Rectorul de la Poliție l-a angajat pe nepotul celui care i-a acoperit plagiatul

DE Sorin Semeniuc | Actualizat: 23.05.2019 - 14:46
Adrian Iacob, rectorul Academiei de Poliție/FOTO: digi24.ro

Ajutat să scape basma curată într-o chestiune delicată – o acuzație de plagiat, rectorul Adrian Iacob s-ar fi revanșat și, după două săptămâni, ar fi dat undă verde pentru organizarea unui concurs care a dus la angajarea ca frizer în Academie a nepotului "binefăcătorului" său.

SHARE

Pe 6 decembrie 2018, postul de televiziune Digi24 prezenta un material în care rectorul Iacob era acuzat de faptul că ar fi preluat o lucrare științifică a unui fost subordonat, fără a menționa contribuția acestuia.

„«Conceptul de criminalitate organizată în dreptul European», articol publicat în 2007 conţine 8 pagini copiate în totalitate, inclusiv titlul şi notele de subsol, dintr-o lucrare scrisă cu un an mai devreme de un fost profesor al Academiei de Poliție, Constantin Drăghici. Rectorul are însă o explicaţie.

Adrian Iacob, rector al Academiei de Poliţie: Faptul că tehnoredactând un document şi având acceptul persoanei în cauză l-am publicat în nume propriu, mi-l asum. Faptul că este plagiat este exclus.

- Pentru că aveţi acordul dumnealui?

- Bineînţeles!

A fost muncă la comun, spune rectorul.

Adrian Iacob, rector al Academiei de Poliţie: „Îmi asum faptul că nu am scris 100% şi îmi asum faptul că am fost de comun acord ca dumnealui să publice prima dată în cartea respectivă, iar eu am publicat ulterior, la un an şi ceva diferenţă rezultaltul muncii noastre, în echipă.”

„Muza” rectorului, profesorul Drăghici, astăzi pensionar, nu îl contrazice.

Prof. Constantin Drăghici: „M-a întrebat, vă trec? Nu, sunt în cartea aia, nu îmi trebuie!"

Specialiști consultați de Digi24 au respins susținerile celor doi și au afirmat că acest caz reprezintă un caz clar de plagiat.

Contactat acum de Newsweek România, Constantin Drăghici a afirmat că nu i-a luat apărarea lui Iacob, ci că acela a fost adevărul.

Bibliografia, după încheierea înscrierilor

Pe 21 decembrie, Academia a postat pe site anunțul de organizare a unui concurs pentru două posturi de croitor și unul de frizer. În mod ciudat, spre deosebire de croitori, care au aflat ce au de învățat pe 21 decembrie, bibliografia pentru cel de-al doilea loc de muncă a fost postată de-abia pe 14 ianuarie 2019, la trei zile după ce expirase perioada de depunere a dosarelor candidaților!

S-au înscris trei persoane, una dintre acestea fiind Constantin Octavian Drăghici, nepotul fostului profesor de la Academie.

Citește și Rectorul Academiei de Poliţie, unde ar trebui să înveți să nu furi, acuzat de furt în teza de doctor

„Nu am pus nici o pilă, nu am vorbit cu nimeni, nici nu am fost la Academie în această perioadă. El a aflat despre post de pe site, la o săptămână după ce a fost postat anunțul. A câștigat concursul singur", declară Drăghici Senior.

Datele disponibile pe site arată că unul dintre candidați a căzut la examenul psihologic, apoi, la proba scrisă, Drăghici Junior și contracandidatul său au luat același punctaj, departajarea fiind făcută la interviu: 78,33 puncte față de 75,00.

Deși neagă orice implicare, Constantin Drăghici știe în detaliu cum au stat lucrurile și are și o explicație: "Tatăl lui a murit și l-am crescut eu de la vârsta de 1 an", spune fostul profesor, care adaugă că "I-am tot căutat post peste tot. S-a înscris în primăvară la un concurs la Parcări, dar i-a spus paznicul că e pe pile și că nu are nici o șansă. Așa a fost."

Academia: „Nu este nimic adevărat"

O altă ciudățenie este că Drăghici Junior are facultate și master. Cum de a ales să fie frizer?

„Păi, a făcut Liceul UCECOM (școală de meserii - n.r.). În ultimii ani a umblat pe la multe saloane, dar nu-i făceau carte de muncă", spune protectorul tânărului, care mai spus că la Academie nepotul său încasează circa 1.400 de lei pe lună.

În numele rectorului Adrian Iacob a răspuns conferențiarul universitar Mihail Marcoci, purtătorul de cuvânt al instituției: „Nu este nimic adevărat. Dacă era să-l ajute cineva, îl ajuta să devină ofițer, nu frizer, că are studii superioare! În al doilea rând, nu a fost depusă nici o contestație", a declarat Marcoci.

Luna trecută, pressone.ro a publicat un articol în care se prezentau dovezi conform cărora două treimi din lucrarea de doctorat a rectorului Iacob ar fi fost plagiată.

„Nu doar teza de doctorat a lui Adrian Iacob încalcă normele de integritate academică. Am descoperit alte patru cărți semnate de el care sunt confecționate din lucrări apărute anterior, ceea ce indică situații de autoplagiat", se mai scria în material.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te