VIDEO Yemenul atacă cu drone navele comerciale în Marea Roșie. Distrugătorul USS Carney contraatacă

DE Daniel Toșa | Actualizat: 04.12.2023 - 12:52
Yemenul atacă cu drone navele comerciale în Marea Roșie. Distrugătorul USS Carney contraatacă - Foto: Profimedia images

Distrugătorul USS Carney a distrus 3 drone din Yemen în Marea Roșie, care atacau nave comerciale. Un distrugător american a doborât trei drone duminică, în timp ce acorda asistenţă navelor comerciale din Marea Roşie, vizate de atacuri dinspre Yemen.

SHARE

"Astăzi (duminică) au avut loc patru atacuri asupra a trei nave comerciale, care operează în apele internaţionale din sudul Mării Roşii", a transmis Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu într-un comunicat.

Atacuri cu drone asupra navelor comerciale, în Marea Roșie. Distrugătorul USS Carney contraatacă

"Distrugatorul din clasa Arleigh-Burke USS Carney a răspuns la apelurile de urgenţă ale navelor şi le-a oferit asistenţă", a doborât trei drone care se îndreptau spre nava de război în timpul zilei, se mai precizează în comunicat.

USS Carney a detectat o rachetă, trasă dintr-o zonă din Yemen, controlată de rebelii houthi susţinuţi de Iran, care a aterizat lângă nava Unity Explorer, sub pavilion Bahamas. Nava a raportat apoi avarii minore de la o altă rachetă, provenind dintr-o zonă controlată de rebeli.

Nava Number Nine, un cargou sub pavilion panamez, a informat că a fost avariată de o rachetă provenind din Yemen, fără a raporta victime.

Citește și: Fiica cea mică a lui Putin face bani din afaceri în Africa și din producția de drone

Sophie II, sub pavilion panamez, a indicat că a fost şi ea lovită, fără a suferi pagube semnificative.

Anterior, rebelii houthi au anunţat, într-o declaraţie postată pe reţelele de socializare, că au efectuat o "operaţie împotriva a două nave israeliene în strâmtoarea Bab el-Mandeb", o cale navigabilă strategică ce leagă Marea Roşie de Golful Aden, vizând prima navă cu o "rachetă şi al doilea cu o dronă", potrivit Agerpres.

Citește și: Război la Marea Roșie. Rebelii Houthi din Yemen au capturat o navă civilă crezând că e israeliană

Potrivit comunicatului de presă, este vorba de navele Unity Explorer şi Number Nine, iar atacul a avut loc după ce "au respins mesajele de avertizare" din partea houthi.

Rebelii au spus că vor continua să vizeze navele israeliene "până când va înceta agresiunea israeliană împotriva fraţilor noştri din Fâşia Gaza", potrivit AFP.

Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu consideră că aceste atacuri reprezintă "o ameninţare directă la adresa comerţului internaţional şi a securităţii maritime".

"Avem, de asemenea, toate motivele să credem că aceste atacuri, deşi au fost lansate de houthi în Yemen, sunt finanţate în întregime de Iran"."Statele Unite vor lua în considerare toate răspunsurile adecvate în deplină coordonare cu aliaţii şi partenerii săi internaţionali".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te