Cele două guri deschise se află pe partea de sud-est a vulcanului, la o înălţime de 3.250 de metri şi respectiv 2.800 de metri deasupra mării, potrivit INGV, care a observat o intensificare a activităţii a vulcanului, a cărui expulzare de lavă şi cenuşă nu a afectat activitatea Aeroportului Internaţional din Catania.
Citește și: În prag de vară, 100 de blocuri dintr-un mare cartier din București rămân fără apă caldă
Fluxul de lavă care se scurge din cele două guri se îndreaptă spre zona Valle del Bove, având o lungime de aproape 2.100 de metri, în timp ce scurgerile de lavă din celelalte guri, care s-au format pe 12 şi 20 mai, avansează pe versantul de nod-vest al vulcanului. Centrul activităţii vulcanului se află în zona craterului de sud-est, la o înălţime de aproape 3.000 de metri deasupra nivelului mării.
Citește și: Iohannis: Războiul declanşat de Rusia ne arată tuturor că trebuie să protejăm valorile democratice
Protecţia Civilă italiană a emis codul galben pentru activitatea recentă a vulcanului care de peste un an, din 10 februarie 2021, expulzează lavă şi cenuşă.
Potrivit INGV, în august anul trecut, ultimele erupţii din craterul de sud-est au dus la o creştere în înălţime a vulcanului Etna cu 33 de metri, astfel încât noul vârf a ajuns la 3.357 de metri deasupra nivelului mării. Din 1980, craterul din nord-est era considerat cel mai înalt al vulcanului sicilian, cu 3.324 de metri înălţime, care a ajuns la cota maximă de 3.350 de metri în 1981, înainte să înceapă să se erodeze.