VIDEO UE exclude normalizarea relațiilor cu regimul sirian. Assad, pe lista cu măsuri restrictive

DE Adina Mutăr | Actualizat: 17.03.2023 - 16:19
UE exclude normalizarea relațiilor cu regimul de la Damasc/Foto: Profimedia Images

UE exclude normalizarea relațiilor cu regimul de la Damasc. Assad, pus pe lista cu măsuri restrictive, la 12 ani de la protestele poporului împotriva regimului.

SHARE

Șeful politicii externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a exclus normalizarea relațiilor cu regimul lui Bashar al-Assad, care este responsabil pentru „reprimarea brutală” a propriului popor. 

Sprijinul poporului sirian este o prioritate pentru UE, care este cel mai mare furnizor de ajutor pentru acesta, a precizat Borrell, într-o declarație ce marchează 12 ani de la protestele antiregim ce au dus la războiul civil din Siria.

„Uriașe abuzuri ale drepturilor omului și încălcări grave ale dreptului internațional umanitar de către toate părțile la conflict continuă să fie comise, în special de către regimul sirian și aliații săi”, a subliniat Borrell, potrivit Anadolu.

6,6 milioane de sirieni au părăsit țara și alte 6,8 milioane de persoane trăiesc ca strămutate interne în țară, refuzând să renunțe la revoluția începută în urmă cu 12 ani.

Assad, pus pe lista măsurilor restrictive a UE, pentru prima dată

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/500 al Consiliului din 7 martie 2023 privind măsuri restrictive împotriva încălcărilor și abuzurilor grave ale drepturilor omului îl „încadrează” și pe președintele sirian Bashar al Assad.

Citește și: Assad, la Moscova. Putin vrea să-l „împace” cu Erdogan de dragul centrului de gaze turcesc

„În respect pentru demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și drepturile omului ce sunt o valoare fundamentală a Uniunii și a politicii sale externe și de securitate comune”, Consiliul a decis includerea lui Bashar al-Assad, pentru prima dată, pe lista persoanelor supuse unor măsuri restrictive, alături de Garda Republicană Siriană.

Citește și: EXCLUSIV FOTO Dincolo de Turcia, poporul sirian e în situație extremă. „Nu lăsați copiii să moară”

Garda Republicană Siriană este o entitate responsabilă de securitatea oficialilor și face parte din forțele de securitate siriene.

„În rândurile sale, violența sexuală și de gen împotriva femeilor este larg răspândită, în special în timpul conflictului sirian în curs”, se arată în motivarea deciziei.

Victimele au raportat violuri și tortură după arestări arbitrare și în timpul detenției arbitrare.

„Garda Republicană Siriană este, prin urmare, responsabilă pentru încălcări grave ale drepturilor omului în Siria, inclusiv tortura și alte tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante, arestări sau detenții arbitrare, precum și violență sexuală și de gen pe scară largă.”

Bashar al-Assad și comandanții Gărzii Republicane au fost adăugați pe lista UE de restricții.

Turcia nu s-a mai dus la întâlnirea de „împăcare” cu Siria de la Moscova

O întâlnire de la Moscova dintre Rusia, Turcia, Iran și Siria a fost anulată din motive tehnice, a informat presa turcă.

Un oficial al Ministerului rus de Externe a declarat pentru publicația Vedomosti că ministerul nu a confirmat întâlnirea anunțată.

Declarația recentă a președintelui sirian Bashar al-Assad despre necesitatea retragerii trupelor turce din țara sa a contribuit probabil la decizia Turciei de a nu mai merge la Moscova.

„Comunicarea cu Damascul va continua după alegerile din Turcia, dacă Recep Tayyip Erdogan va câștiga. Totuși, dacă opoziția, care nu își ascunde orientarea către Occident și NATO, va câștiga, formatul discuțiilor cu Assad se va schimba dramatic”, scrie Vedomosti.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te