Xi Jinping cere Occidentului "să faciliteze" un dialog direct pentru pace între Ucraina și Rusia

DE Daniel Toșa | Actualizat: 08.07.2024 - 12:42
Xi Jinping cere Occidentului "să faciliteze" un dialog direct pentru pace între Ucraina și Rusia - Foto: Profimedia images
Xi Jinping cere Occidentului "să faciliteze" un dialog direct pentru pace între Ucraina și Rusia - Foto: Profimedia images

Președintele Chinei, Xi Jinping, a declarat luni, în cadrul unei întâlniri la Beijing cu premierul ungar Viktor Orban, că comunitatea internațională trebuie "să creeze condiții pentru un dialog direct" între Rusia și Ucraina și "să asigure asistență" în acest sens.

SHARE

Xi a subliniat că "este în interesul tuturor părților să se caute o soluție politică printr-o încetare rapidă a focului", însă fără să țină seama că Rusia a refuzat toate propunerile venite din partea comunității occidentale de a se retrage din teritoriul vecin pe care îl atacă cu cruzime de mai bine de 2 ani de zile, de conform unei declarații transmise de televiziunea de stat CCTV.

Xi Jinping cere Occidentului "să faciliteze" un dialog direct pentru pace între Ucraina și Rusia

Xi Jinping i-a mulțumit lui Orban, prietenul lui Putin care sfidează toată Europa prin acțiunile sale ant-Ucraina, pentru "eforturile sale de a găsi "o soluție" politică la criza din Ucraina" și a asigurat că Beijingul și Budapesta "împărtășesc aceleași idei de bază" și lucrează "în aceeași direcție". 

Liderul chinez a adăugat că țara sa a "promovat" activ pacea și negocierile de pace, sprijinind toate eforturile care duc la o soluționare pașnică a crizei, subliniind importanța evitării extinderii ostilităților și deteriorării situației, deși cei doi dictatori Xi și Putin și-au promis prietenie și sprijin pe toate planurile, iar acest lucru contravine total ideii de pace în Ucraina.

Citește și: După vizita la Moscova, Viktor Orban sfidează din nou UE și merge să dea raportul la Beijing

Orban, prieten declarat a lui Putin, care pune bețe în roate Uniunii Europene în favoarea Rusiei, a declarat că Ungaria este în favoarea consolidării cooperării cu China și se opune formării de "blocuri antagonice".

"În afară de părţile beligerante, există trei puteri mondiale care vor decide când se va încheia războiul ruso-ucrainean: SUA, Uniunea Europeană şi China", a declarat Orban pe contul său de Facebook.

Liderii europeni s-au distanțat de această inițiativă, subliniind că Orban nu are mandat de negociere în numele UE. preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precum şi premierul estonian Kaja Kallas, pe care liderii UE au ales-o ca viitor şef al diplomaţiei europene în locul lui Borrell, au criticat deplasarea lui Orban la Moscova.

Citește și: Viktor Orban a anulat vizita ministrului german de Externe la Budapesta după ce a fost la Moscova

Premierul ungar este considerat cel mai apropiat aliat al Moscovei în cadrul UE, iar în urmă cu un deceniu a anunţat aşa-numita "deschidere către Est", în special către puteri precum China, pentru a deveni o punte între Est şi Vest.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te