Contractele G2G sunt scutite de respectarea regulilor clasice ale licitațiilor, nefiind acorduri comerciale, ci înțelegeri strategice de stat.
Cel puțin trei mari achiziții militare ale României se leagă de numele lui Ciucă. Încă în derulare, procedura de achiziție a corvetelor pentru MApN nu are, deocamdată, un beneficiar american care ar profita de scoaterea din joc a francezilor de la Naval Group, dar se speculează că un anume tip de navă de coastă americană ar putea locul corvetelor ofertate de către Naval Group.
Ciucă nu a dat nici o șansă francezilor, deși aceștia au câștigat licitația organizată de Armată încă de acum câțiva ani.
Citește și: EXCLUSIV Ciucă, un nou pretext să nu semneze contractul pentru corvete: face un audit al licitației
Bateriile de coastă pentru MApN au intrat în tiparul lui Ciucă: au fost achiziționate de la guvernul american, deși sunt produse de o companie norvegiană. Competitorii câștigătorilor au criticat în termeni duri procedura de licitație.
Citește și: Războiul bateriilor de coastă din Marea Neagră. Mari producători își dispută un contract în România
În cazul transportoarelor blindate Piranha V, o întreagă saga este încă în derulare. Contractul a suferit numeroase întârzieri și chiar a fost contestat de către Comisia Europeană, fără ca asta să-l impresioneze pe ministrul Nicolae Ciucă.
Citește și: EXCLUSIV Comisia Europeană acuză România că achiziția blindatelor Piranha V este ilegală. Documente