EXCLUSIV Teste COVID de 19 mil.€ de la firme de deșeuri. Consilierul ministrei Gavrilescu, implicat

DE Petru Zoltan | Actualizat: 11.01.2021 - 21:54
Grațiela Gavrilescu/FOTO: Facebook

19 milioane de euro a plătit Inspectoratul General pentru Situații de Urgență pentru achiziționarea a 2,6 milioane de teste rapide pentru depistarea COVID-19 de la o firmă specializată în reciclarea deșeurilor. În afacere este implicat și un consilier al Grațielei Gavrilescu.

SHARE

Patronul firmei, sârbul Janosevic Dragan, a preluat societatea de la partenerul său de afaceri, Marius Marinoff, fostul consilier al Grațielei Gavrilescu pe când aceasta era vicepremier și ministrul al Mediului.

Afacerile sârbului au fost promovate și de Codrin Doru Lungu, fostul secretarul general adjunct la Ministerului Sănătății. La finalul lunii martie a anului trecut, Lungu a trimis o circulară Direcțiilor de Sănătate Publică prin care le spunea ca spitalele din fiecare județ să cumpere saci pentru deșeurile biologice de la firma sârbului Janosevic Dragan.

Alte 400.000 de teste rapide au fost achiziționate de la o firmă din Cluj pentru suma de 2,77 milioane euro.

Trei milioane de teste rapide: 21,77 milioane euro

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a semnat cinci acorduri cadru cu cinci firme pentru achiziționarea a trei milioane de „teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2”.

Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de secretarul de stat Raed Arafat, a decis ca Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, condus de generalul-maior Dan Paul Iamandi, să semneze două contracte subsecvente cu firmele MCM EVA Srl și HDL Union Srl.

De la prima firmă s-au achiziționat 2,6 milioane teste rapide pentru suma de 91,5 milioane lei, fără TVA, adică în jur de 19 milioane euro.

De la cealaltă firmă au fost achiziționate 400.000 teste rapide pentru suma 13,32 milioane lei, fără TVA. Adică în jur de 2,77 milioane euro.

Atfel, IGSU a plătit pentru cele trei milioane de teste rapide 21,77 milioane euro. Banii pentru achiziționarea acestor teste rapide provin exclusiv de la bugetul de stat.

La solicitarea Newsweek România, IGSU a transmis că în data de 16 decembrie au fost recepționate 82.800 de teste rapide, pe 18 decembrie, alte 688.000 de teste, iar în perioada 24-28 decembrie au fost primite 2.229.200 teste rapide.

„După ce au fost recepționate, testele au fost distribuite către Unități Sanitare, Direcții de Sănătate Publică, Servicii de Ambulanță”, a mai transmis IGSU.

19 milioane euro pentru firma de deșeuri

Firma MCM EVA, din București, este deținută oficial cetățeanul sârb Janosevic Dragan și societatea EDM Recycling, care la rândul ei este patronată și administrată de același afacerist sârb. Obiectul principal de activitate al celor două firme este este recuperarea materialelor reciclabile. Firma care a primit contractul de 19 milioane de euro și-a menționat ca obiect de activitate și comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice.

Codul unic de înregistrare al firmei MCM EVA aparține unei alte societăți cu același nume, dar înregistrată în satul dâmbovițean Ciocănești. Firma din Dâmbovița, radiată din 2014 pentru că și-a schimbat sediul în localitatea ilfoveană Buftea, era deținută de Marius Călin Marinoff și EDM Global Consult LP, din Scoția. Ulterior, a fost preluată și administrată de sârbul Dragan, care la rândul lui a radiat firma din Ilfov și a mutat-o în București. Dar a păstrat punctele de lucru.

Relația dintre sârbul Janosevic Dragan și Marius Călin Marinoff nu s-a oprit aici: sârbul Dragan este administratorul firmei Deșeuri Online Consulting, societate deținută integral de Marinoff.

Marius Marinoff, consultant pentru firma sârbului

Conform informațiilor publicate pe LinkedIn, Marinoff este expert în analiză comportamentală și președinte al Asociației pentru Reciclare și Management Integrat al Deșeurilor, organizație cu sediul în strad Lacul Tei nr. 1-3, București. La aceeași adresă își are sediul social și MCM EVA Srl.

Înainte de a ajunge președintele asociației de reciclare, Marinoff a fost consilierul vicepremierului și ministru al Mediului Grațielei Gavrilescu, în perioada noiembrie 2018 -septembrie 2019. Anterior acestei perioade, Marinoff a fost președintele firmei EDM Global Consult LP, din Scoția. Marius Marinoff nu este străin nici de afacerea cu teste rapide. El a fost consultantul și interfața cu autoritățile române pentru firma MCM EVA, controlată de sârbul Dragan.

Între timp, Grațiela Gavrilescu a candidat la Camera Deputaților din partea PSD în urma negocierilor dintre controversatul afacerist și politician Dan Voiculescu și Marcel Ciolacu, liderul PSD.

Afacerile sârbului, promovate ilegal de Ministerul Sănătății

Cealaltă firmă de reciclare deșeuri a sârbului Janosevic Dragan, EDM Recycling, a fost recomandată și promovată Direcțiilor de Sănătate Publică, respectiv spitalelor din întreaga țară, de Codrin Doru Lungu, în mandatul acestuia de secretar general adjunct în cadrul Ministerului Sănătății. Pe 30 martie 2020, la începutul pandemiei de coronavirus, Codrin Doru Lungu a emis o circulară către Direcțiile de Sănătate Publică în care scria negru pe alb așa: „Vă transmitem, alăturat, oferta EDM Recycling SRL pentru sacii pentru deșeuri cu risc biologic, cu rugămintea de a fi transmisă către toate spitalele din județul dumnevoastră, pentru a fi analizată în vederea luării măsurilor necesare”. Semnat și ștampilat: Codrin Doru Lungu, secretar general adjunct Ministerul Sănătății.

400.000 teste: 2,77 milioane euro

Restul de 400.000 de teste rapide au fost achiziționate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență de la firma HDL Union, din Cluj. Pentru acestea s-a plătit 13,32 milioane lei, fără TVA. Adică în jur de 2,77 milioane euro. Firma HDL Union este patronată și administrată de Mihai Horea Oargă și are 13 angajați. În anul fiscal 2019, firma a avut o cifră de afaceri netă de peste 6,82 milioane lei și un profit net de 912.582 lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te