Primarul de Iași deține printr-un interpus un complex imobiliar cu biserică în curte (Reporteris.ro)

DE Alexandru Pop | 14.11.2019 - 11:59
Biserica privată din curtea fratelui sărac al lui Chirica/FOTO: reporteris.ro

O publicație din Iași scrie că Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, deține în județul Suceava un complex imobiliar compus dintr-o vilă, patru foișoare, un heleșteu, o cramă și o biserică privată.

SHARE

Estimate de reporteris.ro la 200.000 de euro, proprietățile sunt înregistrate pe numele unei firme a fratelui edilului, muncitor la o fabrică de medicamente din Iași. Chirica neagă vehement că deține complexul.

Un intermediar suspect

Imobilele sunt amplasate pe un teren de peste 4.200 de metri pătrați din orașul Frasin. Reporteris.ro arată că semnele de întrebare legate de acestea se ridică chiar de la momentul achiziției, în 2014. Astfel, în aceeași zi din martie 2014, în Giurgiu, un bărbat din București a vândut o bucată de teren de 2.724 mp firmei Eurodesign Consulting a fratelui lui Chirica (preț: 10.000 de euro) și terenul învecinat de 1.527 mp și o vilă la roșu omului de afaceri ieșean Florin Marcu (preț: 7.000 de euro). ”Casa la roșu și partea de 1.527 mp de teren au fost mult subevaluate la notarul din Giurgiu. Suma declarată a fost de doar 7.000 de euro, dar taxele notariale au fost plătite la o valoare tripă, de 20.000 de euro”, au scris jurnaliștii din Iași. La nici două luni, Marcu a vândut casa și terenul către aceeași Eurodesign Consulting cu un profit de 450 de euro.

Firma fratelui: profit mic - 16.000 de euro în 6 ani

Ulterior, firma Eurodesign a făcut mai multe amenajări și investiții costisitoare, unele chiar surprinzătoare: finisaje casă – 200 mp construiți, mobilier, electronice, electrocasnice, draperii, corpuri iluminat, șemineu, sistem supraveghere, pavele premium – 200 mp, trei foișoare a 10-15 mp fiecare, foișor 80 mp, dotări bucătărie, cuptor, grătar, cramă, heleșteu, poartă monumentală, sculptată în lemn masiv, decorațiuni lemn masiv, sculptat, biserică de lemn (30 mp, înălțime 5 m), chesoane captare apă, bucătărie la comandă, gard zidit în fronton, gard de plasă în jurul proprietății.

Din datele contabile ale acestei firme nu reiese, însă, de unde a avut banii necesari: între 2013 și 2018, cifra de afaceri a Eurodesign Consulting a variat între un minimum de 156.158 lei (în 2015) și un maximum de 270.260 lei (în 2014), iar profitul între 1.492 lei (în 2014) și 34.135 lei (în 2013). În total, profitul din perioada 2013 – 2018 a fost de aproximativ 71.763 lei, adică aproape 16.000 de euro. Firma are activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea și în ultimii șase ani a figurat cu zero salariați.

Fratele nu știe nimic

N-am fost niciodată, nu știu cum arată”, a fost reacția fratelui lui Chirica, Ioan, în noiembrie 2018, atunci când a fost întrebat de reporteris.ro despre proprietățile de la Frasin. Ulterior, Ioan Chirica a declarat că firma ”Face curățenie, frate. Nu v-am zis o dată? În sedii, de spălătorii, de alea-alea.” și că nu știe detalii: ”Dar vrei să spun adevărul? Cum să mă ocup dacă eu am serviciu? Știi unde lucrez. La Antibiotice. Și la firmă a trebuit un administrator și un sediu. (...) Eu nu semnez nimic, frate.”

Jurnaliștii au mai aflat că, în 2008, Eurodesign Consulting a făcut livrări către societățile Smart Production și Media Art din Iași, ambele controlate pe-atunci de un om de afaceri pe nume Cătălin Drăgan. ”În același an, Smart Production a câștigat două contracte, unul de 146.300 lei la Direcția de Servicii Publice Municipale și al doilea, în valoare de 197.000 de lei, chiar cu Primăria Iași. Pe-atunci, Chirica ocupa funcția de director tehnic în Palatul Roznovanu. Primarul Chirica și Drăgan sunt prieteni buni. În 2014, Cristina Drăgan, soția afaceristului, a fost angajată la Primărie, la Direcția de Proiecte Europene.”, a mai dezvăluit reporteris.ro.

O altă legătură Eurodesign-Mihai Chirica: pe această firmă sunt înmatriculate două mașini pe care le folosește familia primarului: o Skoda Octavia și un Ford Transit 8+1 locuri. În plus, în urmă cu câțiva ani, mașina de serviciu a lui Mihai Chirica a fost fotografiată în fața proprietății din Frasin (foto jos). Ulterior, primarul a declarat că poza este contrafăcută.

De asemenea, doi dintre fiii paznicului vilei din Frasin au fost angajați la Servicii Publice, societate subordonată Primăriei Iași.

Chirica: ”Este problema fratelui meu ce va face cu dânsa”

Chirica neagă, însă, că are vreo legătură cu Frasinul. El a declarat, pentru Ziarul de Iași, că știa de achiziție: ”Puteţi fi convins că ştiam, am şi discutat acest lucru dacă este oportun sau nu. Este decizia companiei ce face. Nu este casă de locuit, asta a fost din nou o pistă falsă. Este gândită pentru afacere, ea este croită pentru a deveni afacerea companiei, şi probabil că se va-ntâmpla acest lucru. Este problema fratelui meu ce va face cu dânsa, este unic administrator al companiei, practic este proprietarul acestei investiţii făcute de către companie.”

El a mai declarat că valoarea complexului este de 30.000-35.000 de euro și a respins afirmațiile fratelui său citate mai sus, afirmând că acesta a fost hărțuit de reporteris.ro și că ”ar fi spus lucruri care nu pot fi considerate declaraţii.”

În vara acestui an, primarul Iașului a devenit faimos în presa națională după ce în spațiul public a apărut informația că, la vârsta de 11 luni, bebelușul său, reprezentat de bunica sa, a devenit proprietarul unei case și a unui teren din centrul municipiului Iași, plătind 250.000 de euro. Ulterior, Chirica a declarat că banii proveneau din darul de la botez de 125.000 de euro și din vânzarea de către bunici a unui teren. Agenția Națională de Integritate și Direcția Națională Anticorupție au deschis anchete pe baza acestei dezvăluiri.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te