Orban și-a făcut drum în Georgia exact în ziua în care Iohannis vine la Budapesta. Frica premierului

DE Daniel Toșa | Actualizat: 11.10.2023 - 17:39
Orban și-a făcut drum în Gerogia exact în ziua în care Iohannis vine la Budapesta - Foto: Profimedia images

Controversatul premier al Ungariei, Viktor Orban „și-a căutat drum” în Georgia, plecând din Budapesta exact în ziua în care președintele român Klaus Iohannis avea programată încă din primăvară o vizită oficială de stat, prima după o pauză de 14 ani.

SHARE

Administraţia Prezidenţială a transmis că "vizita are loc în contextul unei dinamici crescute a contactelor la nivel înalt, după vizita oficială efectuată de preşedintele Katalin Novák la Bucureşti, în septembrie 2022, şi participarea la cel de-al 8-lea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, găzduit de preşedintele României în septembrie 2023".

Viktor Orban și-a făcut drum în Georgia exact în ziua în care Iohannis vine la Budapesta

"Este prima vizită la nivel de şef de stat la Budapesta în ultimii 14 ani şi reprezintă o ocazie pentru a discuta, la acest nivel, despre stadiul relaţiei de Parteneriat Strategic şi despre perspectivele de dezvoltare a acestuia, precum şi despre modalităţile concrete de aprofundare a dialogului bilateral", precizează sursa citată.

Cei doi preşedinţi vor analiza situaţia actuală la nivel regional, european şi global, prin prisma războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, cu accent pe implicaţiile de securitate, energetice, alimentare şi privind lanţurile de distribuţie. În acest context, vor fi abordate şi măsurile de sprijin pentru cei mai afectaţi parteneri din regiune, în special Republica Moldova.

În ceea ce priveşte agenda europeană, se vor discuta priorităţile Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, pe care Ungaria o va deţine în a doua parte a anului 2024.

Citește și: Slovacia reacționează după discursul batjocoritor a lui Orban de la Tușnad. România, nu

Relaţiile bilaterale româno-ungare se desfăşoară în baza Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară, semnat şi intrat în vigoare în 1996, precum şi a Declaraţiei de Parteneriat Strategic între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI, semnată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002, de la adoptarea căreia s-au împlinit 20 de ani în 2022. 

I-a fost frică lui Orban de Iohannis?

Surse politice au transmis pentru Newsweek România că, de fapt, Viktor Orban a plecat chiar în ziua vizitei președintelui României întrucât îi era teamă că șeful statului român ar putea aborda temele sensibile pe care Orban le-a inflamat în timpul vizitei sale de la Tușnad, sau că ar trebui să răspundă de ce Ungaria „deviază” tot mai mult de la valorile europene, sprijinul pentru Ucraina sau o altă temă sensibilă unde Ungaria „se ascunde” în spatele Turciei în ceea ce privește aderarea Suediei la NATO.

În discursul rostit la Băile Tuşnad, Viktor Orban a criticat faptul că ministerul român al Afacerilor Externe i-a trimis un material în care i-a spus despre ce poate să vorbească şi despre ce nu poate, context în care premierul ungar a atras atenţia că ţara sa va prelua preşedinţia Consiliului UE şi "un obiectiv principal al Ungariei" va fi sprijinirea României în demersul de aderare la spaţiul Schengen.

Citește și: Viktor Orban: MAE român mi-a spus despre ce să nu vorbesc, despre ce pot să vorbesc

Potrivit premierului ungar, în respectivul material i s-a scris de asemenea să nu vorbească despre unităţi administrativ-teritoriale inexistente în România. "Probabil s-au referit la Transilvania şi Ţinutul Secuiesc, dar nu am susţinut niciodată că acestea ar fi fost unităţi teritoriale româneşti", a afirmat Viktor Orban.

El a spus mai departe că, potrivit aceluiaşi document primit de la MAE român, există lucruri despre care poate vorbi, dar nu le poate denigra, cum ar fi valorile occidentale. "Astăzi, valorile occidentale înseamnă trei lucruri: migraţia, LGBTQ şi războiul", dar "nu trebuie să le discreditezi, ele se discreditează singure", a remarcat Viktor Orban.

Totuși, de ce a plecat Viktor Orban?

Premierul Viktor Orbán a plecat într-o vizită în Georgia pentru a participa la prima reuniune a cabinetului comun ungaro-georgian, pentru a discuta printre altele despre dezvoltarea relațiilor economice și securitatea energetică, a informat Bertalan Havasi, șeful de presă al premierului, transmite agenția ungară de presă MTI.

În timpul programului său de două zile, Orbán va purta, de asemenea, discuții bilaterale cu premierul georgian Irakli Garibashvili.

Decizia privind reuniunea comună a guvernelor ungar și georgian a fost adoptată în timpul vizitei oficiale a premierului georgian în Ungaria, în octombrie anul trecut, când cei doi prim-miniștri au semnat și un acord de parteneriat strategic, a reamintit dl Havasi. 

În timpul reuniunii comune a cabinetului, se așteaptă ca părțile să semneze cinci acorduri bilaterale. 

Pe lângă dezvoltarea relațiilor economice și comerciale, printre alte subiecte prioritare se va număra și proiectul "Coridorul de energie verde - Cablul submarin de la Marea Neagră", care va permite în viitor transportul energiei verzi azere către Ungaria printr-un sistem de cooperare româno-ungaro-georgian-azer, scrie presa maghiară miniszterelnok.hu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te