VIDEO Top 5 cele mai scumpe avioane de vânătoare din lume. Cum te atacă de 130.000.000 $

DE Alex Darvari | Actualizat: 02.08.2022 - 12:39
Lockheed Martin FOTO: Goodfon.com

Avioanele de vânătoare sunt cele mai avansate, cele mai puternice, cele mai complexe din punct de vedere tehnologic. Este firesc că sunt și cele mai scumpe.

SHARE

Deci, dacă ar fi trebuit să cumperi unul, care sunt opțiunile tale?

5. McDonnell Douglas F-15EX Strike Eagle: $87.7 millioane

F-15 în sine nu trebuia să fie ieftin, iar ultima sa variantă, F-15EX, demonstrează acest lucru. Se presupune că va înlocui modelele C și D mai vechi, fiind în același timp mai accesibil decât cele mai avansate avioane de generația a 5-a. Totuși, această accesibilitate vine în principal din costurile operaționale, deoarece aeronava în sine este mai scumpă decât F-35A.

Citește și: VIDEO Taiwanul pune armata în „pregătire imediată de război”. China începe invazia marți?

Costul său de operare ar trebui să fie „doar” 29.000 USD pe oră, iar guvernul SUA speră să aducă costul de operare al F-35A doar la 36.000 USD până în 2024. foto: Aerotime

Citește și: VIDEO Momentul în care ucrainenii fac praf și pulbere un sistem sovietic antiaerian Tunguska

4. Chengdu J-20: $100 millioane

Se știu foarte puține despre avioanele chinezești de generația a 5-a. Prețul său este, de asemenea, o simplă speculație. Cu toate acestea, având în vedere faptul că în urmă cu doar câteva decenii China nu avea nicio industrie aeriană ca atare și că costurile forței de muncă în țară cresc constant estimarea pare realistă.

Totuși, J-20 nu este de vânzare, deoarece China nu a intenționat niciodată să-și exporte arma de top. 

3. Dassault Rafale: a115 milioane $

Există rapoarte diferite despre prețul Rafale, variind între 100 și 120 de milioane de dolari pe bucată în configurația cea mai simplă. Forțele Aeriene Franceze au cumpărat cu siguranță avionul cu mult mai puțin.

Cu toate acestea, fiind unul dintre cele mai avansate avioane și fabricate într-una dintre cele mai scumpe regiuni ale lumii, Rafale nu este ieftin. FOTO: Wikipedia

2. Eurofighter Typhoon: $124 millioane

Un alt avion de luptă european, Eurofighter Typhoon (Foto - wikipedia) poate costa până la 50 de milioane de dolari pentru cumpărătorii din Uniunea Europeană, dar prețul de export este mult mai mare. În 2018, Airbus a oferit Eurofighters Indiei pentru 138 de milioane de euro pe bucată.

Atât pentru Eurofighter, cât și pentru Rafale, vorbim despre cea mai recentă configurație: Tranche 4 și respectiv F3-R (sau echivalent).

1. Lockheed Martin F-35B and F-35C: $135.8 and $117.3 million

În timp ce prețul unui singur F-35A a scăzut drastic în ultimii ani, variantele mai complexe – F-35B și F-35C – nu au urmat aceeași tendință.

Cel mai scump F-35B este echipat pentru decolare scurtă și aterizare verticală (STOVL), în timp ce F-35C este varianta de transport; toate împart nu mai mult de 30% din piese avute în comun, ceea ce înseamnă că optimizarea producției pentru una o afectează abia pe cealaltă.

Ceea ce face din F-35B cel mai scump avion de vânătoare care poate fi achiziționat în 2021

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te