Violențele de la Capitoliu: Doi responsabili ai Pentagonului numiți de Trump, puși sub acuzare

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 04.03.2021 - 08:57
Doi înalţi responsabili ai Pentagonului, care fuseseră numiţi de Donald Trump, au fost acuzaţi în cursul unei audieri în Senat pentru rolul lor în răspunsul lent al forţelor de securitate la asaltul asupra Capitoliului pe 6 ianuarie. / Foto: kstp.com

Doi înalţi responsabili ai Pentagonului, care fuseseră numiţi de Donald Trump, au fost acuzaţi în cursul unei audieri în Senat pentru rolul lor în răspunsul lent al forţelor de securitate la asaltul asupra Capitoliului pe 6 ianuarie, notează AFP.

SHARE

Mai mulţi martori au afirmat că întârzierea de aproape trei ore şi jumătate în desfăşurarea Gărzii Naţionale a fost cauzată de faptul că puterea decizională era deţinută numai de fostul ministru interimar al apărării Christopher Miller şi de fostul secretar al armatei terestre Ryan McCarthy, doi aliaţi ai lui Donald Trump.

Potrivit generalului William Walker, comandantul Gărzii Naţionale din Washington, Ryan McCarthy a spus chiar că "forţa de reacţie rapidă", care era pregătită să intervină în caz de violenţe, nu putea fi desfăşurată fără unda verde din partea sa.

Citește și:

Prof. Radu Gologan, după olimpiada online de mate: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude ”

Intervenția Gărzii Naționale, întârziată trei ore

William Walker a declarat că întârzierea a însemnat că forţa nu a fost disponibilă în punctul de maxim al violenţelor care au făcut cinci morţi.

Unda verde pentru desfăşurarea Gărzii Naţionale a fost "dată în cele din urmă de către ministrul interimar al apărării şi mi-a fost transmisă de responsabilii armatei terestre la ora 17.08", a indicat William Walker în cursul unei audieri comune miercuri în faţa a două comisii senatoriale.

"Asta nu trebuia să dureze trei ore", a spus el.

Citește și:

Etapa a III-a de vaccinare anti-COVID: atenție, se schimbă regulile! Când începe, cine e prioritar

Generalul a precizat că Miller şi McCarthy nu erau disponibili pentru un apel telefonic telefon la 14:30 privind situaţia existentă.

Dar, a adăugat el, colaboratorii lui McCarthy care s-au alăturat apelului au spus că se opun desfăşurării Gărzii Naţionale, deoarece "au crezut că s-ar fi provocat dezordine".

De asemenea, au afirmat că trimiterea soldaţilor în uniformă ar stârni furia insurgenţilor, potrivit generalului Walker.

Robert Salesses, un înalt responsabil din Ministerul Apărării, a confirmat că Christopher Miller - numit de Donald Trump la 9 noiembrie, la aproape o săptămână după înfrângerea sa la alegerile prezidenţiale - hotărâse că decizia de a activa Garda Naţională îi revine.

"Miller dorea să decidă modul în care Garda Naţională va fi utilizată în ziua respectivă", a spus el în cursul audierii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te