Vulcanul Sinaburg din Indonezia a erupt o coloană de cenuşă la 1.500 de metri înălţime

DE Miruna Moldoveanu | 25.02.2021 - 11:47
Vulcanul Sinaburg a expulzat o coloană de cenușă/FOTO: Getty

Vulcanul de pe Muntele Sinabung, din provincia indoneziană Sumatra de Nord, a erupt joi, expulzând o coloană de cenuşă la o înălţime de 1.500 de metri în atmosferă, scrie DPA.

SHARE

Erupţia a durat peste trei minute, dar nu au fost raportate persoane rănite, potrivit Centrului naţional pentru vulcanologie şi diminuarea riscurilor geologice.

Vulcanul de pe Muntele Sinabung a erupt intermitent în ultimii ani. În 2016, nouă săteni şi-au pierdut viaţa după ce vulcanul a expulzat gaz fierbinte şi materiale vulcanice, fenomen cunoscut sub denumirea de flux piroclastic.

Autorităţile locale au sfătuit rezidenţii să evite zona de excludere, implementată pe o rază cuprinsă între 3 kilometri şi până la 5 kilometri de crater.

Pe teritoriul Indoneziei se află cei mai mulţi vulcani activi din lume - 127 -, iar 77 dintre aceştia au un istoric al erupţiilor care datează dinaintea anilor 1600. 

 

Vulcanul Sinaburg a expulzat și acum șase luni o coalană de cenușă

 

Vulcanul indonezian Sinabung a expulzat și în urmă cu șase luni un nor de cenuşă şi fum care a ajuns până la o înălţime de aproximativ 1.000 de metri, a informat agenţia indoneziană de vulcanologie, citată de EFE.

Autorităţile au stabilit un perimetru de securitate de până la cinci kilometri în jurul craterului din cauza pericolului de erupţie magmatică a vulcanului, situat în nordul Sumatra, una dintre cele mai mari insule din arhipelagul indonezian.

În ultimele săptămâni, vulcanul a expulzase mai mulţi nori de fum, care au ajuns până în zone populate aflate la distanţe de până la 20 de kilometri.

Erupţiile intermitente ale vulcanului Sinabung, cu o înălţime de 2.460 de metri, unul dintre cei mai activi din ţară, au provocat şaisprezece decese în 2014 şi şapte în 2016, în pofida faptului că aceste evenimente nu au depăşit niciodată nivelul 3 (pe o scară de 8), după Indicele de Explozivitate Vulcanică.

 

Periodic, vulcanul Sinaburg expulzează nori de fumArhipelagul indonezian este situat pe aşa-numitul ''Cerc de Foc al Pacificului'', o zonă cu o intensă activitate seismică, unde se află 127 de vulcani activi, zguduită anual de mii de mişcări telurice, majoritatea de magnitudine redusă.

La jumătatea acestei luni, Sinabung a intrat din nou în fază de erupţie, a opta în mai puţin de o săptămână, cu o serie de explozii în urma cărora cenuşa expulzată din crater a ajuns până la doi kilometri altitudine, ceea ce a declanşat o alertă aeriană şi a stârnit temeri privind scurgerile de lavă pe versanţi.

Activitatea vulcanului a reînceput în 2010, după o pauză de patru sute de ani.

În 2018, peste patru sute de persoane şi-au pierdut viaţa după un tsunami format în urma unei erupţii vulcanice, ce a lovit brusc coastele sudice ale insulei Sumatra şi extremitatea vestică a insulei Java, scrie Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.