Liderii UE se vor confrunta joi cu premierul ungar Viktor Orban, care amenință să se opună prin veto unui pachet masiv de ajutor și începerii negocierilor de aderare a Ucrainei.
Orban se ceartă cu toată Europa și blochează ajutorul pentru Ucraina. Îi face "jocurile" lui Putin
Summitul crucial de la Bruxelles, care, de teama diplomaților, ar putea dura mai mult decât cele două zile planificate, are loc în contextul în care temerile legate de sprijinul acordat de Occident Ucrainei după aproape doi ani de război cu Rusia se amplifică.
Kievul caută cu disperare să îmbunătățească situația după ce președintele Volodimir Zelenski nu a reușit la Washington să convingă parlamentarii republicani care blochează sprijinul din partea Statelor Unite.
Orban, cel mai apropiat aliat al Rusiei în Uniunea Europeană, stă în calea speranțelor Ucrainei de a obține un ajutor financiar de 50 de miliarde de euro și de a progresa spre obiectivul său de a adera într-o zi la blocul comunitar.
Citește și: Viktor Orban, ajutor uriaș pentru Putin. Ungurii cer „trumpiștilor” stoparea banilor pentru Ucraina
Criticii l-au acuzat pe liderul ungar că "ține ostatică" supraviețuirea Kievului în încercarea de a forța Bruxelles-ul să deblocheze miliarde de euro din fondurile UE înghețate din cauza unei dispute privind statul de drept.
În ceea ce unii au considerat a fi o concesie de ultim moment, executivul UE, Comisia Europeană, a acceptat miercuri să deblocheze 10 miliarde de euro din acești bani.
Citește și: EXCLUSIV Ce bani a făcut România ducând combustibil nuclear de la Putin la Viktor Orban cu CFR Marfă
Dar 21 de miliarde de euro rămân în continuare în afara controlului lui Orban și nu era deloc clar că gestul ar putea evita o dispută dăunătoare la summit.
Premierul maghiar a avertizat că deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina ar fi o "greșeală teribilă" și că nu va ceda.
Zelenski a replicat că Orban nu are "niciun motiv" să blocheze Kievul să se îndrepte spre aderarea la UE și a declarat că țara sa nu poate învinge Rusia fără mai mult sprijin occidental, potrivit KievPost.com.
Acest impas pregătește terenul pentru ore întregi de tatonări la Bruxelles, în timp ce liderii europeni vor încerca să ajungă la un acord pentru a-l determina pe Orban să renunțe.
"Nu sunt atât de optimist, după ce am vorbit cu Viktor Orban despre aceste probleme", a declarat premierul Estoniei, Kaja Kallas, în ajunul reuniunii.
Șeful Consiliului European, Charles Michel, a cărui sarcină este de a convinge liderii să ajungă la un acord, a insistat că se lucrează "zi și noapte" pentru a încerca să se ajungă la un acord.
"Cel mai important lucru pentru noi, ca Europa, este să sprijinim efectiv Ucraina, nu pot accepta niciun fel de această, știți, stare de apatie sau de oboseală", a declarat noul premier polonez ales, Donald Tusk.
"Nu vorbim doar despre Ucraina, despre război și despre agresiunea rusă, ci și despre viitorul nostru", a spus Tusk, el însuși fost șef al Consiliului UE și gazdă a summitului.
Omologul olandez al lui Tusk, Mark Rutte, a fost de acord că este "vital să ajungem la un acord cu privire la cele 50 de miliarde pentru Ucraina".
"Ei duc lupta noastră. Și acest lucru trebuie să se întâmple în această săptămână. Așa că voi lucra neobosit cu toți colegii mei pentru a o adopta", a declarat el.