VIDEO Turcia și SUA, risc de confruntare în operațiunea militară anunțată de Erdogan în Siria

DE Adina Mutăr | Actualizat: 25.05.2022 - 23:32

Statele Unite au avertizat Turcia să nu lanseze o nouă operațiune militară în nordul Siriei, afirmând că „aliatul NATO” ar pune în pericol populația civilă, dar și trupele americane, aflate în zona unde președintele turc a anunțat o nouă intervenție.

SHARE

untem profund îngrijorați de rapoartele și discuțiile privind o potențială intensificare a activității militare în nordul Siriei și, în special, de impactul acesteia asupra populației civile", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

„Condamnăm orice escaladare. Susținem menținerea liniilor actuale de încetare a focului", a mai spus el.

Anunțul președintelui Recep Tayyip Erdogan vinie după ce o delegație turcă a purtat convorbiri la Washington cu privire la ridicarea sancțiunilor privind achiziționarea de avioane de luptă F-16.

Totodată, s-a discutat despre garanțiile de securitate pe care Ankara le dorește de la Suedia și Finlanda pentru a primi acceptul Turciei în privința aderării la NATO.

Și toate se învârt în jurul formațiunilor kurde PKK/YPG, pe care Turcia le consideră de aceeași factură teroristă.

Zona de siguranță de 30 de kilometri de pe teritoriul Siriei

Turcia insistă pe necesitatea operațiunii militare anunțate, deoarece „atât SUA, cât și Rusia nu și-au respectat promisiunile privind retragerea grupării teroriste YPG/PKK din nordul Siriei la 30 de kilometri de la granița sudică a Turciei”.

„Gruparea teroristă continuă să comită atacuri teroriste în regiunea eliberată de forțele armate turce și de Armata Națională Siriană (SNA)”, comunică Administrația turcă.

Turcia a încheiat acorduri separate cu SUA și Rusia privind retragerea luptătorilor YPG/PKK în timpul Operațiunii „Primăvara păcii", începută la 9 octombrie 2019 în nordul Siriei.

După ce s-au angajat ca luptătorii YPG/PKK să fie retrași la 30 kilometri la sud de frontiera turcă, în conformitate cu acordurile, SUA și Rusia nu și-au respectat promisiunile timp de doi ani și jumătate.

În timpul unei vizite în Turcia a vicepreședintelui american de atunci, Mike Pence, la opt zile de la începerea operațiunii „Primăvara păcii", partea americană s-a angajat ca gruparea teroristă să se retragă la 32 km sud de graniță, ceea ce nu s-a întâmplat.

Rusia s-a angajat, de asemenea, să retragă gruparea din Tal Rifat și Manbij în cadrul unui acord încheiat cu Turcia în aceeași ocazie. Potrivit oficialilor turci, Rusia, care controlează autostrada M4 din nord-vestul Siriei, nu a făcut nimic pentru a-și îndeplini angajamentul.

Citește și

Totul pentru NATO: Londra ridică restricțiile pentru exporturile de arme către Turcia. Urmează SUA

Un nou front: Erdogan a anunțat operațiuni militare în Siria, contra forțelor YPG, susținute de SUA

„YPG/PKK desfășoară în principal atacuri teroriste în Manbij, Ayn Al-Arab și în districtul Tal Rifat din Alep. Gruparea teroristă folosește aceste regiuni ca baze pentru atacurile sale. YPG/PKK, care a ocupat aproximativ o treime din teritoriul Siriei cu sprijinul SUA, vizează adesea cu arme grele Azaz, Marea, al-Bab, Jarablus, Afrin, Tel Abyad și Ras al-Ayn din nordul Siriei”, transmite agenția Anadolu.

Turcia a pornit trei operațiuni militare în Siria - Scutul Eufratului, Ramura de Măslin și Izvorul Păcii - și luptă împotriva luptătorilor kurzi ce încearcă să se infiltreze în regiunile în care activează armata rebelilor sirieni - Armata Națională Siriană, sprijinită de Turcia. 

După ce a prezidat luni o ședință de guvern în capitala Ankara, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat: "În curând vom face noi pași în ceea ce privește porțiunile incomplete ale proiectului pe care l-am început cu privire la zona sigură de 30 km pe care am stabilit-o de-a lungul graniței noastre de sud".

Erdogan a precizat că operațiunea va fi lansată imediat ce forțele militare, de informații și de securitate își vor finaliza pregătirile.

Turcia a lansat și o nouă ofensivă transfrontalieră terestră și aeriană împotriva militanților kurzi din nordul Irakului. 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te