VIDEO Super-arma PzH 2000 care poate aduce victoria Ucrainei. Trage 12 obuze uriașe pe minut

DE Daniel Toșa | Actualizat: 18.05.2023 - 13:27
Obuzierele PzH 2000 - Foto: Profimedia Images

Armata ucraineană a anunțat miercuri că a primit o nouă armă autopropulsată de la partenerii occidentali afirmând că este una dintre cele mai performante din lume, iar inamicul rus nu are cu ce să contracareze.

SHARE

„PzH 2000 este probabil cea mai bună armă autopropulsată din lume. Armata ucraineană le are mulțumită partenerilor noștri.

Rusia nu are nimic comparabil, deoarece un stat terorist nu este capabil să creeze o asemenea capodoperă. Dorim să le mulțumim prietenilor noștri germani pentru sprijinul lor neclintit!

Obuzierul PzH 2000, un „game changer” pe frontul din Ucraina

Obuzierele autopropulsate PzH-2000 vor face o diferență semnificativă pe câmpul de luptă, iar rușilor nu le va plăcea acest lucru.

Calitatea germană + abilitățile și talentul ucrainenilor = Victorie”, a transmis ministerul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov pe pagina sa de Twitter.

Cât de puternice sunt obuzierele autopropulsate PzH-2000?

PzH 2000 (Panzerhaubitze 2000) este un obuzier autopropulsat de 155 mm dezvoltat de Krauss-Maffei Wegmann (KMW) împreună cu principalul subcontractant Rheinmetall Landsysteme pentru armata germană.

PzH-2000 - Foto: Profimedia Images

În mai 2001, în timpul unor trageri de testare pentru armata elenă, PzH 2000 a tras 20 de focuri, toate la distanțe de peste 40 km (41,8 km maxim).

Citește și: Ucraina spune că ar fi eliberat părţi din nordul şi sudul oraşului Bahmut, din Regiunea Doneţk

Distanțele au fost atinse folosind proiectile M2000BB Assegai de la Naschem / Denel din Africa de Sud, în combinație cu sistemul de încărcare modular Rheinmetall DM 72.

În noiembrie 2002, în cadrul unor trageri reale în Suedia, o rază de acțiune similară a fost obținută cu noua muniție cu rază lungă de acțiune RH 40 BB de la Rheinmetall, de asemenea, trasă cu sistemul de încărcare modulară.

Citește și: Cum arată buncărul de la Marea Neagră unde se ascunde Putin. Liftul coboară 50 de metri sub pământ

O turelă de obuzier PzH 2000 a fost montată pe puntea fregatei F124 a Marinei germane, Hamburg, ca o demonstrație a fezabilității sistemului pentru aplicații navale. Conceptul se numește MONARC și necesită o montare elastică flexibilă.

PzH 2000 are un tun uriaș 

Tunul L52 de 155 mm al PzH 2000 a fost dezvoltat de Rheinmetall DeTec. Lungimea țevii este de calibru 52, iar volumul camerei este de 23l. Tunul are o țeavă cromată și un bloc de fund semiautomat cu ridicare semiautomată, cu un încărcător integrat de 32 de cartușe cu amorsă standard.

Parametrii pistolului, cum ar fi temperatura camerei, sunt monitorizați automat. PzH 2000 este echipat cu un sistem complet automat de încărcare a cartușelor cu sistem de gestionare a muniției.

PzH-2000 - Foto: Profimedia Images

Țeava cromată are o lungime de 8 m și este dotată cu o frână de gura țevii cu fantă, care conferă o viteză mai mare la gura țevii și reduce nivelul zgomotului de gura țevii.

Blocul de tragere de tip pană este integrat cu un încărcător de amorsă interschimbabil prevăzut cu un transportor fără sfârșit pentru transportul, încărcarea și descărcarea automată a amorselor.

Rheinmetall DeTec a dezvoltat, de asemenea, un sistem de încărcătură de propulsie modulară cu șase zone (MTLS), DM72, care asigură o manevrare mai rapidă, o uzură mai mică a armei, o sensibilitate mai mică la pericolele de aprindere și o rază de acțiune îmbunătățită. În PzH 2000, până la șase module MTLS formează încărcătura de propulsie. Raza maximă de acțiune a tunului L52 care utilizează încărcăturile MTLS maxime este de 30 km cu proiectilul standard L15A2 și de până la 40 km cu proiectile asistate.

Sistemul de poziționare și amplasare a tunului este produs de Honeywell Maintal și este montat pe suportul tunului. Sistemul determină automat direcția, poziția și înălțimea tunului deasupra nivelului mării. Receptorul integrat al sistemului de poziționare globală (GPS) și senzorii motorului vehiculului formează sistemul hibrid de navigație al PzH 2000.

Trage 12 obuze pe minut

Sistemul de încărcare automată a proiectilelor din PzH 2000 poate gestiona 60 de cartușe de 155 mm. Proiectilele sunt preluate din spatele vehiculului și depozitate automat în magazia de 60 de cartușe din centrul șasiului.

Obuze pentru PzH 2000 - Foto: Profimedia Images

Rata de tragere a PzH 2000 a fost de 12 cartușe în 59,74 secunde și de 20 de cartușe într-un minut și 47 de secunde, în timpul testelor de tragere din octombrie 1997, cu un încărcător automat îmbunătățit. Viteza la gura țevii este determinată automat cu ajutorul unui senzor radar și este utilizată în calculul de control al focului.

PzH 2000 poate utiliza un mod automat de operare, inclusiv legătura radio de date cu un sistem extern de comandă și control. Funcțiile autonome de control al focului sunt controlate de un computer MICMOS de bord furnizat de EADS (fostul DaimlerChrysler Aerospace). Utilizând modul automat, angajarea țintelor poate fi realizată de un echipaj format din două persoane. Utilizând datele de control al focului furnizate de computerul balistic, arma este așezată și retransmisă automat în timpul misiunii.

Sunt disponibile diverse moduri de rezervă care garantează durabilitatea sistemului în cazul defectării unei componente. Ca cel mai mic mod de rezervă, este disponibil un sistem de rezervă mecanic optic.

Comandantul dispune de un periscop panoramic Leica PERI-RTNL 80, care este utilizat în operațiunile sub blindate și pentru desemnarea țintelor în cadrul angajamentelor de amplasare directă. PERI-RTNL 80 are canale de vizibilitate pe timp de zi și de noapte și un telemetru cu laser. Artileristul este echipat cu un vizor de tragere directă Leica PzF TN 80 de zi și de noapte pentru așezarea directă a tunului.

Propulsie

Grupul motopropulsor de 736 kW al PzH 2000 este montat în partea din față a corpului și constă într-un motor diesel MTU MT881 Ka-500 cu opt cilindri, cu injecție directă și supraalimentat, cu o cutie de viteze Renk HSWL 284 C cu patru trepte. Trei rezervoare de combustibil asigură o autonomie de croazieră de 420 km.

Ce țări mai dețin obuzierele PzH-2000?

PzH 2000 a fost selectat și de armatele italiană, olandeză și greacă. Armata greacă are 24 de sisteme, livrate între iulie 2003 și iunie 2004.

În septembrie 2006, PZH 2000 a încheiat prima sa misiune de luptă cu tragere reală cu armata olandeză în Afganistan, în cadrul operațiunii Medusa.

În cadrul operațiunilor împotriva talibanilor, trei PZH 2000 au oferit sprijin prin foc la o distanță de peste 30 km, potrivit army-technology.com

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te