Viktor Orban, remarcă subtilă. Cine crede că va ocupa poziția de guvernator al Băncii Naţionale

DE Elena Petrescu | Actualizat: 09.09.2024 - 19:09
Viktor Orban, remarcă subtilă. Cine crede că va ocupa poziția de guvernator al Băncii Naţionale - Foto: Profimedia(imagine cu rol ilustrativ)
Viktor Orban, remarcă subtilă. Cine crede că va ocupa poziția de guvernator al Băncii Naţionale - Foto: Profimedia(imagine cu rol ilustrativ)

Viktor Orban, remarcă subtilă. Cine crede că va ocupa poziția de guvernator al Băncii Naţionale a Ungariei. Premierul Ungariei şi-a anunţat intenţia de a combina portofoliul Economiei cu cel al Finanţelor şi a sugerat că cine ar deveni următorul guvernator al Băncii Naţionale.

SHARE

Viktor Orban a sugerat că unul din cei 2 miniştri afectaţi de această restructurare va deveni următorul guvernator al Băncii Naţionale a Ungariei (MNB), transmite Bloomberg.

Viktor Orban, remarcă subtilă. Cine crede că va ocupa poziția de guvernator al Băncii Naţionale

Comentariile lui Viktor Orban, făcute la o întâlnire cu susţinătorii săi care a avut loc în weekend, sugerează că ministrul Finanţelor, Mihaly Varga, sau colegul său de la Economie, Marton Nagy, ar putea să fie succesorul guvernatorului MNB, Gyorgy Matolcsy, după ce mandatul acestuia va expira, la 1 martie 2025.

Investitorii urmăresc cu atenţie cine va fi ales pentru acest post important pentru posibile indicii cu privire la politica economică a Ungariei.

Citește și: Ungaria, gata să inunde UE cu spioni printr-un sistem de „card național” pentru ruși și bieloruși

Combinarea portofoliilor Finanţelor şi Economiei va crea un "super-minister", a scris Orban duminică pe pagina sa de Facebook. "Unul va fi principalul ministru responsabil de economie, celălalt va fi guvernatorul băncii centrale", a mai scris Orban.

Chiar dacă Mihaly Varga este considerat de investitori ca fiind mai moderat, el a fost totuşi în funcţie timp de mai mulţi ani în care deficitul bugetar a depăşit ţinta.

Pe de altă parte, Marton Nagy a susţinut politici mai intervenţioniste atât în interiorul guvernului cât şi în rolul său anterior de vice-guvernator al Băncii Naţionale.

"Varga este văzut ca un tehnocrat, dar faptul că deficitul bugetar a depăşit 6% în fiecare an de după 2020 este o pată în CV-ul său", a spus Viktor Szabo, manager de portofoliu la Abrdn Plc din Londra.

"Politicile inovative, dar perturbatoare, destinate stimulării creşterii economice ale lui Marton Nagy, nu îl fac un candidat ideal pentru a conduce banca centrală", a adăugat Viktor Szabo.

Alegerea celui care va conduce noul minister combinat al Economiei şi Finanţelor ar putea oferi un indiciu cu privire la intenţiile lui Orban, dacă va da prioritate unei politici economice expansioniste până la următoarele alegerile sau va tăia cheltuielile, după ce datoria guvernamentală şi costurile cu împrumuturile au explodat, conform Agerpres.

Orban a sugerat că ar putea face ambele lucruri, inclusiv o majorare semnificativă a salariului minim, în contextul în care principalul rival politic, Peter Magyar, a promis că va dubla salariul minim, dacă va câştiga alegerile.

Citește și: Ungaria anunță data când România trebuie să fie în Schengen. „Nu vor mai fi pașapoarte la graniță”

Cele mai recente date publicate de Ministerul Finanţelor de la Budapesta, deficitul bugetar a explodat în acest an până la 2.860 miliarde forinţi (8 miliarde dolari) după o nouă lună cu deficit bugetar în august. Guvernul este pregătit să ia măsuri suplimentare, pe lângă majorarea unor taxe pe companii şi amânarea unor investiţii publice, pentru a-şi atinge obiectivele în materie de reducere a deficitului bugetar, a precizat Ministerul Finanţelor într-un comunicat de presă.

Potrivit Bloomberg, Viktor Orban se bazează foarte mult pe Marton Nagy la elaborarea politicii economice, inclusiv pentru stimularea consumului şi IMM-urilor în ideea de a da un impuls economiei, care este în pericol să intre în recesiune, după o contracţie a PIB-ului în al doilea trimestru al acestui an. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te