devenit director adjunct, apoi director, cea mai importantă funcție primind-o în martie 2018: secretar general adjunct interimar, calitate în care a primit trei sarcini: asigurarea rolului de Ordonator principal de credite, coordonarea Direcției Generale Economice, Direcției Generale Servicii Interne și Achiziții Publice, Birou Emisii Gaze și asigurarea reprezentării Ministerului în relațiile cu terții.

Ca urmare a acestei poziții, a fost desemnată drept administrator provizoriu la Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară - RATEN și membru provizoriu în Consiliul de Supraveghere al Fondului Român de Contragarantare. În 2017, un membru din cea de-a doua structură încasa 10.000 de lei remunerație lunară brută.

Procesul de la Curtea de Apel o prinde pe Prisecaru chiar în momentul în care tindea la mai mult: în martie se înscrisese la un program de formare destinat înalților funcționarilor publici, program organizat de Institutul Național de Administrație. Cel mai probabil, Prisecaru intenționa să participe la un concurs pentru a devenit secretar general adjunct cu drepturi depline.

Tocmai de aceea, probabil, declarația sa pentru Newsweek România a fost iritată: "Nu știu nimic! Acum aflu de la dumneavoastră, mi-ați stricat ce mi-a mai rămas din 1 mai... Nu am semnat angajament, nu am avut contacte cu Securitatea. Nu înțeleg ce este cu această verificare, eu am certificat ORNISS (care permite accesul la informații secrete - n.r.)."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te