Sumele de bani pe care statul român le plătește drept sporuri pentru condiții vătămătoare de muncă sau sporuri de antenă sunt uriașe.
Cîțu a găsit sporurile, dar nu le-a tăiat
Pe vremea când era premier Florin Cîțu declara: „Am descoperit sporuri despre care nu stiam că există. Cea mai importantă modificare este să faci legătura între perfomanță și venit. Sporurile azi sunt date după ureche. Vom introduce criterii de performanță. Sporurile le vom lega de performanță”, a declarat premierul.
Citește și: Milioane de euro de la buget pentru boli închipuite
Nu s-a întâmplat nimic. Sporurile nu au fost tăiate. Aceste sporuri sunt acordate pe baza unor buletine de analiză elaborate tot de instituții ale statului român.
Cu toate că sporurile sunt acordate pentru „condiții vătămătoare de muncă”, angajaților nu le pasă de propria sănătate. Condițiile de muncă rămân vătămătoare, nu se ameliorează. Dovada, sporurile sunt plătite an după an. De unde concluzia: ori, aceste condiții nu sunt atât de vătămătoare, ori angajații își pun sănătatea în joc pentru a primi sute sau mii de lei, lunar.
Citește și: 1,6 milioane de euro pentru angajații din Senat afectați de radiații și inducția electrică
Primăria Cluj Napoca spune că a făcut demersuri și a cheltuit sume de bani pentru a ameliora „condițiile vătămătoare de muncă”. Deocamdată, fără succes. Astfel că, potrivit unui răspuns pentru Newsweek România, Primăria Cluj-Napoca spune că „sporul pentru condiții de muncă (vătămătoare) a fost aprobat prin Hotărârea nr. 635/2019 a Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca, pe baza Buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de muncă emise de către Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj - Medicina Muncii”.
Aproape 1.000 de angajați iau spor de condiții de muncă vătămătoare
Suma medie pe care instituția a plătit-o lunar angajaților pentru spor condiții de muncă (vătămătoare), pe anul 2021, este de: 866.310 lei. Suma pe care instituția a plătit-o, pe anul 2021, angajaților pentru spor condiții de muncă (vătămătoare) – 10.395.714 lei. Numărul persoanelor care au beneficiat în anul 2021 de acest spor este 975.
Newsweek România a scris, în mai multe rânduri, despre faptul că sporurile pentru condiții de mediu sunt acordate tot de o instituție a statului român.
Citește și: Sporurile din Senat. Compensațiile „de boală” au crescut de patru ori în doi ani
„Buletinul de determinare prin expertizare a locurilor de muncă din primăria municipiului Cluj-Napoca, pe baza căruia se acordă sporuri pentru condiții vătămătoare de muncă, a fost întocmit de către Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj (transmis Primăriei prin adresa nr.3062/05/06.2019)”.
Motivele pentru care angajații primesc sute de lei în plus la salariu sunt legate de faptul că sunt stresați, iar factorii nocivi nu pot fi eliminați.
„Conform actului mai sus menționat, la locurile de muncă din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca au fost fost identificați următorii cinci factori de risc: existența factorilor nocivi și mecanismul de acțiune a acestora asupra organismului; intensitatea de acțiune a factorilor nocivi și asocierea acestor factori; durata de expunere la acțiunea factorilor nocivi; existența unor condiții de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de îmbolnăvire sau de accidentare; structura și nivelul morbidității în raport cu specificul locului de muncă”.
Angajații au decis să înfrunte aceste primejdii
Deși buletinele de sănătate ar trebui să pună angajații pe fugă, aceștia revin, zi de zi, la birourile primăriei din Cluj Napoca.
„Cu referire la măsurile luate de către instituție, pentru dispariția acestor factori (de risc), în buletinul de determinare prin expertizare s-a constatat că angajatorul a aplicat măsuri de normalizare a condițiilor de muncă, conform precizărilor scrise, și anume : achiziție scaune ergonomice; achiziție calculatoare și monitoare noi; renovare birouri (zugrăvit și schimbat pardoseala); achiziție echipamente de protecție în cadrul compartimentelor unde s-a impus acest aspect prin natura activității desfășurate”, ne precizează primăria.
Deși, s-au făcut lucrări ample pentru desfășurarea activității în bune condiții sanitare, factorii nocivi nu au dispărut, cel puțin pe parcursul anului trecut.
Pauzele scurte și dese pentru sănătatea angajaților
„Totodată, pentru prevenirea riscului la locurile de muncă s-au făcut următoarele recomandări: menținerea unei poziții de lucru adecvate și evitarea pozițiilor de lucru incorecte; respectarea criteriilor ergonomice de amenajare a locurilor de muncă (privind poziția monitorului, unghiul de vizionare, înălțimea scaunului, biroului,etc);
instruirea și formarea adecvată a lucrătorilor, privind modul de desfășurare a activității profesionale; la personalul care lucrează în fața monitorului, vor fi asigurate pauze scurte( circa 5 minute la o oră, 15 minute la 2 ore, sau alese individual), pentru prevenirea oboselii neuropsihice și vizuale; respectarea pauzelor, alternarea poziției șezânde, etc; implementarea unui sistem de benzi antiderapante pe treptele instituției, pentru a preveni alunecarea angajaților; control medical periodic al lucrătorilor, în conformitate cu expunerea ocupațională”, a precizat primăria pentru Newswek România.
Ce salarii sunt în primăria Cluj
Potrivit documentului legat de transparența veniturilor, salariile din primăria Cluj încep de la 3.315 lei muncitor și ajung la la 21.000 de lei primar. Documentul precizează că se acordă „spor pentru condiții de muncă” echivalentul a 15% din salariu.
Documentul AICI