EXCLUSIV Un cuplu din Cluj a câștigat 7 milioane de euro din criptomonede. Ce a făcut cu banii

DE Stelian Negrea | Actualizat: 20.04.2023 - 21:08
Criptomonede - Foto: Pexels / Crypto Crow

Febra criptomonedelor a ajuns și în țara noastră, dar până acum nu au fost date oficiale despre câștigurile masive încasate de români.

SHARE

Newsweek România a consultat documente care arată cum o familie din Cluj, cu conexiuni politice, a dat lovitura pe această piață.

Criptomonedele sunt monede virtuale. Sunt mii de astfel de monede emise la nivel mondial ce pot fi vândute și cumpărate pe diverse platforme de tranzacționare. Acestea sunt însoțite adesea de o extrem de mare volatilitate, adică de instabilitate mare, prețul putând varia chiar și de câteva ori într-o singură zi. 

“Atunci când folosesc criptomonede, cetățenii nu sunt acoperiți de regulile UE de protecție a consumatorilor și adesea nu sunt bine informați despre riscurile aferente, ceea ce îi expune riscului de a pierde bani. Folosirea pe scară largă a criptoactivelor fără reglementarea acestora poate produce instabilitate financiară, manipulări ale pieței și criminalitate financiară. Întrucât tranzacțiile sunt în general anonime, criptomonedele sunt folosite adesea pentru activități criminale”, este unul din avertismentele ce însoțesc o inițiativă a Parlamentului Uniunii Europene privind reglementarea tranzacțiilor cu criptomonede. 

Câți români au avut noroc pe piața cripto

Elena Zaharia, 41 de ani, este din Cluj-Napoca și a câștigat în cinci ani aproape 35,56 de milioane de lei (circa 7 milioane de euro) din tranzacții cu criptomonede. Sunt câștigurile declarate, în perioada 2016-2021, pentru care  a plătit un impozit de 1,76 milioane lei. 

Nu este o persoană publică și nu a deținut vreo afacere în România. Deține în schimb sute de apartamente în marea lor majoritate în Cluj Napoca. Sunt construite de soțul ei, Claudiu Ionuț Zaharia. 

Cuplul Zaharia este în top 3 al celor 200 de persoane și companii care au înregistrat câștiguri de aproape 1 miliard de lei, potrivit datelor consultate de Newsweek, dar nu toți au declarat aceste venituri.

“Până acum au fost identificate venituri de peste 921 milioane lei obținute de către aproximativ 200 entități atât persoane fizice cât și juridice. Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au identificat circa 357 milioane lei omiși de la declarare, parțial sau integral”, se arată într-un comunicat al ANAF.

Fiscul român mai susține că în ultima perioadă se observă o tendință de creștere a sumelor declarate din propria inițiativă: „Astfel au fost identificate și venituri de cca. 242 milioane lei obținute din tranzacționarea criptomonedelor, care au fost declarate integral, pentru care au fost achitate impozitele și contribuțiile sociale aferente. Primii 7 cei mai mari contribuabili au obținut venituri totale de 237 milioane lei”. 

Cei doi soți nu au dorit să răspundă întrebărilor Newsweek România legate de decizia de a investi în criptomonede sau în ce monede virtuale au investit, nici care a fost sursa acestor investiții.

 

Sute de apartamente, pe persoană fizică

Când investea masiv în criptomonede, Elena Zaharia a cumpărat sute de apartamente în câteva blocuri denumite „ansambluri rezidențiale”. Conform datelor de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), numele ei a fost sau încă este prezent ca proprietar al unui număr total de 340 de apartamente și terenuri. Majoritatea lor se află în Cluj Napoca, dar ea deține și câteva proprietăți în București și Ilfov. 

Conform datelor publice, Elena  Zaharia a deținut sau deține încă sute de apartamente în complexurile rezidențiale construite de compania soțului în Cluj Napoca: Park Lake și Park Lake Residence 2 și 3. 

