Multe dintre aceste firme au legătură cu Nelu Iordache, omul de afaceri cercetat și trimis în judecată în mai multe dosare pentru infracțiuni diverse. După punerea sub acuzare a lui Iordache de către procurori, unele companii ale acestuia și-au continuat activitatea sub alte nume, ba chiar au încheiat noi contracte cu instituții publice, deși afaceristul giurgiuvean se afla în arest. Unul din cei mai importanți pioni ai lui Iordache în aceste scheme era Mădălin Stan, de asemenea giurgiuvean.
Contracte din pușcărie pentru Nelu Iordache
Conform giurgiupesurse.ro, „Ca orice om de afaceri cu intuiţie, în anul 2013, când începe să aibă probleme cu DNA-ul, Nelu Iordache înfiinţează o nouă societate. Romstrade intră în insolvență din 10 decembrie 2012 iar peste 10 luni este înfiinţată SC Ostmarine Construct SRL. Cu toate că era reţinut din data de 1 decembrie 2012, «regele asfaltului> se ocupa şi din puşcărie de afacerile sale. În acte, drept acţionar al firmei apare un anume Andreas Georghiou din Cipru. Este un simplu paravan.
Mult prea sigur pe sine, Nelu Iordache face o mare greşeală. «Celebra firma» cipriotă, Ostmarine, are sediul social la aceeaşi adresă cu Romstrade şi Blue Air: Str. Buzești, Nr. 71, Sector 1, Bucureşti.
Până la sfârşitul anului 2013, Ostmarine SRL are un singur angajat. Peste doar câteva luni începe să câştige zeci de lucrări în judeţul Giurgiu. În primăvara anului 2014 câştigă licitaţia privind «Modernizarea infrastructurii de acces la exploataţiile agricole de pe teritoriul comunei Buturugeni», în valoare de 4.005.952 RON.
Culmea, licitaţia este contestată chiar de către Construct Plus, firma finului lui Nelu Iordache, Mădălin Stan.
Aşa, de ochii lumii, deoarece la o altă licitaţie, nașul şi finul participă în asociere. Este vorba despre modernizarea unei şcoli din Piteşti, unde licitează asocierea SC Ostmarine Construct SRL Bucureşti – SC Concordia Con. Strade SRL – SC ProMS Concept Group SRL – Contrat Ingenieria Y Obras SA, cu terţ susţinător tehnic şi profesional SC CONSTRUCT PLUS SRL.
Ostmarine Construct câştiga în octombrie 2014 şi o licitaţie a CNADR pentru reabilitarea DN Oradea – Beiuş. (...)
Realizând probabil greşeala făcută cu declararea sediului social la aceeaşi adresă cu Romstrade, Ostmarine îşi modifică adresa. În martie 2015, sediul social al firmei este bd. Primăverii nr. 32, ap. 2, sector 1. A sărit din lac în puţ. La aceeaşi adresă funcţionează societatea de avocatură Istocescu & Vintilă, ce a reprezentat Construct Plus, firma finului, în contestarea licitaţiei pentru pentru lucrările de la Buturugeni."
Mădălin Stan, creditor al paravanului lui Nelu
Că firma Ostmarine nu era decât un paravan al grupului de companii ale lui Iordache este dovedit și de faptul că, în acest moment, când Ostmarine se află în insolvență, unul din creditorii companiei (conform „Buletinului procedurilor de insolvență") este Mădălin Stan. Cu alte cuvinte, dacă firma își plătește datoriile, o parte din bani ajung la Mădălin Stan, adică la prietenul lui Nelu Iordache. Dacă, însă, firma intră în faliment și nu-și poate plăti datoriile, unul din cei care ar trebui să-i execute pe acționari, în nume propriu, este tot Mădălin Stan. Care, evident, îi va ierta pe pionii lui Iordache. O situație de win-win, deci.
Pe de altă parte, Construct Plus SRL, companie pomenită tot ca fiind în cercul de influență al lui Nelu Iordache, a fost înființată de Mădălin Stan și Carmen Floriana Eremia. Aceasta din urmă a fost și administrator al firmei. Conform unui raport al DLAF, „Fapta numitului Nelu Iordache, administrator SC ROMSTRADE SRL care, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia unor sume de bani, aproximativ 25.000.000 RON, (calculată având în vedere soldurile iniţiale zilnice ale conturilor SC ROMSTRADE SRL) obţinute în vederea «mobilizării, proiectării şi execuţiei lucrărilor», din bugetul general al Comunităţii Europene şi cofinanţarea aferentă, existând indicii că suma a fost folosită, şi cu ajutorul numiţilor (...) Carmen-Floriana Eremia, administrator SC CONSTRUCT PLUS SRL (...) în alte scopuri decât cele prevăzute în contract, poate întruni elementele constitutive ale infracţiunii împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene, prevăzută la art. 182 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare."
