VIDEO Ucraina vrea acum și avioane F-16. Lockheed Martin, gata să-și mărească producția

DE Adina Mutăr | Actualizat: 26.01.2023 - 21:15
Ucraina vrea acum și avioane F-16/Foto: belgyia air force

După ce a obținut tancuri occidentale pentru a se apăra de invazia Rusiei, Ucraina cere cum F-16 și alte avioane de luptă. Lockheed Martin, producătorul avioanelor de luptă F-16, este pregătit să își mărească producția.

SHARE

Următorul mare obstacol este achiziționarea avioanelor de luptă, a declarat  Yuriy Sak, consilier al ministrului ucrainean al Apărării, Oleksi Rejikov, potrivit Reuters.

„Dacă le obținem, avantajele pe câmpul de luptă vor fi pur și simplu imense. Nu este vorba doar de F-16. Avioane de a patra generație, asta ne dorim."

Comentariul său a venit în timp ce președintele Joe Biden a anunțat că SUA vor trimite 31 de tancuri sofisticate M1 Abramsîn Ucraina. În aceeași zi, Germania a confirmat că trimite tancuri Leopard 2, după săptămâni de dezbateri.

F-16 este un avion de vânătoare puternic, capabil să zboare cu o viteză dublă față de cea a sunetului și să atingă ținte în orice condiții meteorologice, potrivit Forțelor Aeriene americane.

Forțele aeriene ucrainene, care au o flotă de avioane de luptă învechite din epoca sovietică, au cerut F-16 și alte avioane moderne.

Lockheed Martin, producătorul avioanelor de luptă F-16, este pregătit să își mărească producția pentru a satisface cererea țărilor care ar putea accepta să reexporte avioanele lor în Ucraina, a declarat Frank St. John, directorul operațional al companiei, potrivit Financial Time.

Compania americană nu participă în mod direct la negocierile privind posibila livrare de avioane de luptă către Ucraina.

St. John a menționat că au existat "multe discuții despre transferuri de F-16 de la terți". Țările ar putea reexporta avioanele lor de luptă de producție americană în Ucraina pentru a-și proteja spațiul aerian de invadatorii ruși.

St. John a precizat că Lockheed Martin va accelera producția de avioane de luptă F-16 în Greenville, Carolina de Sud.

Citește și

VIDEO Rusia a simulat un atac nuclear după ce o fregată s-a abătut de la curs și s-a apropiat de SUA

Cele mai bune și mai rele date în 2023 pentru acțiune. Adaptați-vă calendarul pentru câștig

Însă, vânzarea sau transferul de avioane de luptă de producție americană către țări terțe trebuie să fie mai întâi aprobate de Guvernul american.

Mai mult sprijin pentru apărarea Ucrainei înseamnă un „sfârșit mai rapid al războiului” cu Rusia, a declarat președintele ucrainean.

„Trebuie să deblocăm aprovizionarea cu rachete cu rază lungă de acțiune, este important să extindem cooperarea în domeniul artileriei și trebuie să realizăm aprovizionarea cu avioane”, a spus Volodimir Zelenski.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te