Aceste echipamente medicale au fost achiziționate de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate cu 10,8 milioane de lei de la Brains M&A Consulting SRL, o firmă de apartament abonată la contractele din zona medicală.
Culmea, unul dintre asociații firmei, Florin Mircea Creangă, mai deține o societate care are sediul social și punctul de lucru în spălătoria Spitalelor Universitar, respectiv Spitalul de Urgență „Sf. Pantelimon”.
Contracte la secret?
Premierul Ludovic Orban a anunțat pe 4 aprilie, la ieșirea din sediul Ministerului de Interne, că România a comandat 400 de ventilatoare, dar că acestea nu mai ajung în țară din cauza statelor care și-au închis granițele.
„La ora actuală există contracte semnate pentru 400 de ventilatoare. Din păcate, graficul de livrări nu este respectat, pentru că s-au emis decizii ale guvernelor sau preşedinţilor din diferite ţări de unde trebuia să primim aceste ventilatoare, care practic au blocat ieşirile din ţară ale ventilatoarelor.
Căutăm soluţii, încercăm să introducem în fabricaţie ventilatoare. De asemenea, vom apela la o soluţie, de a putea repara ventilatoarele care sunt stricate în momentul de faţă, astfel încât să mai punem în funcţiune 80-100 de ventilatoare suplimentare”, a declarat premierul Ludovic Orban.
Despre diferența de 200 de ventilatoare nu există vreo informație publică. Instituțiile publice care gestionează achizițiile de echipamente medicale, în frunte cu Departamentul pentru Situații de Urgență condus de Raed Arafat, țin la secret informațiile despre această achiziție.
De ce sunt importante aceste ventilatoare mecanice? Pentru că viața pacienților infectați cu coronavirus internați în stare gravă la terapie intensivă depinde de aceste echipamente medicale.
15,6 milioane lei de la ONAC
Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a semnat un contract de 10,8 milioane lei pentru achiziția a 200 de ventilatoare mecanice cu firma Brains M&A Consulting SRL. Dar acesta nu este singurul contract primit de la ONAC pe situații de urgență. De la aceeași firmă s-au achiziționat injectoare în valoare de aproximativ 5,8 milioane lei.
Conform datelor de la Registrul Comerțului, firma este patronată de Florin Mircea Creangă și Paul Alexandru Mihai, doi tineri cu lipici la contractele publice. Sediul social și punctul de lucru al firmei se află într-un apartament din cartierul bucureștean Grozăvești, iar obiectul principal de activitate este consultanța pentru afaceri și management.
Cifra de afaceri a firmei a crescut de la aproximativ 6 milioane de lei în 2017 la 30 de milioane lei în 2019. Exponențial a crescut și profitul. De exemplu, cei doi asociați a declarat pe anul 2019 un profit net de aproximativ nouă milioane lei.
Contactați telefonic pentru a afla ce s-a întâmpat cu cele 200 de ventilatoare, reprezentanții firmei nu au vrut să ofere vreo informație. „Sunt într-o ședință nu pot comunica acum. Nu pot să vorbesc despre ventilatoare. La revedere!”, a răspuns sec unul dintre cei doi asociați.
Șefa ONAC: „Vorbiți cu domnul Arafat”
Cornelia Nagy, președintele Oficiului Național pentru Achiziții Publice, a declarat pentru Newsweek România că cele 200 de ventilatoare urmau să vină din SUA: „99% să zicem că nu mai vin. Nu ne mai dă firma. Veneau din America. Nu pot să comunic mai mult.
Vorbiți la DSU. Știu cine sunt producătorii, dar nu sunt abilitată să vă răspund. Vorbiți cu domnul Arafat, el este centrul de comandă care poate comunica cu presa. Dacă așa a hotărât Guvernul, eu nu am ce să fac. Dânsul răspunde de comunicarea pe toate achizițiile. Nu pot să vă spun pentru că aș încălca o regulă. Un principiu important al achizițiilor este transparența”.
La rândul său Raed Arafat, secretarul de stat de la Ministerul Afacerilor Interne și șeful Departamentul pentru Situații de Urgență, a spus inițial că va transmite informații despre achiziția ventilatoarelor, dar apoi nu a mai răspuns.
Pe urmele ventilatoarelor
Newsweek România a transmis mai multe solicitari către Grupul de Comunicare Strategică, Ministerul Sănătății, Unifarm și Departamentul pentru Situații de Urgență, dar nici una dintre aceste instituții publice nu au furnizat informațiile solicitate.
Compania Națională Unifarm, din subordinea Ministerului Sănătății, este condusă de directorul general Adrian Ionel. De la acesta am încercat să aflăm dacă diferența de 200 de ventilatoare a fost contractată de către Unifarm și în ce țară sunt blocate echipamentele medicale.
„(Premierul - n.r.) nu cred că s-a referit la noi. În momentul de față ne batem foarte tare cu cei din China pentru a reuși să le aducem. Cu celelalte companii din piață: americane, franceze, italiene. Ventilatoarele sun produse de în China, producători sunt chinezi. Până în acest moment am contractat 400 cu 200. 600 în total”, a declarat Adrian Ionel.
În momentul în care a fost întrebat cu ce firme s-au semnat contracte pentru achiziționarea celor 600 de ventilatoare, directorul Unifarm s-a enervate: „Nu știu prin ce firme au fost contractate. Unifarm a semnat peste 100 și ceva de contracte.
Nu știu toate denumirile. Eu vă înțeleg dorința dumneavoatră profesională, dar în momentul ăsta sunt într-o altă discuție cu niște parteneri cu care negociez un contract. Dumneavoatră nu m-ați întrebat dacă pot vorbi, v-am răspuns. Bine, vă mulțumesc! La revedere!”
Șeful Grupului de Comunicare Strategică și consilierul premierului Ludovic Orban, Andi Manciu, a precizat pentru Newsweek România că „în prezent nu deținem mai multe detalii despre aspectele sesizate decât cele prezentate public de reprezentanții autorităților cu atribuții în gestionarea combaterii și prevenirii epidemiei noului coronavirus”.
Când i s-a readus aminte că declarațiile au fost făcute chiar de premierul Orban, Manciu a spus: „îmi cer scuze, nu sunt premierul”.
Spălătoriile spitalelor, transformate în puncte de lucru
O altă firmă patronată de Florin Mircea Creangă este Denimed Cleaning SRL. Această firmă își are sediul social în incinta Spitalului Universitar de Urgență, chiar în Spălători unității medicale. În schimb, punctul de lucru se află în incinta Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Pantelion”, tot în spălătoria spitalului.
În perioda 2013 - 2015, firma Denimed Cleaning a câștigat nouă contracte cadru pentru servicii de spălătorie cu spitalele de urgență: Sf. Ioan, Sf. Pantelimon, Sf. Ștefan, Universitar și Spitalul de Urgență Ilfov. Valoarea cumulată a contractelor a fost de 3,8 milioane euro.
În anul fiscal 2019, a avut o cifră de afaceri de 10,1 milioane lei și un profit net de 2,72 milioane lei.