Același raport al DLAF mai arată: „Fapta numitei Carmen Floriana Eremia, administrator SC CONSTRUCT PLUS SRL, care, în mod repetat, i-a facilitat lui Nelu Iordache, administrator SC ROMSTRADE SRL accesul la sume de bani (prin restituirea, de obicei în aceeaşi zi cu cea a încasării şi în alt cont, a acestor sume cu explicaţia «plată necuvenită/eronată»), sume provenite din bugetul general al Comunităţii Europene şi cofinanţarea aferentă, (primite de SC ROMSTRADE SRL de la CNADNR SA) existând indicii că parte din aceste sume de bani au fost folosite ulterior de către acesta în alte scopuri decât cele prevăzute în contract, poate întruni elementele constitutive ale complicităţii la infracţiunea împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene, prevăzută la art. 26 Cod penal, coroborat cu art. 182 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare."
După câțiva ani de la înființarea Construct Plus SRL, Mădălin Stan și-a cedat părțile sociale tatălui său, Vasile Stan, fost trezorier al PNL Giurgiu și fost consilier municipal în același oraș.
„Fabulosul" are de luat 25,7 milioane din insolvență
Tot în raportul DLAF menționat se mai arată că, într-o situație similară cu Construct Plus SRL, s-a aflat și Jaypart SRL: „Fapta numitului Dragoş Ionel Niia, administrator SC JAYPART SRL, care, i-a facilitat lui Nelu Iordache, administrator SC ROMSTRADE SRL accesul la sume de bani (prin restituirea, în aceeaşi zi cu cea a încasării şi în alt cont, a acestor sume cu explicaţia «plată necuvenită/eronată»), sume provenite din bugetul general al Comunităţii Europene şi cofinanţarea aferentă, (primite de SC ROMSTRADE SRL de la CNADNR SA), existând indicii că parte din aceste sume de bani au fost folosite ulterior de către acesta în alte scopuri decât cele prevăzute în contract, poate întruni elementele constitutive ale complicităţii la infracţiunea împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene, prevăzută la art. 26 Cod penal, coroborat cu art. 182 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare."
În acest moment, Jaypart SRL se află în insolvență și cel mai mare creditor al companiei este nimeni altul decât Mădălin Stan cu o creanță de 25,7 milioane de lei. Cu alte cuvinte, exact ca în cazul Ostmarine, dacă Jaypart SRL își plătește datoriile, peste cinci milioane de euro ajung la Mădălin Stan, adică la prietenul lui Nelu Iordache. Dacă, însă, firma intră în faliment și nu-și poate plăti datoriile, unul din cei care ar trebui să-i execute pe acționari, în nume propriu, este tot Mădălin Stan. Care, evident, îi va ierta pe pionii lui Iordache. O situație de win-win, așadar, din nou.
Cuplul Iordache – Stan a lăsat Drobeta fără termoficare
O altă companie în care interesele lui Nelu Iordache s-au îmbinat armonios cu cele ale lui Mădălin Stan a fost Alfa Ground Solutions SRL București. Această companie a ținut ani de zile un oraș, Drobeta Turnu-Severin, fără căldură și apă caldă, după ce a câștigat contractul de furnizare a serviciilor de termoficare, fără a și livra. Conform promptmedia.ro, "Alfa Ground Solution a fost susţinută de francezii de la Eneria Sas, iar subcontractori Turbo Tech SRL Bucureşti şi Bio Garden Distribution SRL Adunaţii Copăceni, judeţul Giurgiu, controlată tot de celebrul Nelu Iordache. (...)
În luna ianuarie (2016 – n.r.), reprezentanţii Alfa Ground Solution au preluat un teren de peste 25.000 metri pătraţi (cam cât un cartier rezidenţial) în Drobeta-Turnu Severin, pe care să se construiască termocentrala şi au făcut declaraţii. Surpriza abia acum vine: directorul tehnic al firmei este Veronica Bulf, fost director la ROMSTRADE, cercetată de procurorii DNA, iar consultantul tehnic este Gheorghe Dabela, fost director al RADET, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare, pentru că a luat mită de la o firmă germană.
După ce au preluat terenul, cei de la Alfa Ground Solutions au adus câteva utilaje cu care au plimbat pământul colo-colo, sub pretextul că igienizează locul, lucrările fiind în întârziere, în ciuda asigurărilor date de Răzvan Rizea, responsabilul Alfa Ground Solution în relaţia cu mass media. Pentru cine nu știe, Rizea a fost mâna de fier cu care Nelu Iordache a condus BLUE AIR, de unde li s-a tras şi un dosar penal cu greutate, pentru o evaziune evaluată la peste 2 milioane euro."
Acum câțiva ani, în Alfa Ground Solutions SRL a intrat acționar și Mădălin Stan, care anul trecut a ieșit și a fost înlocuit de Florentin Stan, fratele său.
În ultimii ani, Mădălin Stan a făcut deliciul presei tabloide, care a publicat mai multe articole despre aventurile erotice ale acestuia, numindu-l "fabulosul" și "eroticul".
Newsweek România a încercat să-i contacteze pe Mădălin Stan, Vasile Stan și Nelu Iordache, însă nici unul nu a dorit să comenteze.