VIDEO Turcia, cu nave, submarine și avioane în Marea Neagră. Trage cu muniție de război

DE Adina Mutăr | Actualizat: 23.10.2024 - 07:25

Turcia, cu nave, submarine și avioane în Marea Neagră. Trage cu muniție de război. 92 de nave de război de suprafață, 7 submarine, 15 avioane, 14 elicoptere și 22 de drone sunt prezente în Marea Neagră, Marea Egee și Mediterana.

SHARE

Turcia, cu nave, submarine și avioane în Marea Neagră. Trage cu muniție de război.

Într-o mișcare neașteptată, Ministerul Apărării turc a anunțat al doilea exercițiu la scară largă „Lupul de mare” pe anul 2024.  

Turcia a programat uriașul exercițiu naval pentru perioada cuprinsă între 21 și 25 octombrie, nu numai înainte de sărbătoarea națională, Ziua Republicii, care începe la 28 octombrie, dar și înaintea vizitei ministrului turc de Externe, Hakan Fidan, la Atena unde se va întâlni cu omologul său George Gerapetritis, la 9 noiembrie. 

Turcia, cu nave, submarine și avioane în Marea Neagră. Trage cu muniție de război

Problemele-cheie puse pe masă includ viitorul Consiliu Suprem de Cooperare și modul de a proceda cu discuțiile privind potențialele rezoluții legale.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a subliniat recent o „abordare holistică” a negocierilor, ce include nu doar chestiunile maritime din Marea Egee și zona economică exclusivă (ZEE), ci și preocupările Turciei cu privire la demilitarizarea insulelor din estul Mării Egee și suveranitatea asupra anumitor insulițe.

Exrcițiul amplu în Marea Neagră, Egee și Mediterana vizează creșterea nivelului operațional, pregătirea și funcționarea forțelor armate turcești. 

La acest exercițiu, care se va desfășura cu muniție reală și rachete ghidate, vor participa 92 de nave de război de suprafață, 7 submarine, 15 avioane, 14 elicoptere și 22 de drone ale Armatei Terestre, Forțelor Aeriene, Marinei și Gărzilor de Coastă, potrivit Anadolu.

Citește și: Erdogan cere un loc permanent în Consiliul de Securitate al ONU pentru Turcia.

Într-un moment în care Grecia și Turcia nu conduc acțiuni care să tensioneze relațiile între țări, decizia Ankarei de a efectua pentru a doua oară în 2024 exercițiul  „Seawolf” poate distruge acest echilibru. 

Turcia, buget record pentru dezvoltarea armatei

Săptămâna trecută, vicepreședintele turc Cevdet Yilmaz a declarat că țara sa va cheltui 47 de miliarde de dolari pentru apărare în 2025. 

Cheltuielile pentru armată au atins un astfel de nivel pentru prima dată în istoria țării.

Citește și:  Erdogan îi cere lui Putin să dea înapoi Crimeea. „Turcii tătari sunt discriminați de Rusia”

Proiectul de buget, deja semnat de președintele Recep Tayyip Erdogan, a fost înaintat Comisiei din 22 octombrie.

Rezultatul aprobat va intra în vigoare în termen de o lună. Vor fi cheltuiți aproximativ 26 de miliarde de dolari pentru armată, iar restul va merge pentru finanțarea securității interne a țării.

Pentru comparație, bugetul de apărare al Turciei în 2024 a fost de 40 de miliarde de dolari, iar în 2023 a fost de doar 15 milioane de dolari.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te