Xi Jinping spune parlamentarilor că China trebuie să construiască „Marele Zid de Oțel” militar

DE Florin Budescu | Actualizat: 13.03.2023 - 11:33
Xi Jinping spune parlamentarilor că China trebuie să construiască „Marele Zid de Oțel” militar - Foto: Profimedia Images

La întâlnirea parlamentară anuală, președintele chinez Xi Jinping a anunțat că se va concentra pe dezvoltarea securității naţionale a ţării. El a anunțat de asemenea un obiectiv de creștere economică de 5%. Acesta este cel mai scăzut din ultimele decenii.

SHARE

Președintele Xi Jinping a declarat că China ar trebui să-și dezvolte securitatea și că trebuie să-şi modernizeze armata, pentru a crea un „Mare Zid de Oțel” militar.

Xi: China trebuie să construiască „Marele Zid de Oțel” militar

Xi, care a început recent un al treilea mandat ca șef de stat, a vorbit la închiderea sesiunii anuale a Parlamentului Chinez.

„Securitatea este piatra de temelie a dezvoltării, în timp ce stabilitatea este o condiție prealabilă pentru prosperitate.

Trebuie să promovăm pe deplin modernizarea apărării naționale și a forțelor armate și să construim forțele armate populare, într-un mare zid de oțel, care să protejeze efectiv suveranitatea națională, securitatea, și interesele de dezvoltare”, a spus el, conform Deutsche Welle.

Citeşte şi: Xi Jinping a obținut al treilea mandat de președinte al Chinei. Cum vor arăta următorii 5 ani

El a jurat că va „a lua ca misiune nevoile țării și interesele poporului ca etalon”.

La deschiderea sesiunii, China a stabilit o țintă de creștere a Produsului Intern Brut (PIB) de 5% la sută, cel mai scăzut obiectiv din aproape trei decenii, după ce economia a crescut cu doar 3% anul trecut. Li a spus că cifra modestă „a fost determinată după o analiză cuprinzătoare a diverșilor factori”.

Relațiile China-SUA

Aliatul lui Xi, Li Qiang, care a fost numit nou premier al Chinei, a declarat că SUA încearcă să reducă influența globală a Chinei, prin izolare.

"China și SUA pot și trebuie să coopereze. Încercuirea și suprimarea nu sunt în interesul nimănui", a spus el.

Se așteaptă că Guvernul Chinei va înăspri supravegherea chestiunilor de securitate. Xi a plasat anterior aliați de încredere în poziții de top, în afacerile de securitate.

Citeşte şi: Xi Jinping, urmele lui Putin. A câștigat cel de-al treilea mandat de președinte al Chinei

Președintele chinez a adăugat, de asemenea, că țara trebuie să obțină o mai mare încredere în sine și putere în știință și tehnologie. SUA au blocat accesul Chinei la echipamentele de fabricare a cipurilor.

Xi a cerut stabilitate în Hong Kong și unificare cu Taiwan, pe care Beijingul îl consideră parte a teritoriului său. „Marea întinerire a națiunii chineze a intrat într-un proces istoric ireversibil, a spus el.

Tensiunile dintre SUA și China au crescut în ultimul timp, în urma vizitelor politicienilor americani în Taiwan și a presupusei invadări a unui balon spion în spațiul aerian american.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te