Zelenski nu vede cu „ochi buni” NATO: Denunță absenţa unităţii în Alianță privind aderarea Suediei

DE Alin Crișan | Actualizat: 07.07.2023 - 19:58
Zelenski - Foto: Arhivă

Volodimir Zelenski a denunţat absenţa unităţii în cadrul NATO cu privire la aderarea Suediei şi Ucrainei, subliniind că îndoielile Alianţei Nord-Atlantice privind aderarea Ucrainei reprezintă o ameninţare pentru forţa Alianţei şi, prin extensie, la adresa securităţii globale.

SHARE

"Cred că nu există destulă unitate în acest domeniu. Şi este o ameninţare pentru forţa Alianţei. Este foarte important pentru securitatea lumii întregi", a declarat Zelenski în cursul unei vizite în Slovacia.

Zelenski nu vede cu „ochi buni” NATO

"Ne aşteptăm la o unitate din partea Alianţei, deoarece unitatea este forţa NATO", a spus preşedintele ucrainean.

Rusia mizează pe "slăbiciune şi lipsa de coeziune a Alianţei", ceea ce "nu pot fi permise", a adăugat el.

Zelenski a cerut de asemenea noi programe de ajutor militar pentru Ucraina. "Nu doar promisiuni, ci termene precise", a continuat el, cerând de asemenea "garanţii de securitate pentru Ucraina" înaintea unui important summit al NATO la Vilnius, în Lituania, preconizat să aibă loc în 11 şi 12 iulie.

Preşedintele ucrainean s-a deplasat vineri în Slovacia, unde s-a întâlnit cu omologul său slovac Zuzana Caputova, care a îndemnat ţările aliate din NATO să confere Ucrainei o viziune mai clară a candidaturii sale pentru aderarea la Organizaţie, potrivit Reuters.

Aceasta este a treia etapă a unui turneu în mai multe ţări ale NATO pe care preşedintele ucrainean îl întreprinde pentru a mobiliza sprijin pentru candidatura Kievului în vederea aderării la Alianţa Nord-Atlantică la smmitul de la Vilnius, în condiţiile în care Ucraina face faţă unei invazii ruse ce durează de 16 luni.

"Ceea ce sper şi cred că vom da Ucrainei la summitul NATO este o viziune asupra aderării viitoare, bineînţeles dacă condiţiile sunt îndeplinite, inclusiv cea mai importantă, şi anume sfârşitul războiului, al agresiunii militare în Ucraina", a declarat Caputova într-o conferinţă de presă, transmisă de televiziuni, alături de Zelenski.

Caputova a mai spus că aderarea Ucrainei la Alianţă este o problemă de când, nu şi dacă, şi că Ucraina este de asemenea un membru potenţial al Uniunii Europene. Preşedinta Slovaciei, care susţine candidatura Ucrainei la NATO, a declarat că aceasta ar trebui să fie o decizie suverană a fiecărui stat.

Citește și: Mercenaii lui Prigojin, gata să provoace sabotaje în întreaga Europă, inclusiv la summitul NATO

"Încă în 2008, liderii NATO au fost de acord la summitul de la Bucureşti că Ucraina va adera într-o zi la NATO. Nici Rusia şi nici o altă ţară nu ar trebui să decidă cu privire la apartenenţa unui stat suveran la o organizaţie, aceasta trebuie să fie o decizie suverană şi a ţărilor care alcătuiesc această organizaţie", a declarat şefa statului slovac.

Chiar înainte de conferinţa de presă, preşedinta slovacă a lăudat "hotărârea" şi "curajul" lui Zelenski într-un mesaj pe reţelele sale de socializare.

"Hotărârea lui inspiră mulţi oameni din întreaga lume şi dă putere compatrioţilor săi, care rezistă agresiunii ruse de aproape 500 de zile. El este la conducerea unei ţări care îşi apără viitorul şi dreptul de a decide singură", a subliniat Caputova.

Zelenski a recunoscut că este puţin probabil ca Kievul să se poată alătura NATO în timp de război cu Rusia, dar a făcut presiuni pentru un plan de acţiuni mai clar pentru aderarea la alianţa occidentală.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că liderii Alianţei vor reafirma că Ucraina va deveni membră şi că vor conveni de asemenea asupra modului de a apropia Kievul de acest obiectiv la reuniunea de la Vilnius.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis vineri să ia "cea mai bună decizie" privind intrarea Suediei în NATO pe care ţara sa o blochează din mai 2022, fără alte precizări.

Turcia, membră a NATO, împreună cu Ungaria, a blocat intrarea Suediei, reproşându-i presupusa toleranţă faţă de militanţii kurzi refugiaţi pe teritoriul său.

Slovacia, o ţară de 5,5 milioane de locuitori care se învecinează cu Ucraina, a livrat ajutoare militare în valoare de aproape 700 de milioane de euro, potrivit cotidianului SME, inclusiv 13 avioane de luptă vechi MIG-29.

Cu ocazia vizitei lui Zelenski la Bratislava, Ucraina şi Slovacia au încheiat un acord pentru livrarea a 16 obuziere autopropulsate Zuzana-2 şi au convenit să dezvolte în comun un nou tip de tun autopropulsat şi producţia comună de muniţie. În ultimele luni, Ucraina a primit deja aproximativ 20 de astfel de obuziere, care folosesc muniţie la standarde NATO. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te