Fie cu acceptul fostei triplete toxice de la malul mării, în fruntea căreia trona Radu Mazăre, o serie de blocuri de apartamente ale căror prețuri ajung la câteva sute de mii de Euro.
Tranzacția făcută pe jumătate
Unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din România, Hagag Development deținut de investitorul israelian Yitzhak Hagag, se pregătește de una din cele mai de răsunet tranzacții din portofoliu.
Preluarea celebrului hotel Rex din Mamaia.
Citește și: SUA anunță un nou pachet militar uriaș pentru Ucraina. Mai multe rachete și drone pentru ofensivă
Au făcut un prim pas însă scandalul dintre moștenitorii imperiului fostului miliardar, Dan Adamescu, care dețin celebrul hotel, le zădărnicește deocamdată planurile.
Newsweek România a relatat recent despre implicațiile penale și disensiunile urmașilor lui Adamescu, care s-au soldat cu numeroase dosare penale între fiul din prima căsătorie a acestuia, Alexander Adamescu și ultima soție a acestuia, Carmen Adamescu.
Detalii AICI
Primul este refugiat la Londra în urma unui mandat pentru ca se sustrage urmăririi penale în timp ce cea de-a doua este îngropată în câteva dosare penale pentru delapidare.
H Development Rex Mamaia SRL, deținută de israelienii de la Hagag Development, a încheiat în martie 2022 un antecontract de vânzare-cumpărare pentru achiziția hotelului Rex Mamaia de la compania Rex Mamaia SRL deținută de Carmen Adamescu și fiul acesteia dintr-o altă căsătorie, Rani Adamescu.
Valoarea tranzacției a fost de 13,2 milioane de Euro.
Oficialii Hagag nu au dorit să comenteze pe marginea disputelor în care este angrenată văduva lui Adamescu, păstrându-și totuși un ton agresiv și amenințător:
„Hagag Development Europe este o companie publică, listată la Bursa de Valori din Tel Aviv. Politica noastră de comunicare este aliniată standardelor de transparență și comunicare ale companiilor cu statut similar.
Prin urmare, nu comentăm pe marginea zvonurilor sau a speculațiilor vehiculate în mediul public și nici nu vom divulga informații confidențiale cum sunt manifestarea interesului față de anumite active, tranzacțiile sau negocierile în derulare - supuse de altfel unor acorduri stricte de confidențialitate.
Citește și: Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, sosește la Kiev de Ziua Europei
În măsura în care informațiile din materialul publicat se vor dovedi a fi false, documentate necorespunzător sau interpretate și prezentate într-o manieră malițioasă care să prejudicieze imaginea și integritatea grupului, compania se va regăsi în situația de a acționa pe cale legală”, precizează oficialii Hagag pentru Newsweek România.
Portofoliul imobiliar al Hagag Development are o valoare de circa 200 milioane de Euro printre cele mai cunoscute fiind Hagag Victoriei, realizat în fostul sediu al Ministerului Petrolului, și Hagag Știrbey, care urmează să fie realizat în fostul Palat Știrbey, situat în imediata vecinătate a primului proiect.
Procurorul milostiv
Văduva lui Adamescu este cercetată penal, de mai bine de cinci ani, într-un dosar de delapidare în formă continuată a companiei Unirea Shopping Center SRL, procurorii punându-i sechestru pe toate conturile până la concurența sumei de 48 milioane de lei. Adică pe circa 10 milioane de Euro.
Prin ordonanța de instituire a sechestrului din 2018, procurorii puseseră sechestru inclusiv pe hotelul Rex din Mamaia și pe parcarea generoasă a acestuia, de nu mai puțin de 2300 de metri pătrați.
Metoda de furt? Semnarea de către companii deținute sau controlate de Carmen Adamescu a unor contracte fictive de consultanță sau de prestări servicii cu companiile deținute de Dan Adamescu unde aceasta deținea funcții de conducere.
Prejudiciul reclamat la compania fostului miliardar, Dan Adamescu, Unirea Shopping Center SRL, reprezentată acum de fiul acestuia dintr-o altă căsătorie, Alexander Adamescu, este de nu mai puțin de 93,3 milioane lei (circa 19 milioane Euro).
Nu numai că nu a trimis dosarul spre judecare unei instanțe de judecată, după cinci ani de la demararea investigației, dar a hotărât să ridice sechestrul pe hotelul Rex și parcarea acestuia.
Ridicarea sechestrului a venit la nici două săptămâni după ce compania deținută de investitorii israelieni a plătit 10% din suma pentru care fusese pus sechestru pe aceste active.
Nimeni nu știe însă care este numele acestui procuror milostiv care, în schimbul acestei sume de bani a decis să scoată de sub sechestru atât hotelul, cât și parcarea acestuia, punând în pericol recuperarea prejudiciului atât pentru creditorii privați, dar și pentru ANAF.
Oficialii Hagag recunosc în răspunsul pentru Newsweek România că nu mai e nicio măsură asiguratorie pe activele pe care doresc să le achiziționeze:
„Totodată, menționăm că Hagag nu are cunoștință despre documentația ce stă la baza prezentului demers jurnalistic sau despre veridicitatea sa - cu privire la care avem mari rezerve, mai ales în situația în care, la acest moment, nu există niciun sechestru asiguratoriu pentru acest imobil, într-un dosar penal. Dar, ca și particularitate a pieței imobiliare locale, din experiență proprie, am constatat că marea majoritate a proprietăților din România – fie acestea clădiri existente sau terenuri – au diverse probleme de natură juridică și nu numai.”
Păgubiții vor să se judece
Cea mai vocală și nemulțumită de această afacere este Unirea Shopping Center SRL, deținută de fugarul Alexander Adamescu, compania păgubită.
Aceștia reclamă că procurorii băltesc, de mai bine de cinci ani pe acest dosar, în care nu ar fi întreprins, de mai bine de un an, nicio acțiune de urmărire penală.
“De această pasivitate a organelor de urmărire penală în dosarul nr. 1185/P/2018 (n.r. dosarul în care Carmen Adamescu și fiul acesteia, Rani Adamescu, sunt acuzați de delapidare în formă continuată) de pe rolul Parchetului de pe lângă tribunalul București profită societatea Rex Mamaia SRL (n.r. deținută de Carmen Adamescu și Rani Adamescu) care, chiar la acest moment, încearcă înstrăinarea bunurilor imobile (i.e. Hotelul Rex Mamaia), pe care le are în patrimoniu, către o terță persoană – i.e. H Devemopment Rex Mamaia SRL(…)
Pe de altă parte, această pasivitate a organelor de urmărire penală de aproximativ 1 an de zile în soluționarea dosarului penal este, în mod vădit și indiscutabil, de natură a prejudicia interesele legitime ale Unirea Shopping Center SRL, nu doar prin raportare la dreptul subscrisei la recuperarea integrală a prejudiciului, dar și prin raportare la dreptul la liberul acces la justiție, și respectiv, la apărare“, se arată într-o cerere a companiei Unirea Shopping Center SRL către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).