Viktor Orban, ajutor uriaș pentru Putin. Ungurii cer „trumpiștilor” stoparea banilor pentru Ucraina

DE Daniel Toșa | Actualizat: 11.12.2023 - 10:09
Viktor Orban, ajutor uriaș pentru Putin. Ungurii cer „trumpiștilor” stoparea banilor pentru Ucraina - Foto: Profimedia images

Viktor Orban, ajutor uriaș pentru Putin. Ungurii cer „trumpiștilor” stoparea banilor pentru Ucraina. Oficialii maghiari vor avea întâlniri la Washington cu membri republicani ai Congresului, cu scopul de a pune capăt sprijinului militar american pentru Ucraina

SHARE

Evenimentul de două zile, care începe luni, este organizat de fundația conservatoare Heritage Foundation și va include discuții despre războiul din Ucraina și probleme culturale transatlantice.

Viktor Orban, ajutor uriaș pentru Putin. Ungurii cer „trumpiștilor” stoparea banilor pentru Ucraina

Márton Ugroshdi, secretar de stat adjunct în cadrul biroului politic al lui Orbán, și Attila Demko, un proeminent cercetător care îl susține pe Orbán, sunt vârfurile de lance al evenimentului.

Agenda primei zile include discursuri în cadrul unor mese rotunde, cu participanți precum fostul ambasador Kelly Curry, numit de Trump, și Magor Ernyei de la Centrul pentru Drepturi Fundamentale.

A doua zi va cuprinde discuții private, la care se pare că vor participa membri republicani ai Congresului. Această reuniune strategică are loc pe fondul unei dezbateri aprinse la Washington cu privire la continuarea ajutorului acordat Ucrainei.

Casa Albă a avertizat recent că, în lipsa unei acțiuni legislative, fondurile pentru ajutorul militar acordat Kievului se vor epuiza până la sfârșitul anului.

O sursă apropiată ambasadei Ungariei a sugerat încrederea lui Orbán în blocarea ajutorului american pentru Ucraina în Congres, precum și eforturile de a influența deciziile UE în această privință.

Implicarea Fundației Heritage, cunoscută pentru opoziția sa față de ajutorul american acordat Ucrainei, evidențiază un impuls conservator semnificativ împotriva continuării implicării americane în conflictul din Ucraina, potrivit The Guardian.

Dacă „pică” Ucraina, Putin „va ataca Moldova și țările NATO din est”

Kay Bailey Hutchison, fost ambasadoare americană timp de patru ani la NATO, a avertizat miercuri că o ciocnire dintre Statele Unite ale Americii şi Rusia devine mult mai probabilă dacă SUA abandonează Ucraina, iar Rusia trimite trupe mai departe spre vest.

Reticenţa în privinţa continuării sprijinului militar pentru Ucraina a crescut în rândul republicanilor. Unii dintre pretendenţii la înlocuirea lui Kevin McCarthy în funcţia de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor au promis că vor reduce ajutorul pentru Kiev, la fel ca unii candidaţi la preşedinţia SUA.

Într-o dezbatere la Universitatea din Texas, Hutchison şi secretarul de stat Antony Blinken au subliniat că este imperativ ca SUA să ajute Ucraina şi să se asigure că Rusia nu este încurajată să-şi continue aventura belicoasă.

"Unul dintre lucrurile pe care, în opinia noastră, Putin îl crede este că poate să reziste mai mult decât noi. Că el poate să reziste mai mult decât ucrainenii. Că poate să reziste sprijinului pe care Ucraina îl primeşte. Şi este foarte important să demitizăm această idee", a declarat Blinken în cadrul acestei dezbateri de 50 de minute la Austin, capitala statului Texas.

Trump, prieten cu Putin ar putea „abandona” Europa să se „descurce” cu Rusia

"Din prima zi am primit instrucţiunea de la preşedintele Biden de a reangaja, revitaliza şi revigora toate alianţele şi parteneriatele noastre, cum ar fi cu NATO", a afirmat şeful Departamentului de Stat, făcând aluzie la dispreţul predecesorului Donald Trump faţă de alianţa europeană.

Hutchison a reprezentat SUA la NATO în cea mai mare parte a preşedinţiei lui Trump, în timp ce el ameninţase în repetate rânduri că va reduce angajamentul faţă de Alianţă, acuzând ţările aliate că transferă povara securităţii lor asupra contribuabililor americani prin cheltuieli prea mici pentru apărare.

Pe lângă criticile sale caustice la adresa NATO, Trump s-a remarcat printr-o deschidere afişată faţă de Putin.

Hutchison a recunoscut tensiunile dintre SUA şi aliaţi după ce şi-a părăsit postul la începutul anului 2021, recunoscându-i-se meritele pentru că a apărat interesele NATO în faţa lui Trump şi a reasigurat aliaţii ofensaţi şi nervoşi în legătură cu sprijinul ezitant al Statelor Unite.

"Una dintre plângerile pe care le-am avut uneori în trecut în timp ce eram angajaţi în întreaga lume este cum se face că noi purtăm toată povara? De ce alţii nu-şi fac partea lor în mod echitabil?", a spus miercuri Blinken, adăugând că, în Ucraina, "restul lumii face un pic mai mult decât noi". "Deci, avem o împărţire grozavă a poverii", a remarcat el.

Al Treilea Război Mondial, mai aproape ca niciodată

Joe Biden a pledat recent, pe lângă republicanii din Congres, să accepte o nouă infuzie de ajutor militar pentru Ucraina.

"Dacă Putin ia Ucraina, nu se va opri acolo", a spus Biden, estimând că Putin va continua cu un atac asupra unui stat aliat membru NATO.

În cazul în care Ucraina va ceda în fața Rusiei, Republica Moldova este „următoarea” victimă. Mai departe, urmează atacul asupra țărilor NATO din estul Europei.

Ucraina nu este membră NATO. În conformitate cu Articolul 5 al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice, o eventuală lovitură asupra Poloniei, României, țărilor baltice sau a oricărui alt stat membru va fi considerată un atac asupra fiecare membru al Alianţei, notează DPA.

"Poporul ucrainean este atât de curajos încât merită sprijinul nostru. Dacă reuşim să ducem la bun sfârşit aceasta cu ei, nu va fi necesar să trimitem trupe într-un conflict mai mare", a afirmat Hutchison, indicând că dorinţa lui Vladimir Putin este de a restabili dominaţia Rusiei pierdută odată cu prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te