VIDEO Taifun ucigaș, în China. Peste 20 de morți, la Beijing și în împrejurimi

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 01.08.2023 - 18:12
Taifun ucigaș, în China. Peste 20 de morți, la Beijing și în împrejurimi - Foto: Profimedia Images

Taifunul Doksuri este considerat cea mai gravă furtună care a lovit China în ultimul deceniu. Bilanțul negru a ajuns la peste 20 de morți, la Beijing și în împrejurimi.

SHARE

Beijingul şi oraşele din apropiere şi-au intensificat marţi eforturile de salvare după ce ploile şi inundaţiile provocate de taifunul Doksuri au perturbat serviciile şi aprovizionarea cu alimente şi au provocat moartea a 20 de persoane, într-una dintre cele mai grave furtuni care au lovit nordul Chinei în peste un deceniu, relatează News.ro, citând Reuters.

Bilanţul victimelor de la Beijing a crescut marţi la 11 morţi, iar 13 persoane sunt încă date dispărute. Conducerea oraşului a declarat că precipitaţiile din ultimele zile au depăşit nivelurile înregistrate în iulie 2012, când Beijingul a fost lovit de ceea ce a fost atunci cea mai puternică furtună de la fondarea Chinei moderne, cu 190,3 litri de ploaie pe metru pătrat într-o singură zi, afectând peste 1,6 milioane de persoane.

Citește și: Austeritate de ochii lumii. Guvernul menține „mita” electorală de 27 miliarde dată anual bugetarilor

În provincia Hebei, nouă persoane au murit şi şase sunt date dispărute.

Tsai Ing-wen, preşedinta Taiwanului guvernat democratic, pe care China îl revendică ca parte a teritoriului său, a trimis condoleanţe, a declarat biroul său, o manifestare de simpatie rară între cele două părţi ale strâmtorii.

Preşedintele Xi Jinping a cerut eforturi temeinice de căutare şi salvare a celor dispăruţi sau blocaţi, dând instrucţiuni autorităţilor să reducă la minimum numărul victimelor şi să readucă condiţiile de viaţă la normal cât mai curând posibil, a relatat presa de stat.

Districtul Fangshan din Beijing va desfăşura elicoptere pentru a lăsa alimente, apă potabilă şi provizii de urgenţă în satele din zonele muntoase, care au rămas izolate.

Citește și: Qin Gang, fostul ministru chinez de Externe, de negăsit. Nu a mai fost văzut în public de o lună

În apropiere de Tianjin, 35.000 de persoane au fost evacuate din case, iar guvernul local a fortificat malurile râurilor şi a intensificat inspecţiile şi reparaţiile la liniile de electricitate, apă şi comunicaţii.

De asemenea, gigantul Meituan, care livrează alimente, a adăugat personal şi a prelungit timpii de livrare, în condiţiile în care comenzile de legume, carne şi ouă au crescut cu 50% pe aplicaţia sa, iar cumpărăturile în general au crescut cu 20%, a relatat presa.

Ministerul chinez de Finanţe a anunţat că va aloca 110 milioane de yuani (15 milioane de dolari) pentru regiunea Beijing-Tianjin-Hebei.

Doksuri, una dintre cele mai puternice furtuni care a lovit China în ultimii ani, a slăbit în intensitate pe măsură ce s-a deplasat spre interiorul continentului, dar a adus precipitaţii neîntrerupte în oraşele din nord timp de câteva zile. Autorităţile au avertizat că încă mai sunt riscuri de noi inundaţii şi dezastre geologice.

Local, pentru Beijing, Tianjin şi Hebei erau probabile marţi noi furtuni însoţite de vânt puternic, a anunţat televiziunea de stat CCTV.

Râurile s-au umflat până la nivelul de pericol, determinând Beijingul să folosească un bazin de stocare a apei, pentru prima dată de când a fost construit în urmă cu 25 de ani. 

Mai multe linii de metrou din capitală, inclusiv trenurile din suburbiile vestice, au fost suspendate marţi.

Districtul Mentougou din vestul Beijingului înregistrase pagube dramatice cu o zi înainte, după ce ploile torenţiale au transformat drumurile în râuri, luând cu ele maşini.

Aproape 400 de zboruri au fost anulate marţi şi sute au avut întârzieri pe cele două aeroporturi din Beijing.

260 de litri pe metru pătrat de precipitaţii, la Beijing

Beijingul a înregistrat o medie de 260 de litri pe metru pătrat de precipitaţii de sâmbătă până luni dimineaţă.

În Hebei, precipitaţiile înregistrate de sâmbătă până luni la o staţie meteo locală au depăşit cantitatea înregistrată în mod normal pe parcursul unei jumătăţi de an, cu precipitaţii de 1.003 litri pe metru pătrat în decurs de trei zile. 

Săptămâna trecută, Doksuri a măturat coasta Fujianului, provocând pagube de 14,76 miliarde de yuani (2,06 miliarde de dolari) în provincia din sud-estul ţării şi afectând aproape 2,7 milioane de persoane.

Aproape 562.000 de persoane au fost evacuate, peste 18.000 de case fiind distruse, potrivit presei de stat.

Urmărește-ne pe Google News

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te