Cășuneanu jr., jumătate de zbor legal

DE Petru Zoltan | Actualizat: 27.08.2021 - 11:00
PILOTAJ Cășuneanu jr. este împătimit de raliu

Zborurile ilegale, acoperite de cuplul Olinescu: ea, la Școală, el, la Autoritate

SHARE

Costel Cășuneanu jr., fiul cel mare al „regelui asfaltului“, Costel Cășuneanu, se numără printre celebritățile care au zburat ilegal de pe aerodromul „Gheorghe Bibescu“. 

Sabina Olinescu, directorul Programe Instruire, are în subordine toți piloții Școlii Superioare de Aviație Civilă și tot ea face planificarea zborurilor.

Activitatea ei este verificată de soțul ei, Cristian Paul Olinescu, director de Operațiuni Aeriene și Certificare Personal la Autoritatea Aeronautică Civilă Română. 

Și Cășuneanu jr. a fost student

Cășuneanu jr. a efectuat primul zbor ilegal pe 7 iunie 2021. El s-a urcat singur la bordul avionului Cessna 172S, cu numărul de înmatriculare YR-MDB, și a decolat de pe aerodromul „Gheorghe Bibescu“ la 11.10, ora României.

A aterizat înapoi după o oră și jumate. Conform unui NOTAM publicat de ROMATSA, aerodromul „Gheorghe Bibescu“ figura închis pentru acea dată.

Adică nu avea nimeni voie să decoleze sau să aterizeze pe acest aerodrom, dar, din documentele consultate de Newsweek România, rezultă că în acea zi au mai fost efectuate alte nouă
zboruri. 

Pe 8 și 9 iunie a.c. au urmat alte două zboruri ilegale. 

Pe 10 și 11 iunie, Cășuneanu a zburat în calitate de student, sub îndrumarea instructorului Marcel Anton. Instructorul avea obligația să pregătească avionul de zbor, inclusiv să verifice NOTAM-urile pentru acele zile.

În calitate de angajat al SSAV, trebuia să știe că aerodromul fusese închis iar drectorul Sabina Olinescu nu trebuia să programeze zborurile. 

_____________

Citește și: 

Tăriceanu despre aeroportul de stat folosit în scopuri private: „Erau zboruri continuu!“

EXCLUSIV Aerodrom de stat cu circuit închis pentru Tăriceanu și Cășuneanu jr.

_____________

O singură aterizare legală

Alte trei zboruri ilegale au fost efectuate de Cășuneanu sub îndrumarea instructorului George Buza, și el angajat al SSAV, în zilele de 22, 23 și 28 iunie. În toate cele trei zile, aerodromul „Gheorghe Bibescu“ figura închis între orele 07.00 și 15.00.

Tot sub îndrumarea lui George Buza, Cășuneanu jr. a mai efectuat un zbor ilegal pe 1 iulie 2021. În aceeași zi, a mai efectuat un zbor singur, tot ilegal.

Pe 29 și 30 iunie, Costel Cășuneanu a zburat singur cu un avion Cessna, cu numărul de înmatriculare YR-MDD. Pe 29 a decolat ilegal de pe aerodromul „Gheorghe Bibescu“, pentru că acesta era închis oficial între orele 07.00 și 15.00, și a aterizat la ora 16.14, adică la 14 minute după ce aerodromul figura închis.

În cealaltă zi, a decolat la ora 14.10, de pe același aerodrom pentru care a fost emis un NOTAM ca fiind închis până la ora 15.00. A aterizat legal la ora 15.58. 

Olineștii, în conflict de interese

Sabina Olinescu este directorul Programe Instruire din 2014 la SSAC. Conform unei adrese obținute de Newsweek România, din 13 ianuarie 2016, directorul Autorității Aeronautice Civile Române din acea perioadă, Armand Petrescu, i-a trimis în inspecție la Școala Superioară de Aviație Civilă pe Cristian Olinescu, Valeriu Aur și Evelina Kozma pentru a efectua preventiv o inspecție.

Urma să vină o delegație a Agenției Europene de Siguranță Aviatică (EASA) care voia să verifice respectarea de către România (prin structura condusă de Sabina Olinescu) a „cerințelor regulamentelor europene în domeniul licențierii personalului navigant EU1178/2011 și EU 290/2012“.   

În calitate de director Operațiuni Aeriene și Certificare Personal la AACR, Cristian Olinescu are printre atribuții coordonarea și participarea la activități de certificare și supraveghere a operatorilor aerieni, a personalului navigant, dar și a organizațiilor de pregătire. Inclusiv a Școlii Superioare de Aviație Civilă. 

_____________

Citește și: 

Tăriceanu despre aeroportul de stat folosit în scopuri private: „Erau zboruri continuu!“

EXCLUSIV Aerodrom de stat cu circuit închis pentru Tăriceanu și Cășuneanu jr.

_____________

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te