Ministerul Sănătății cumpără măști chinezești de la un controversat dezvoltator imobiliar

DE Petru Zoltan | 24.06.2020 - 22:10
Michael Topolinsky/FOTO: romania-insider.com
Michael Topolinsky/FOTO: romania-insider.com

73,6 milioane de lei va plăti Ministerul Sănătății pentru achiziționarea a 115 milioane de măști de protecție pentru a fi distribuite gratuit persoanelor defavorizate. Contractul este încheiat cu un afacerist care nu a fost ocolit de scandaluri.

SHARE

Contractul a fost atribuit în urma „negocierilor directe” firmei Naguma Medical Supply, patronată de controversatul afacerist canadian Michael Topolinsky.

Imediat după declararea stării de urgență, afaceristul Michael Topolinsky a anunțat că va importa din China o cantitate de 90 milioane de măști de protecție. Importurile de măști făcute de Topolinsky au fost luate la puricat de Poliția Română, după ce compania a obținut un aviz de la Agenția Naționale a Medicamentului pentru importurile de măști din China.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății, prin compania Unifarm SA, deține stocuri de câteva sute de milioane de măști pe care refuză să le distribuie gratuit populației, măști cumpărate la suprapreț și pentru depozitarea cărora se plătesc în continuare chirii exorbitante.

Ministerul se încurcă în prețuri

Ministerul Sănătății a anunțat că a finalizat achiziția măștilor de protecție pentru familiile și persoanele nevoiașe. Conform anunțului, se vor achiziționa 115 milioane de măști pentru care se vor plăti din Fondul de Urgență al Guvernului nu mai puțin de 73,6 milioane lei. Ministerul Sănătății a anunțat și că prețul de achiziție al unei măști este de 0,68 lei fără TVA.

Ceea ce înseamnă că valoarea contractului este, de fapt, de 78,2 milioane lei, adică cu 5,4 milioane lei în plus față de suma anunțată în comunicat de minister.

În plus, surse din cadrul Ministerului Sănătății au declarat pentru Newsweek România că oferta depusă de Naguma Medical Supply, patronată de Michael Topolinsky, a fost de 0,61 lei fără TVA.

Newsweek România i-a trimis mai multe întrebări pe Whatsapp afaceristului Michael Topolinsky, dar acesta doar a citit întrebările, fără să ofere un răspuns.

Newsweek România a încercat să afle care este prețul real al contractului de la Nicoleta Rusu, secretarul general al Ministerului Sănătății. Dar aceasta s-a încurcat în propriile declarații, ba chiar uneori nu părea sigură că deține funcția pe care a fost numită oficial:

„Prețul unei măști nu e publicat pe site-ul ministerului. Prețul este 0,64 lei fără TVA. E numele meu scris în acel comunicat? Eu nu știu de unde aveți aceste informații. Eu, deși poate sunt secretar, nu poate, sigur sunt secretar general, eu nu am aceste informații pentru că documentele sunt confidențiale. Dacă dumnevoastră aveți aceste informații, cineva se face vinovat de transmiterea unor informații confidențiale. Eu nu știu care a fost prețul cel mai mic. Având în vedere că dețineți informații care fac parte din documente confidențiale și numai membrii comisiei au avut acces la aceste date, vă rog frumos să trasmiteți solicitări oficial. Eu nu dau astfel de informații”.

Binefăcătorul Topolinsky: a donat 30.000 măști și vinde 115 milioane

În aprilie 2020, Michael Topolinsky a anunțat victorios în toată presa economică că a reușit să perfecteze importul a 90 de milioane de măști de protecție. Atunci a anunțat că va dona 100.000 lei asociației „Dăruiește Viața”, 15.000 de măști de protecție Ministerului Sănătății și 15.000 de măști Ministerului de Interne, dar nu înainte de a-i mulțumi lui Basil Vasilică Constantinescu, ambasadorul României în China. De ce ambasorului român din China?

Pentru că firma controlată de Topolinsky a importat măști medicale de unică folosință nesterile de la compania chineză Anhui Yiyang Medical Supplies Co. Ltd., din orașul Chuzhiu, din provincial chineză Anhui. O altă companie al lui Topolinsky, Naguma Property SRL, importă produse de la Shenzhen Leafmed Technology Limited, din China, conform avizelor eliberate de Agenția Națională a Medicamentului.

Compania Naguma Medical Supply a fost înființată în octombrie 2019 și este deținută de două companii de tip off shore înregistrate în Cipru: Drouf Holding Limited și Benevo Holding Limited, reprezentată de Michael Topolinsky. Obiectul principal de activitate al firmei este dezvoltarea imobiliară. La aproximativ două luni după ce a donat cele 30.000 de măști, Ministerul Sănătății i-a atribuit contractul prin „negociere directă” firmei Naguma Medical Supply, de la care urmează să achizițoneze 115 milioane de măști.

Contractul fără clauză de reziliere?

Surse din cadrul Ministerului Sănătății au declarat sub protecția anonimatului că firma lui Topolinsky nu are întreaga cantitate de 115 milioane de măști pe stoc, iar acestea ar urma să fie importate din China: „Michael Topolinsky spune că are întreaga cantitate de măști în China. Spune că sunt deja făcute. Dacă vor fi importate acum din China nu are timp să respecte termenul de livrare de șapte zile. Nu se știe ce se întâmplă dacă nu le livrează în termen de șapte zile. Nu e clar dacă s-a pus în contract o clauză de reziliere. Dacă nu s-a pus clauza de reziliere, o să plătească penalități, dar unde sunt măștile și când le va aduce? Achiziția pe stare de urgență necesita obligatoriu o clauză de reziliere în a opta zi, dacă nu se respectă contractual în cele șapte zile”.

Newsweek România a făcut demersuri pentru a afla de la ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, dacă în contractual de măști a fost introdusă o clauză de reziliere a contractului, dar acesta nu a răspuns la telefon.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te