Casele de marcat zburătoare ale Școlii de Aviație

DE Petru Zoltan | Actualizat: 22.10.2021 - 14:05
SIMULARE La Școala de Aviație nu se simulează doar zborurile, ci și angajările

O firmă care produce case de marcat a furnizat avioane unei instituții subordonate Transporturilor.

SHARE

Școala Superioară de Aviație, instituție subordonată Ministerului Transporturilor, a devenit un soi de feudă a directorului George Barbu. După ce acesta a transformat-o în aeroport privat pentru bogați ca Tăriceanu și Cășuneanu jr., cum Newsweek România a scris recent, alte scandaluri ies la iveală: angajări pe proceduri trucate și achiziții de aparate de zbor și simulatoare de la prieteni.

Pe 28 septembrie 2021, procurorii însoțiți de polițiști au dat buzna în birourile Școlii Superioare de Aviație pentru a ridica mai multe documente. 

Ulterior, au anunțat printr-un comunicat de presă că în dosarul penal nr. 418/P/2021 se efectuează urmărirea penală „in rem“ pentru mai multe infracțiuni de fals. 

Acte false pentru concursuri trucate

„În fapt, s-a reţinut că, în intervalul 2017-2021, în contextul desfăşurării concursurilor de angajare în cadrul Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, funcţionari publici ai respectivei instituţii au falsificat mai multe înscrisuri oficiale, care au fost folosite pentru a permite încadrarea pe posturi a unor persoane care nu îndeplineau condiţiile legale pentru angajare“, se menționează în comunicatul de presă emis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.  

Sorin Nuțu a fost instructor de zbor la Aeroclubul României, o instituție din subordinea Ministerului Transporturilor. Surse din cadrul Aeroclubului susțin că unul dintre elevii lui Sorin Nuțu a fost chiar George Barbu, actualul director al Școlii Superioare de Aviație. Întrebat oficial dacă Sorin Nuțu i-a fost instructor, George Barbu a spus că nu poate răspunde la această întrebare pentru că intră sub incidența Legii GDPR. 

Trei concursuri pentru o angajare

Instituția condusă de Barbu a scos la concurs un post de pilot de aeronave la începutul anului 2017. Conform documentelor consultate de Newsweek
România
, concursul a avut loc în perioada 19-27 ianuarie 2017. Dar Sorin Nuțu a fost respins. 

Școala Superioară de Aviație, sub conducerea lui George Barbu, a organizat un nou concurs două luni mai târziu. Și de această dată, Sorin Nuțu a fost respins. 

Într-un final, s-a organizat un nou concurs pentru ocuparea funcției de expert siguranța zborului. Se întâmpla în iulie 2017. Atunci, directorul George Barbu a fost președintele comisiei de examinare. 

Mult sub radarul
opiniei publice, Școala
Superioară de Aviație

de la Transporturi este
instituția pe care o mână

de oameni o folosesc ca pe
propria companie privată

Pentru funcția de expert s-a înscris la concurs doar Sorin Nuțu. Astfel, fostul instructor de zbor al lui George Barbu a fost angajat după trei examene. 

După ce s-a zbătut timp de șase luni ca să se angajeze la Școala Superioară de Aviație,  Sorin Nuțu și-a băgat dosarul de pensionare după doar două luni de muncă. 

Pensionarii militari ai lui Barbu 

Directorul George Barbu a refuzat să răspundă la întrebările legate de angajarea fostului său instructor pe motiv că încalcă Legea GDPR, dar ne-a asigurat că au fost „respectate procedurile legale în vigoare“. 

Însă a transmis că în Școala Superioară de Aviație sunt încadrați un număr de 26 de persoane, pensionari militari, care cumulează pensia cu salariul. 

Din cele 26 de persoane, 15 ocupă posturi de personal aeronautic navigant, șapte persoane ocupă funcții de personal tehnic și restul ocupă alte funcții. 

Alți cinci pensionari militari au încetat colaborarea cu Școala Superioară de Aviație.  

Avioane de la o firmă de case de marcat

Școala Superioară de Aviație, sub conducerea lui George Barbu, a cumpărat cinci avioane și două simulatoare de zbor de la firma Anzi Soft, o societate producătoare de case de marcat. 

Primul avion bimotor a fost cumpărat în iulie 2016, contra unei sume de 444.500 de euro. Apoi, în anul 2017, au mai fost cumpărate alte trei aeronave monomotor cu 2,32 milioane lei. 

Tot în 2017, s-a mai cumpărat un simulator în valoare de 455.600 de lei. Ulterior, s-a mai cumpărat cu 100.252 de lei un simulator Garmin. În anii 2018 și 2019, tot de la Anzi Soft, școala condusă de Barbu a mai cumpărat două avioane monomotor pentru care s-au plătit în jur de 853.000 de lei, respectiv 847.000 de lei. 

Directorul George Barbu a transmis că „aeronavele la care faceți referire au făcut obiectul unor proceduri de achiziții publice cu respectarea legislației în vigoare“.  

Împreună la Chișinău

Firma Anzi Soft este controlată de Andrei Călin Zincenco. De pe site-ul firmei aflăm că a fost înființată în anul 1991 și este un producător român de case de marcat. Dar ce legătură are o firmă de case de marcat cu aviația?

Andrei Zincenco este președintele AOPA, o asociație a piloților din România. El este pilot și proprietar de aeronave din anul 2004, dar este și instructor de aeronave ultraușoare motorizate din anul 2007. 

Directorul George Barbu are o relație aparte cu Andrei Zincenco. La jumătatea lunii august, Școala Superioară de Aviație a postat un mesaj pe Facebook în care anunța că elevii școlii au participat cu două aeronave la evenimentul „Korolev Avia Fest“ de la Chișinău.

În imaginile postate apare afaceristul Andrei Călin Zincenco, patronul firmei Anzi Soft, alături de directorul George Barbu. 

Newsweek România l-a întrebat pe directorul George Barbu care este relația lui cu Andrei Zincenco. Barbu nu a răspuns.

S-a rezumat să precizeze că Școala Superioară de Aviație are încheiat cu Anzi Soft un contract de asistență tehnică gratuită la cerere pentru echipamentele furnizate. Am încercat să obținem un punct de vedere de la Andrei Zincenco, dar de la firma acestuia ni s-a transmis că nu se poate. 

Prietenul lui Barbu, abonat la contracte 

O altă firmă abonată la contractele Școlii Superioare de Aviație este Arpiem Aviation SRL, controlată de un alt prieten al directorului George Barbu. În perioada 2019 – 2021, firma Arpiem Aviation a obținut nu mai puțin de 29 de contracte, din care 25 pe achiziție directă. Valoarea cumulată a acestor contracte este de aproximativ 7,9 milioane lei. 

De exemplu, Școala a plătit peste trei milioane de lei pentru un simulator. Pe un alt simulator de antrenament DT 320 a plătit aproximativ 900.000 lei. Pentru un avion monomotor zbor acrobație, s-a plătit suma de 498.000 euro (în jur de 2,5 milioane lei). 

Firma Arpiem Aviation SRL a mai vândut Școlii Superioare de Aviație lanterne, scule și măști de oxigen. Asociatul majoritar al firmei este Peter Alexandru Vasile, care deține 90% din părțile sociale.

Restul părților sunt deținute în mod egal de Luana Mihaela Vasile și Radu Boriga. Peter Vasile a mai fost asociat într-o altă firmă, Imsat Metal Construct, cu Iris Florentina Georgescu, care figura în anul 2007 ca inspector aeronautic la Autoritatea Aeronautică Civilă Română. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te