Zelenski: România a ajutat Ucraina cu sisteme de apărare antiaeriană. Despre ce „arme” ar fi vorba

DE Alex Darvari | Actualizat: 13.11.2023 - 13:42
Zelesnki: România a ajutat Ucraina cu sisteme de apărare contra lui Putin - Foto: Profimedia Images

Președintele Zelenski a spus că România a ajutat țara sa cu sisteme de apărare împotriva lui Putin. Bucureștiul a negat de-a lungul timpului orice ajutor militar. De data asta, Zelenski spune și cu ce sisteme de apărare i-au ajutat aliații.

SHARE

Președintele Ucrainei, Zelenski, a spus că România a ajutat țara sa cu sisteme de apărare aeriană împotriva lui Putin. Bucureștiul a negat de-a lungul timpului orice ajutor militar. De data asta, Zelenski spune și cu ce sisteme de apărare i-au ajutat aliații.

Președintele Volodimir Zelensky a mulțumit tuturor partenerilor care au ajutat Ucraina cu sisteme de apărare aeriană.
Șeful statului a declarat acest lucru în discursul său video de seară, relatează Ukrinform.

Citește și: Avertisment NATO: Ucraina, în pericol să rămână fără arme occidentale: Am ajuns la fundul butoiului

"Le mulțumesc tuturor partenerilor noștri care au ajutat Ucraina cu sisteme de apărare aeriană. Este vorba de diferite țări: Statele Unite, Germania, Franța, Marea Britanie, Norvegia, Italia, România, Suedia, Olanda, Slovacia, Cehia, Bulgaria, Polonia, Țările Baltice și alte țări. Patriot, NASAMS, IRIS-T, RAVEN, Hawk și alte sisteme", a declarat Zelenski.

România a ajutat Ucraina cu sisteme de apărare antiaeriană

Președintele a precizat că nu poate vorbi deschis despre toate acum, dar scutul aerian ucrainean este deja mai puternic în comparație cu anul trecut. Acesta are capacități mai mari, dar, din păcate, nu protejează încă pe deplin întregul teritoriu, a spus el, citat de ukrinform.

Citește și: Proaspăt mobilizați în Crimeea, recruți ruși și-au ucis comandantul în bătaie și au dezertat

"Fiecare țară, fiecare lider, care ne ajută să ne consolidăm apărarea aeriană, ajută la protejarea unor vieți. Și îi îndemn pe toți ucrainenii, pe toți cei a căror voce este auzită în lume, pe jurnaliștii noștri, pe toți cei care susțin Ucraina în lume, să ajute la consolidarea apărării.

Să ajute! Suntem capabili să depășim cele mai dificile provocări. Dar numai împreună, în unitate, când avem grijă unii de alții și când milioane de oameni își ajută apărătorii și țara. Este imperativ să fim uniți și recunoscători", a subliniat Zelenski.

Bucureștiul a fost foarte discret în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei. Alte state precum cele baltice sau Polonia, ori SUA au fost mult mai transparente și au anunțat public bugetele destinate Ucrainei, dar și armele livrate.

Despre implicarea României în războiul din Ucraina am aflat tot din surse. Spre exemplu, în decembrie 2022, fostul ministru ucrainean al apărării a spus că pentru anul viitor, au fost semnate deja multe contracte pentru furnizarea armelor şi muniţiilor necesare Ucrainei, iar ajutorul va fi primit pe tot parcursul anului (2023 n.red.).

"Complexul militar-industrial american funcţionează deja. Unul dintre subiectele-cheie ale fiecărei reuniuni în format Ramstein (reuniuni la nivelul miniştrilor apărării din ţările care sprijină Ucraina - n.r.):  este obligatorie lansarea unor comenzi de producţie către ţările care sprijină astăzi Ucraina în acest război.

Până în prezent, au fost deja plasate comenzi, şi nu numai în SUA, ci şi în Germania, Franţa, Slovacia, Cehia, România şi alte ţări", a declarat Oleksii Reznikov, citat de agenţia Interfax-Ucraina.

Cel mai probabil, România a decis să acționeze discret și să nu anunțe un eventual ajutor militar. Bucureștiul a anunțat doar sprijinul logistic pe care l-a acordat exportului de cereale sau ucrainenilor care au vrut să plece din țara lor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te