În prima zi de după plecarea SUA și a aliaților, și după ce a trecut euforia „eliberării”, talibanii se întreabă dacă au rămas destui muncitori instruiți în capitala afgană pentru a deservi statul și în principal aeroportul din Kabul, socotit „imaginea” Afganistanului sub noul regim.
Consiliul de Securitate al ONU a votat luni pentru a solicita redeschiderea „rapidă și sigură” a aeroportului care deservește capitala Afganistanului, Kabul, după ce forțele SUA și-au finalizat retragerea.
Rusia și China s-au abținut de la vot.
Rezoluția „solicită părților relevante să colaboreze cu partenerii internaționali pentru a lua măsuri de consolidare a securității și pentru a preveni alte victime și solicită să se depună toate eforturile pentru a permite redeschiderea rapidă și sigură a aeroportului din Kabul și a zonei înconjurătoare”.
Citește și
Afganii care fug din țară să nu vină în Europa, cer Austria, Danemarca și Cehia
Guvernul britanic a semnat un acord privind ieșirea în siguranță a afganilor după 31 august
Talibanii au insistat în declarații că afganii vor putea veni și pleca.
Negociatorul șef adjunct al grupului, Sher Mohammad Abbas Stanikzai, a declarat că cei cu pașapoarte și vize pot pleca în străinătate „într-o manieră demnă și cu liniște sufletească” după deschiderea zborurilor comerciale.
Nu a fost clar imediat ce companii aeriene ar fi de acord să zboare în și din Kabul.
Talibanii spun că vor să mențină aeroportul civil deschis, dar fără garanții privind securitatea, companiile aeriene comerciale pur și simplu nu vor merge.
Nu mai există servicii de control al traficului aerian
Administrația Federală a Aviației din SUA spune că aeroportul din Kabul nu mai are servicii de control al traficului aerian după retragerea armatei, adăugând că avioanelor civile americane li s-a interzis să zboare în spațiul aerian al Afganistanului, cu excepția cazului în care obțin permisiunea prealabilă.
infrastructura critică a fost distrusă, inclusiv terminalele de control al traficului aerian.
Un avion C-17 a scos luni ultimele trupe americane din Afganistan, marcând sfârșitul formal al celui mai lung război din istoria SUA, dar lăsând între 100 și 200 de americani și zeci de mii de aliați afgani în țară, urmând să fie scoși „în altă fază”.
SUA a declarat că lucrează pentru a-i ajuta pe cei rămași „în urmă”, care sunt, potrivit ONG-urilor, în jur de 60.000 de interpreți afgani, șoferi și alt personal care au asistat armata SUA, CIA și personalul diplomatic al SUA de-a lungul anilor, împreună cu familiile lor.
„Există o mulțime de suferințe asociate cu această plecare. Nu am scos pe toată lumea pe care am vrut să o scoatem”, a declarat gen. Frank McKenzie, comandantul CENTCOM.
Militarii au declarat că au dezactivat sau distrus echipamentul militar rămas pe aeroport, inclusiv 70 de vehicule blindate, 27 de Humvees și 73 de avioane.
„Am demilitarizat aceste sisteme astfel încât să nu mai fie utilizate niciodată”, a precizat generalul McKenzie.
În unele cazuri, personalul a scos uleiul și lichidul de transmisie de la vehicule sau aeronave și au pornit motoarele până când s-au ars, făcându-le inutile, a spus un oficial. La altele, sistemele electronice au fost sparte, a spus oficialul.
Securizarea aeroportului, în negocieri
Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că Turcia și Qatarul lucrează pentru a facilita redeschiderea aeroportului din Kabul și că zborurile charter ar putea funcționa odată ce acesta va fi pus în funcțiune, fără să dea detalii.
Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat pentru Al Jazeera că grupul este acum ocupat cu securizarea și exploatarea aeroportului, indicând că au fost discuții cu Qatarul și Turcia despre viitorul acestuia.
Grupul a declarat în repetate rânduri că nu va accepta nicio prezență militară străină în țară după 31 august.
„Luptătorii și forțele noastre speciale sunt capabile să controleze aeroportul și nu avem nevoie de ajutorul nimănui pentru securitatea și controlul administrativ al aeroportului din Kabul", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al talibanilor, Bilal Karimi.
Ministrul de Externe din Qatar, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, a declarat pentru ziarul Financial Times că țara sa îi îndeamnă pe talibani să accepte ajutorul extern.
„Ceea ce încercăm să le explicăm este că siguranța și securitatea aeroportului necesită mult mai mult decât securizarea perimetrelor”, a spus el.
Până la stabilirea unei proceduri, imaginea talibanilor care au preluat aeroportul, fiecare îmbrăcat cu ce a găsit, ca să dea impresia unor „forțe speciale” de încredere, nu încurajează pe nimeni să se prezinte la aeroport pentru a pleca din țară.
Dacă talibanii insistă că nu au nevoie de forțe străine -Turcia- pentru securitatea aeroportului, cei lăsați în urmă de evacuarea haotică vor fi prinși în Afganistan, fără un plan conturat de părăsire a țării.