Virusul SARS-CoV-2 poate distruge placenta și poate duce la nașterea unui copil mort (studiu)

DE Daniel Toșa | Actualizat: 11.02.2022 - 08:12
Virusul SARS-CoV-2 poate distruge placenta și poate duce la nașterea unui copil mort (studiu)/FOTO: PIxabay

Cercetătorii din 12 țări, inclusiv Statele Unite, au analizat țesutul placentar și de la autopsia de la 64 de copii născuți morti și patru nou-născuți care au murit la scurt timp după naștere. Toate cazurile au implicat femei nevaccinate care au avut COVID-19 în timpul sarcinii.

SHARE

Studiul susține dovezile din rapoarte confirmă că deteriorarea placentei, mai degrabă decât o infecție a fătului, este cauza probabilă a multor nașteri premature legate de COVID-19, a spus dr. Jeffery Goldstein, patolog la Școala de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern.

Dovezile anterioare sugerează că șansele de naștere a unui copil mort sunt mai mari decât de obicei pentru femeile însărcinate cu COVID-19, în special cu varianta delta. Recomandările de vaccinare includ femeile însărcinate și menționează riscul lor mai mare de complicații atunci când sunt infectate.

Autorul principal, Dr. David Schwartz, un patolog din Atlanta, a spus că alte infecții se pot infiltra în placentă și pot provoca moartea copilului, de obicei prin infectarea și deteriorarea fătului. Un exemplu recent este virusul Zika.

Citește și:Ambasadorul rus, convocat la MAE pentru declarațiile despre scutul de la Deveselu

El și colegii săi au vrut să vadă dacă acesta este cazul nașterilor unor copii morti la femeile cu COVID-19. Dar ceea ce au găsit a fost aproape opusul: placenta a fost infectată și distrusă pe scară largă.

„La multe dintre aceste cazuri a fost distrusă peste 90% din placentă – foarte înfricoșător”, a spus Schwartz, potrivit Reuters.

Țesutul placentar normal are o nuanță roșiatică sănătoasă și spongios. Specimenele pe care le-au studiat erau rigide, cu decolorări întunecate ale țesutului mort. În timp ce alte infecții pot deteriora uneori placenta, Schwartz a spus că nu le-a văzut niciodată provocând distrugeri atât de consistente și extinse.

Citește și: Unde au fost găsite lămpile de iluminat furate de pe DN 1 imediat după ce au fost montate

Placenta este un organ care se formează și se atașează de uter în timpul sarcinii. Se conectează cu cordonul ombilical, oferind oxigen și hrană din fluxul sanguin al mamei.

Virusul a ajuns probabil la placentă prin fluxul sanguin, atașându-se de celulele susceptibile și provocând depozite de proteine ​​și o formă neobișnuită de inflamație care bloca fluxul sanguin și oxigenul. Acest lucru a dus, la rândul său, la moartea și sufocarea țesutului placentei, au spus cercetătorii.

Coronavirusul a fost detectat și la unii dintre fetuși, dar dovezile de sufocare în uter indică deteriorarea placentei ca fiind cea mai probabilă cauză de deces, au spus ei.

Un raport al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din noiembrie a constatat că, printre femeile însărcinate din SUA infectate cu COVID-19, aproximativ 1 din 80 de nașteri a fost o naștere morta - pierderea unui făt oricând după 20 de săptămâni. Aceasta este în comparație cu 1 din 155 în rândul femeilor neinfectate.

Nașterile premature din studiu au avut loc în medie la 30 de săptămâni; sarcinile normale durează aproximativ 40 de săptămâni.

Hipertensiunea arterială, anumite boli cronice și anomalii fetale se numără printre afecțiunile care pot crește șansele de naștere a unui copil mort, inclusiv la femeile cu COVID-19.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.