VIDEO Teamă și panică la Belgorod. Rușii de la graniță se tem că vor fi invadați de ucraineni

DE Daniel Toșa | 19.09.2022 - 12:14
Teamă și panică la Belgorod. Rușii de la graniță se tem că vor fi invadați de ucraineni - FOTO: Profimedia

Rusii din orașul de graniță Belgorod se tem că mai devreme sau mai târziu armata ucraineană le va invada teritoriul și vor fi nevoiți să plece din casele lor. Mulți civili ruși povestesc că au început să își cumpere materiale de construcții pentru a-și baricada casele.

SHARE

Războiul a devenit imposibil de ignorat în Belgorod, în sudul Rusiei, la doar câțiva kilometri de granița cu Ucraina.

Soldații ruși care se retrag în urma contraatacului ucrainean cutreieră acum străzile. Apărarea antiaeriană bubuie deasupra capului de mai multe ori pe zi. Orașul este din nou plin de refugiați. Și, la graniță, soldații ruși și ucraineni se află la vedere unul lângă celălalt.

Trei soldați ruși din Osetia se plimbă pe străzile necunoscute pe lângă marea Catedrală a Transfigurării, într-o seară târzie. Par nesiguri pe picioarele lor, poate că sunt beți sau obosiți. Și caută un loc unde să mănânce.

Din februarie, spun ei, au luptat în Ucraina ca parte a forței de invazie. Erau staționați în satul Velyki Prokhody, la nord de Harkov, când a venit semnalul urgent de a fugi înapoi în Rusia, săptămâna trecută.

Soldat rus: "Ce putem spune...Nu am avut de ales"

"Ce putem spune? Un ordin este un ordin. Nu am avut de ales", spune unul dintre ei, purtând o pălărie cu un Z, un simbol tactic adoptat ca emblemă patriotică de susținere a războiului în Rusia.

Pe măsură ce frontul rusesc din Harkov s-a prăbușit, iar ucrainenii care au ales tabăra rusă au fugit spre graniță, un gând sumbru a trecut prin mintea oamenilor obișnuiți de aici: că războiul ar putea trece în Rusia.

Citește și: Serviciile secrete ale SUA: Putin, umilit de eșecul din Ucraina, ar putea bombarda România

Întrebați încotro se îndreaptă în continuare, soldații spun că nu știu. Dar este probabil, cred ei, că vor fi trimiși înapoi în sud "pentru a apăra granița".

Soldații ruși cumpără haine de camuflaj de la tarabă

Văd soldați ruși cumpărând haine de camuflaj și mă întreb de ce nu le au deja, spune Marina, vânzătoare la tarabă din Belgorod.

"Îi văd cum cumpără aceste lucruri și mă întreb de ce nu le au deja", mai spune ea, adăugând că trupele cumpără alimente de bază și ustensile de gătit pe care se aștepta să fie furnizate de armată.

A doua zi, aproximativ 400 de soldați ai Gărzii Naționale întăresc pozițiile deținute de polițiștii de frontieră ruși. Chiar și acolo, spune un activist care a fost prezent, soldații își fac o analiză între ei. 

Citește și: VIDEO Ucraina va primi bateriile SAM NASAMS împotriva atacurilor aeriene ale rușilor în 60 de zile

"Cum naiba s-a întâmplat asta?", i-a spus un polițist de frontieră altuia, își amintesc două persoane care au fost acolo.

În Belgorod, semnalele de război și tensiune sunt la vedere, chiar dacă majoritatea oamenilor cred că este puțin probabil ca conflictul să se extindă.

Rușii se tem de furia ucrainenilor

Oleg, un restaurator originar din Ucraina, poartă un tricou pe care scrie "Născut în Harkov" și a cumpărat plăci de placaj în cazul în care va trebui să acopere ferestrele restaurantului său.

O femeie în vârstă din piață plânge pe umerii unuia dintre ei. "Vă rog, vă rog, ajutați-ne", suspină ea emoționată. Bărbații se apropie pentru a-i aplauda pe soldați pe spate. Deasupra capului, se aude o explozie. "Apărarea antiaeriană", murmură un bărbat.

"Simți [războiul] aici într-un mod în care nu-l simți în alte orașe", spune Andrei Borzikh, un avocat specializat în falimente care a finanțat prin crowdfunding lunete termice pentru puști și alte echipamente pentru armata rusă. El poartă o cască și o vestă antiglonț în mașina sa. "Se aude."

Ucraina nu a dat niciun indiciu că intenționează să treacă granița sau să facă mai mult decât să recupereze teritoriul ocupat de Rusia. Dar însăși ideea ca războiul rapid și victorios al Kremlinului să se întoarcă cu bumerangul peste graniță în Rusia vorbește despre realitatea înfrângerii suferite de forțele sale în ultimele zile, potrivit The Guardian.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te