Submarinele americane pot lansa drone subacvatice, dar au probleme în a recupera ambarcațiunea după ce acestea își îndeplinesc misiunea. În ciuda dificultăților de recuperare, aceasta este o caracteristică semnificativă pentru Marina Militară și va aduce flota de submarine în activitatea de desfășurare a dronelor în următorii ani.
Comandantul Forței de submarine, viceamiralul Bill Houston, a declarat pe 1 noiembrie, la conferința anuală a Ligii submarinelor navale, că Marina poate lansa cu ușurință drone subacvatice, dar recuperarea lor pe submarin este o provocare. Razorback, de dimensiuni medii, cântărește 600 de kilograme și este nevoie de o echipă de scafandri pentru a o readuce înapoi în submarin.
Cu toate acestea, sistemul este aproape de a fi implementat complet de către Marina Militară "în viitorul foarte apropiat", a declarat contraamiralul Doug Perry, șeful războiului submarin pentru Biroul șefului operațiunilor navale.
Citește și: VIDEO Efectul crizei: s-au înmulțit infracțiunile de cămătărie, înșelăciune, fals și spălare de bani
Perry crede că Marina va rezolva în curând problema recuperării dronei și că acest neajuns nu va pune în pericol întregul program. Ambarcațiunea fără pilot va trebui să găsească tubul torpilei pentru a se întoarce în submarin atunci când acesta va fi complet operațional.
Drona subacvatică Razorback
Razorback UUV se bazează pe un robot subacvatic numit Remus 600 de la compania de apărare HII. Proiectul de transformare a Remus 600 în Razorback pentru uz naval este executat de Leidos și L3 Harris în cadrul unui contract în valoare de 358 de milioane de dolari.
Una dintre misiuni va fi pentru căutarea și dezactivarea minelor subacvatice. O altă misiune va fi eliminarea munițiilor explozive. Acest Razorback va merge în cele din urmă în misiuni de durată mai lungă pentru a acoperi suprafețe mai mari de ocean.
Citește și: VIDEO Adrian Zuckerman, fost ambasador SUA, despre Schengen: „Olandezii ar trebui să fie rușinați”
Ideea este de a crea capacitatea ca toate submarinele să fie o "navă-mamă pentru drone".
Dronele pot naviga în față și pot extinde raza de acțiune a submarinelor pentru a detecta navele inamice și torpilele care se apropie.
De asemenea, ele pot supraveghea oceanul în care Marina are hărți limitate pentru a găsi munți submarini care ar putea avaria submarinele. Submarinul de atac rapid USS Connecticut a dat peste un munte submarin necunoscut în octombrie 2021. Acest accident a rănit 21 de marinari. Un Razorback desfășurat de către Connecticut ar fi putut evita catastrofa.
Nouă Razorback sunt în prezent în teste. Nu este clar dacă dronele subacvatice vor avea capacități ofensive pentru a ajuta la țintirea navelor inamice, dar acesta ar fi un pas logic următor în parametrii misiunii lor.
Rusia are o armă nucleară subacvatică mortală fără pilot subacvatic
Rusia își dezvoltă drona submarină autonomă cu încărcătură nucleară Poseidon, care poate fi lansată de la mii de kilometri distanță și poate ataca orașele de coastă.
Torpila cu propulsie nucleară ar răspândi contaminarea radioactivă peste centrele de populație pentru a instaura panică în masă. Razorback ar putea fi capabil să detecteze Poseidon înainte ca submarinele să îl detecteze și să permită torpilelor prietene să distrugă Poseidon înainte ca acesta să pătrundă în zonele de coastă.