În martie anul acesta, angajații Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității au protestat pe holurile instituției, aplaudându-i ironic pe membrii Consiliului, la intrarea în sala de ședințe, pentru faptul că nu i-au reprezentat în relațiile cu autoritățile competente, în privința majorării salariale, aprobate legal pentru bugetari.
La acea dată, Alexandra Toader își acuza colegii din Colegiul CNSAS, veniți pe filiera PSD, și direct pe președintele Constantin Buchet, că „își ignoră propriii angajați“.
Într-o postare pe Facebook, aceasta scria că „amendamentul referitor la majorarea cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază pentru funcționarii CNSAS a fost respins de Comisia pentru muncă și protecție socială. O veste tragică pentru toți angajații instituției, ale căror venituri, în comparație cu alte instituții publice de pe același nivel cu CNSAS, sunt incomparabil mai mici.
Tragismul situației se amplifică, având în vedere că șeful instituției (Constantin Buchet – n.r.) nu a întreprins nicio măsură pentru susținerea amendamentului.
Mai grav, celorlalți membri ai Colegiului li s-a ocultat problema. Am aflat despre neliniștea din rândul angajaților când nu se mai putea face nimic: amendamentele la OUG 41/2018 trecuseră deja de Parlament, însă fără cel privitor la CNSAS“.
„Talpa“ instituției, salarii de două-trei ori mai mici
De exemplu, un istoric angajat în funcția de consilier în cadrul CNSAS, având statut de funcționar public, cu o vechime de peste 15 ani în instituție, câștigă circa 3.500 de lei lunar, iar un șef de serviciu are un venit de aproximativ 5.000 de lei.
Cât îi privește pe ceilalți membri ai Colegiului CNSAS, care nu sunt din provinicie și ale căror salarii le-am prezentat anterior, veniturile lor obținute de la această instituție sunt: Constantin Buchet, ajuns la CNSAS prin susținerea Guvernulului PSD, este și președintele Colegiului și are un salariu de 8.841 de lei. Sulfina Barbu, susținută de parlamentarii liberali pentru funcția în Colegiul CNSAS, are un salariu de 8.892 de lei.
Istoricul Adrian Cioflâncă, susținut de parlamentarii PSD pentru funcția de membru al Colegiului CNSAS, ridică lunar de la CNSAS un salariu de 8.858 de lei.
De același salariu beneficiază și Ladislau Antoniu Csendes, sprijinit de UDMR pentru funcția în această instituție. Germina Nagâț, fost director al Direcției de Investigații din cadrul CNSAS, a ajuns de anul trecut în Colegiu cu sprijinul USR.
În 2018, aceasta a primit, pentru funcția de director (din ianuarie până în martie) și, ulterior, pentru cea de membru al Colegiului CNSAS (aprilie – decembrie), 99.242 de lei, o medie de peste 8.200 de lei lunar.
Dinu Zamfirescu, propus de parlamentarii PNL pentru funcția de membru al CNSAS, are un salariu de 8.637 de lei.