Vânzarea apartamentelor pe persoană fizică a fost una din modalitățile folosite de dezvoltatorii imobiliari pentru a se optimiza fiscal prin eludarea unei serii de taxe către stat. 

Unul dintre cele mai de notorietate cazuri de acest fel este cel al primarului sectorului 3 al Bucureștiului, Robert Negoiță, care a construit mii de apartamente în București pe persoană fizică. El a fost acționat în judecată de ANAF care îi impută o datorie de 17 milioane de euro pentru vânzarea pe persoană fizică a unui număr de 1000 de apartamente. 

 

Parteneri de afaceri cu legături politice

Soțul, Ionuț Claudiu Zaharia, deține compania Amistar Euroconsult SRL care trece printr-un proces de divizare prin care sute de apartamente dezvoltate în Cluj Napoca au fost transferate pe o nouă entitate cu sediul în București: Amistar Properties SRL. 

Ceilalți doi asociați ai lui Zaharia din această societate sunt Andrei Grigorescu și  Cătălin Cumpănășoiu. Tatăl primului dintre cei doi, Robert Grigorescu, a fost consilier al fostului primar liberal al sectorului 1, Andrei Chiliman, fiind trimis în judecată de DNA pentru corupție. 

În 2011, la înființare, asociatul lui Claudiu Zaharia a fost un alt investitor în criptomonende, Constantin Târluvoiu. Cei doi s-au mai întâlnit de-a lungul anilor și în alte afaceri.

Cercul de apropiați al familiei Zaharia este mai larg și include și alte conexiuni politice. 

Ionuț Claudiu Zaharia mai deține compania Eurostar Construct SRL. Această firmă a fost asociată în  compania Mega Construct Grup SRL. Aici îl avea indirect asociat pe Andrei Plumb, fiul Rovanei Plumb, fostului ministru PSD.

Zaharia a mai fost asociat și în compania de marcaje rutiere Anduna Servimob SRL, alături de Florin Marius Drăguț, soțul fostei purtătoare de cuvânt a primăriei Capitalei, pe vremea când instituția era condusă de Adriean Videanu. Această companie a câștigat contracte cu autorități publice locale și centrale, în perioada 2007-2023, de aproape 500 milioane de lei. 

Contractele lor publice au generat acuzații oficiale de conflict de interese făcut public în 2015 de către Agenția Națională de Integritate (ANI). 

Anduna Servimob era subcontractor al unei alte companii de profil, Plastidrum SRL, deținută de Adrian Mugur Teodorescu. Acesta este fratele lui Răzvan Emil Teodorescu, fost director de achiziții în Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) de la care a obținut numeroase contracte.

“Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie penală, precum și sâvârşirea infracțiunii asimilate infracțiunilor de corupție, de către Teodorescu Theodor Răzvan Emil, fost Director al Direcţiei Achiziţii Finanţare de la Buget din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A. în perioada 08 aprilie – 21 octombrie 2013.

În exercitarea funcției de conducere, Teodorescu Theodor Răzvan Emil a semnat o serie de documente privind acordul-cadru având ca obiect „Lucrări de marcaje rutiere pe reţeaua de autostrăzi şi drumuri naţionale din administrare, Lot 1-DRDP Bucureşti”, încheiat între C.N.A.D.N.R. S.A. prin Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Bucureşti, în calitate de promitent-achizitor, şi Asocierea S.C. Anduna Servimob SRL & Teo Trans Consulting SRL, în condiţiile în care fratele persoanei evaluate deţine funcţia de administrator / asociat al S.C. Teo Trans Consulting S.R.L”.

Dosarul fusese înaintate inclusiv către DNA însă de atunci și până acum această instituție nu a făcut nici o comunicare oficială pe acest subiect. 

Zaharia Claudiu mai deține o serie de alte companii din domeniul producției de energie electrică pe care le-a înființat în 2022: Amistar Energy SRL și MFC Energy Invest SRL.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te