VIDEO Un avion rusesc Su-27 a lansat o rachetă lângă un avion RAF de patrulă în Marea Neagră

DE Elena Andrei | Actualizat: 20.10.2022 - 17:37
Un avion rusesc Su-27 a lansat o rachetă lângă un avion RAF/foto: forces.net

Un avion de vânătoare rusesc a lansat o rachetă în apropierea unui avion al RAF deasupra Mării Negre, a dezvăluit ministrul Apărării din Marea Britanie, Ben Wallace. Rusia a spus că a fost o „defecțiune”.

SHARE

Ben Wallace a declarat în Camera Comunelor că incidentul a avut loc în "spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre" joi, 29 septembrie. 

Acesta a adăugat că un avion neînarmat RAF RC-135 Rivet Joint a fost urmărit de două SU-27 rusești, dintre care unul a lansat o rachetă în apropierea RAF Rivet Joint, dincolo de raza vizuală.

„Aș dori să împărtășesc cu Parlamentul detalii despre un incident recent care a avut loc în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre. La 29 septembrie, un avion neînarmat RAF RC-135 Rivet Joint, un avion de tip civil aflat în patrulare de rutină deasupra Mării Negre, a fost interacționat de două avioane de vânătoare rusești SU-27 înarmate”, a declarat Wallace.

„Nu este neobișnuit ca avioanele să fie urmărite. Totuși, în timpul acestei interacțiuni, s-a dovedit că una dintre aeronavele SU-27 a lansat o rachetă în apropierea RAF Rivet Joint, dincolo de raza vizuală. Durata totală a interacțiunii dintre aeronava rusă și Rivet Joint a fost de aproximativ 90 de minute. Patrula s-a încheiat, iar aeronava s-a întors la bază”, a detaliat ministrul Apărării.

„Am comunicat îngrijorările mele direct omologului meu rus, ministrul Apărării Șoigu și șefului Statului Major al apărării de la Moscova. În scrisoarea mea am precizat că aeronava nu era înarmată, se afla în spațiul aerian internațional și urma o traiectorie de zbor pre-notificată. Am considerat că era prudent să suspend aceste patrule până la primirea unui răspuns din partea statului rus”, a informat Wallace.

Citește și

Parlamentul olandez adoptă o rezoluție prin care se opune intrării României în Schengen

Cine va fi premier al Marii Britanii? Casele de pariuri indică posibila revenire a lui Johnson

Ministrul rus al Apărării a răspuns la 10 octombrie că a efectuat o anchetă privind circumstanțele incidentului și a afirmat că a fost vorba de o defecțiune tehnică a avionului de vânătoare SU-27. De asemenea, a recunoscut că incidentul a avut loc în spațiul aerian internațional.

Wallace și-a încheiat raportul privind incidentul de deasupra Mării Negre spunând în fața Camerei Comunelor că împreună cu aliații s-a decis reluarea misiunilor de patrulare de rutină, dar de data aceasta escortate de avioane de vânătoare.

„Tot ceea ce facem este luat în considerare și calibrat în ceea ce privește conflictul în curs de desfășurare în regiune și în conformitate cu dreptul internațional.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te