Viktor Orban apelează la strategia „energia” pentru a-l elibera pe Putin de sancțiunile Occidentului. Orban a făcut aceste declaraţii în contextul în care liderii statelor membre ale UE s-au reunit săptămâna trecută la un summit informal în Budapesta, unde au semnat o declaraţie privind competitivitatea Uniunii Europene.
Viktor Orban apelează la strategia „energia” pentru a-l elibera pe Putin de sancțiunile Occidentului
În cadrul summitului, liderii europeni s-au angajat să exploreze "noi instrumente" pentru finanţarea transformărilor economice necesare pentru creşterea competitivităţii blocului comunitar și pentru a reduce astfel decalajul faţă de Statele Unite şi China.
Orban a precizat că, pentru a spori competitivitatea economică, preţurile la energie trebuie reduse "prin orice mijloace", iar sancţiunile actuale împotriva Rusiei nu vor contribui la acest obiectiv.
"Asta înseamnă că sancţiunile trebuie regândite, deoarece, în conformitate cu politica actuală, preţurile la energie nu vor coborî", a declarat liderul ungar într-un interviu pentru postul public de radio din Ungaria.
Premierul Ungariei a adăugat că firmele americane plătesc un sfert din preţul pe care îl plătesc firmele europene pentru gaze și electricitate, un dezavantaj economic semnificativ pentru companiile din UE, pe care nu îl pot contracara prin alte mijloace.
Citește și: "Lacheul" lui Putin, ironii la adresa traiului din România: Românii o duc mai bine? Mutați-vă acolo!
Critici constante la adresa sancţiunilor UE și a sprijinului pentru Ucraina
De la începutul invaziei rusești în Ucraina, Orban a fost unul dintre cei mai vocali critici ai sancţiunilor impuse Moscovei de Uniunea Europeană și ale sprijinului financiar și militar oferit Ucrainei, potrivit Reutes.
Citește și: Cum vrea Ungaria lui Orban să controleze facturile a peste 3.400.000 de români. Tranzacția e pe masa
În timp ce majoritatea țărilor din Vestul Europei au depus eforturi pentru a-și reduce dependența de energia rusească, Ungaria continuă să importe o mare parte din necesarul său de energie din Rusia, asigurându-și între 80 și 85% din necesarul de gaze naturale și 80% din necesarul de petrol din această țară.