Ziua Armatei Române. Iohannis și Ciucă participă la festivitățile organizate în Parcul Carol I

DE Daniel Toșa | 25.10.2022 - 09:48
Ziua Armatei Române. Iohannis și Ciucă participă la festivitățile organizate în Parcul Carol I - FOTO: Facebook/NicolaeCiuca

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă vor participa la ceremonia militară şi religioasă de la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I. Evenimentul începe la ora 10,00 şi include schimbarea gărzii şi survol al unor aeronave ale Forţelor Aeriene Române.

SHARE

Ziua Armatei României este sărbătorită, marţi, printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din ţară, în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români, în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în capitalele statelor unde ţara noastră are reprezentanţe permanente, informează Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

La ora 12,00, la Monumentul Eroilor Patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial (Universitatea Naţională de Apărare "Carol I" din Capitală) va fi organizată o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori.

La ora 13,00, la Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I" va fi vernisată expoziţia temporară "Drumul către Încoronarea din anul 1922", care marchează Centenarul acestui eveniment ce a încheiat simbolic procesul de întregire a statului român după sfârşitul Primului Război Mondial şi prin care suveranii Românei deveneau Regele şi Regina tuturor românilor.

Citește și: EXCLUSIV Armata asigură buget de 1.330.000 € pentru ca Steaua București să joace în Liga a II-a

Mesajul premierului Nicolae Ciucă, de ziua Ziua Armatei României

„Ziua Armatei Române, pe care o sărbătorim astăzi, este un omagiu adus peste timp tuturor eroilor căzuţi în luptă pentru apărarea pământului românesc. Acum, avem cel mai bun prilej de a le mulţumi generaţiilor de astăzi de militari ai României, în care ne punem toată încrederea pentru apărarea ţării sau ne reprezintă cu cinste în misiuni şi diferite teatre de operaţii din lume sub egida Alianţei Nord-Atlantice, ONU sau a Uniunii Europene”, spune premierul Nicolae Ciucă.

Citește și: Surpriză pentru britanici: Rishi Sunak, primul premier hindus, mai bogat decât Casa Regală

„Faptul că, anul acesta, raportul Global Firepower a urcat România în clasamentul celor mai puternice forţe militare ale lumii, poziţionând-o ca cea de-a 11-a forţă militară a Uniunii Europene şi a 14-a a NATO, confirmă plus-valoarea pe care au adus-o Armatei Române cei peste 18 ani de apartenenţă la Alianţa Nord-Atlantică şi procesul continuu de modernizare demarat de atunci.

Importanţa capacităţii defensive este mai evidentă ca oricând în această perioadă, în care agresiunea militară iresponsabilă a Rusiei asupra Ucrainei ameninţă securitatea în regiune şi chiar a întregii lumi.

Ţinând cont de contextul acesta, pregătirea şi înzestrarea Armatei Române reprezintă în continuare direcţii-cheie, pentru a întări capacitatea de apărare a ţării noastre şi pentru a răspunde exigenţelor şi provocărilor geostrategice ca stat de frontieră externă a comunităţii euro-atlantice”, afirmă premierul Ciucă, potrivit News.ro.

El precizat că, după începerea războiului din Ucraina a fost luată o decizie importantă în acest sens, de a creşte de la 2 la 2,5% din PIB alocarea pentru apărare, cu un aport considerabil pentru înzestrarea cu echipamente şi tehnică militară modernă a Armatei României, precum şi reprioritizarea unor programe de înzestrare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te