VIDEO VIRAL Ministrul rus al Apărării: „URSS se va întoarce”. Sinistru!

DE Adina Mutăr | 28.07.2022 - 19:18
Ministrul rus al Apărării: „URSS se va întoarce”/foto: profimedia

O declarație a ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, surprinsă într-o înregistrare video, a devenit virală pe rețelele de socializare. Acesta spunea că „Uniunea Sovietică se va întoarce”.

SHARE

Un scurt videoclip postat miercuri de utilizatorul Twitter @Krichevskaya și preluat rapid de rețelele de socializare a pretins că Șoigu promitea revenirea Uniunii Sovietice.

Declarația, scoasă din context, a fost rapid socotită o confirmare a adevăratelor ambiții ale Kremlinului.

Alte conturi importante, inclusiv al fostului ambasador al SUA în Rusia, Michael McFaul, au distribuit, de asemenea, videoclipul, unele dintre acestea pretinzând că redau citatul direct al lui Șoigu:

„Ministrul rus al Apărării, Șoigu: Totul este temporar. Va exista din nou Uniunea Sovietică, nimeni nu va pleca nicăieri și vom trăi în pace”, a postat Ostap Yarysh, un jurnalist de la Vocea Americii stabilit în Ucraina.

Videoclipul și citatul, fie în întregime, fie pe „scurt”, au fost distribuite în postări vizualizate de sute de mii de utilizatori Twitter și Telegram.

Citește și

Împotmolit în Ucraina, Putin caută un nou front al războiului: Transnistria, în Republica Moldova

VIDEO Tupeu incredibil. Moscova neagă orice implicare în atacul asupra portului Odesa

Deși înregistrarea video a discursului televizat al lui Serghei Șoigu este reală, aceasta a fost scoasă din context, scrie Newsweek.

De fapt, Șoigu făcea referire la evenimente din trecut. Vorbea la cea de-a 30-a aniversare a războiului din Osetia de Sud din 1991-1992, care a fost descris de Rusia la acea vreme (și este descrisă și astăzi) ca o „operațiune de menținere a păcii”. Doar că discursul său începea cu „la acel moment”, ceea ce n-a mai apărut în postări.

„La acel moment”, cei din generația sa sperau că Uniunea Sovietică se va întoarce!

Toată lumea a luat-o de „bună”

Problema este că nimeni nu a bănuit măcar că ministrul rus al Apărării vorbea de trecut. Mai ales că acesta a subliniat în discurs că „prima operațiune de menținere a păcii a Federației Ruse, care a început la 14 iulie 1992, în Osetia de Sud, a fost efectuată dintr-o suflare și a devenit o piatră de hotar importantă pentru țară”.

Atât de importantă, încât „operațiunea” putea fi repetată, în interesul țării, după cum arată invazia în Ucraina.

Declarațiile recente ale ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov și ale lui Șoigu însuși, cu alte ocazii, spuneau foarte clar că obiectivele de război ale lui Putin în Ucraina „se extind mult dincolo de Donbas” și că „acum, geografia este diferită".

Iar Putin însuși a vehiculat ideea unei uniuni tristatale care ar include Belarusul aliat și părțile anexate din estul Ucrainei, plus ce i-o mai aduce „noua geografie”, între hoatrele fostei URSS.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te