EXCLUSIV Forțele pentru Operații Speciale ale Armatei vor fi înzestrate cu blindate Oshkosh JLTV

DE Petru Zoltan | Actualizat: 03.11.2020 - 22:39
Blindate Oshkosh JLTV/FOTO: oshkoshdefense.com

Forțele pentru Operații Speciale vor fi dotate cu proximativ 130 de blindate Oshkosh JLTV în valoare de 227 milioane lei. Ministerul Apărării Naționale va atribui contractul în regim de urgență direct Guvernului SUA. Contractul, de tip „Guvern la Guvern", nu va conține offset.

SHARE

Pe 8 octombrie 2020, în timp ce ministrul Nicolae Ciucă se afla într-o vizită oficială în SUA, șefii Armatei Române au decis că trebuie să cumpere vehicule de luptă blindate pentru subunitățile de operații speciale.

După ce a semnat foaia de parcurs cu SUA și s-a reîntors în țară, ministrul Nicolae Ciucă a întocmit o Notă de Fundamentare pentru adoptarea unei Hotărâri de Guvern prin care să se aprobe cheltuielile aferente proiectului de investiții „Achiziţie vehicule de luptă blindate pentru subunităţi de operaţii speciale” în valoare de 227,77 milioane lei cu TVA. Adică în jur de 54,62 milioane USD.

Turbulențele socio-politice și atribuirea contractelor în regim de urgență

Toate achizițiile militare efectuate în regim de urgență de Ministerul Apărării Naționale sunt justificate de instabilitatea socio-politică în zona de interes strategic a României, care „este caracterizată de turbulenţe politice, sociale, economice şi de manifestarea hibridă a vectorilor de influenţare sau agresiune”.

Pentru toate acestea, oficialii Ministerului Apărării consideră că „în mod corelativ se impune adaptarea modalităţilor de răspuns în vederea contracarării riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii şi apărării naţionale, această cerinţă constituind factorul important care determină procesele de înzestrare şi modernizare ale FOS din Armata României."

Acesta este principalul argument invocat de Ministerul Apărării Naționale pentru a atribui contractele pentru înzestrarea Armatei direct, fără a mai organiza licitații publice. La fel s-a întâmplat și cu contractul pentru achiziționarea transportoarelor Piranha V, care nu au fost livrate în termenul legal prevăzut în contractul de achiziție.

Contract pentru Guvernul SUA

Tot din argumentarea oficială mai aflăm că Forțele pentru Operații Speciale (FOS) furnizează liderilor militari şi politici opţiuni care permit păstrarea libertăţii de acţiune şi angajarea economică a forţei, creând valoare şi consecinţe/efecte disproporţionat de mari în raport cu dimensiunea mică a FOS şi necesarul de resurse de angajat.

„Achiziţia vehiculelor de luptă blindate pentru subunităţi de operaţii speciale şi a suportului logistic iniţial se va realiza potrivit procedurii specifice Programului Foreign Military Sales – FMS, prin semnarea unor contracte de tip Letter of Offer and Acceptance – LOA, între Guvernul Statelor Unite ale Americii şi Guvernul României, reprezentat de Ministerul Apărării Naţionale”, se menționează în Nota de Fundamentare semnată de ministrul Nicolae Ciucă.

Cât costă un blindat Oshkosh JLTV?

Surse din cadrul Ministerului Apărării au declarat pentru Newsweek România că pentru trupele speciale vor fi achiziționate blindate Oshkosh JLTV (Joint Light Tactical Vehicle). Conform informațiilor publice, fiecare blindat Oshkosh JLTV costă în jur de 400.000 USD, cu tot cu echipamentul militar. Ceea ce înseamnă că Ministerul Apărării va achiziționa în jur de 130 de blindate.

Programul JLTV a fost demarat în 2006, dar a fost accelerat în octombrie 2008, după ce oficialii americani de la Pentagon au decis să înlocuiască celebrele Humvee, blindate aflate în dotarea armatei americane. Contractul a fost semnat în 2015 cu compania Oshkosh Defense și are o valoare de aproximativ 6,7 miliarde dolari. Oshkosh Corporation, compania-mamă a Oshkosh Defense, a fost fondată în 1917 și deține 29 de unități de producție în mai multe țări ale lumii, în care lucrează circa 16.000 de angajați. Compania este listată pe bursa Nasdaq iar printre cei mai importanți acționari se numără giganții de asset management Vanguard Corp., Blackrock Inc. și State Street Corp.

Prețul unui JLTV este cu aproximativ 180.000 USD mai mare decât al unui Humvee echipat complet. Oshkosh JLTV poate fi folosit în mai multe variante: comandă și control, ambulanță, recunoaștere, dar poate suplini și o gamă largă de roluri pentru sprijin tactic și logistic.

Conform Notei de Fundamentare, noile mașini de luptă vor asigura trupelor speciale românești: mobilitatea sporită, un nivel de protecţie balistică şi anti-mină a personalului în mediu urban/ostil/hibrid/chimic şi biologic, în condiţiile asigurării sprijinului cu foc şi integrării platformelor autonome într-un sistem integrat de comandă control, fiabil, dislocabil pe platforme standard civile şi non standard militare.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te